Ο Μπάιντεν έρχεται στην Ευρώπη – Οι ΗΠΑ επιστρέφουν;

Ο αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει τις επόμενες μέρες στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα του είναι ιδιαίτερα φορτωμένο. G7, ΝΑΤΟ, ΕΕ και…Πούτιν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ενώ η ατζέντα των συζητήσεων είναι τουλάχιστον αχανής.

Ο Μπάιντεν φρόντισε να ενημερώσει την οικουμένη για τις προθέσεις του προτού φτάσει στη γηραιά ήπειρο. Σε άρθρο του περιέγραψε τις διαθέσεις του και αποκάλυψε εν μέρει την ατζέντα του, σκιαγραφώντας τις βαθύτερες επιδιώξεις των ΗΠΑ. Οι «δημοκρατικές συμμαχίες» κατέχουν κεντρικό ρόλο στην μετά Τραμπ αμερικανική γεωστρατηγική σκέψη.

Η πολιτική αυτή επιδιώκει την ανάσχεση τόσο της Ρωσίας, όσο και της Κίνας. Χώρες όπως η Ουκρανία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία θα χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό των αντιπάλων της Αμερικής στη νέα μεγάλη σκακιέρα. Εργαλεία της αμερικανικής πολιτικής θα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα χρησιμοποιούνται σε μία τακτική βάση (βλ. Ουιγούροι και λευκορωσική αντιπολίτευση) ώστε επιφέρουν πλήγματα στους αντιπάλους των ΗΠΑ.

Επί της ουσίας πρόκειται για την εγκαινίαση ενός νέου Ψυχρού πολέμου έστω και με διαφορετική μορφή καθώς και με άλλα επίδικα. Ειδικά ως προς την Ασία στόχος των ΗΠΑ θα είναι η δημιουργία ενός ασιατικού ΝΑΤΟ υπό αμερικανική ηγεμονία και ηγεσία.

Ο Μπάιντεν, λοιπόν, ερχόμενος στην Ευρώπη θα συμμετάσχει στην συνάντηση των G7 (11-13/6) στη βρετανική Κορνουάλη. Τα θέματα της συζήτησης θα είναι η πανδημία της COVID-19, η διεθνής συνεργασία στην οικονομία και δη στην εφαρμογή του παγκόσμιου εταιρικού φόρου που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς οικονομικών του μπλοκ, η κλιματική αλλαγή, τα ψηφιακά νομίσματα ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα για διμερείς επαφές. Παράλληλα, ο Μπάιντεν ευελπιστεί να αποσπάσει μία συμφωνία από τον Μπόρις Τζόνσον για μία νέα συμφωνία ειδικής σχέσης που θα εδραιώσει την θέση των ΗΠΑ στην Αγγλόσφαιρα.

Στις 14 Ιουνίου ξεκινάει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα τεθούν στο τραπέζι οι νέες εντάσεις με τη Ρωσία, η απόσυρση από το Αφγανιστάν, οι νέες στρατιωτικές τεχνολογίες (Τεχνητή νοημοσύνη και αντιπυραυλική άμυνα), οι συνέπειες στην ασφάλεια εξαιτίας της κλιματικής κρίσης καθώς και ο κυβερνοπόλεμος. Ειδικά το τελευταίο ζήτημα «καίει» ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, έπειτα από τη σειρά επιθέσεων που έχουν δεχθεί στο έδαφος τους από χάκερ και κόντεψαν να αφήσουν χωρίς πετρέλαιο την ανατολική ακτή. Δεν θεωρείται απίθανο το ΝΑΤΟ να επενδύσει στρατηγικά προς αυτό τον τομέα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις ανησυχίες των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων σε αυτό το πεδίο. Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν θα επιμείνει στη γραμμή Τραμπ και θα ζητήσει αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ από τους Ευρωπαίους συμμάχους του.

Μία μέρα μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ (15/6) θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες. Σε αυτή τη διαδικασία θα επιχειρηθεί η αναζωογόνηση της διατλαντικής συνεργασίας, στοχεύοντας στη συνολική βελτίωση των σχέσεων στη μετά Τραμπ εποχή. Αιχμές της συζήτησης θα είναι η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο, οι ρυθμιστικές πολιτικές καθώς και η ρωσική «επιθετικότητα». Οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην άρση των αναμεταξύ του δασμών και στην επανεδραίωση του διατλαντικού ελεύθερου εμπορίου ενώ θεωρείται δεδομένη η αμερικανική πίεση στην ΕΕ για σκληρότερη στάση έναντι της Ρωσίας.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στην ουδέτερη Γενεύη στις 16 Ιουνίου. Ουσιαστικός στόχος της συνάντησης είναι η επαναφορά ενός modus vivendi ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις. Στο μενού των δύο θα βρίσκονται οι περιφερειακές συγκρούσεις και το μοίρασμα της πίτας. Συρία, Λιβύη, Λευκορωσία και Ουκρανία θα συζητηθούν και επιχειρείται μία επίτευξη κατανόησης, αν όχι και λύσης σε ορισμένα ζητήματα ώστε να επέλθει μία στρατηγική σταθερότητα όπως έχει διαμηνύσει ο Λευκός Οίκος. Το άλλο σκέλος της συνάντησης θα αφορά τον περιορισμό των στρατιωτικών ανταγωνισμών, ειδικά των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Ετικέτες