Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει την Αρμενική Γενοκτονία – Οι αντιδράσεις της Άγκυρας και το μήνυμα του Γιερεβάν

Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει την Αρμενική Γενοκτονία – Οι αντιδράσεις της Άγκυρας και το μήνυμα του Γιερεβάν

Ο Μπάιντεν πιθανότατα το Σάββατο θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Η γενοκτονία καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Οθωμανούς και κόστισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους.

Δείτε επίσης: Εντός της ημέρας αναμένεται τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν

Ο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί προεκλογικά για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και είχε γράψει στο Twitter: «Σήμερα, θυμόμαστε τις φρικαλεότητες που αντιμετώπισε ο Αρμένικος λαός στο Μεγάλο Διαβολικό Έγκλημα – την Αρμενική γενοκτονία. Αν εκλεγώ, δεσμεύομαι να υποστηρίξω ένα ψήφισμα αναγνωρίζοντας την Αρμενική γενοκτονία και θα κάνω τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα ύψιστη προτεραιότητα».

 

Η κίνηση Μπάιντεν ακολουθεί το γράμμα 100 βουλευτών διακομματικής προέλευσης που παρότρυναν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση. Τον Δεκέμβριο του 2019 η Γερουσία είχε υπερψηφίσει ομόφωνα ένα ψήφισμα αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, αψηφώντας τον Τραμπ.

Η κίνηση Μπάιντεν έρχεται σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία και αυτό αποτυπώνεται στην αμηχανία που απαντάνε οι Τούρκοι Υπουργοί. «Δηλώσεις που δεν έχουν καμία νομική δέσμευση δεν θα επιφέρουν κάποιο όφελος, αλλά αυτές θα βλάψουν τις σχέσεις» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχβούτ Τσαβούσογλου. Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με τη σειρά του δήλωσε ότι «Η Τουρκία δίνει έμφαση σε μία εποικοδομητική προσέγγιση που θα λύνει θέματα και θα ήθελε να δει τους συμμάχους της συνοδηγούς σε μία νέα εποχή κατανόησης αποφεύγοντας να πολιτικοποιούν ιστορικές διαμάχες».

Ο Άρα Αϊβαζιάν σε συνέντευξη του στους New York Times εξέφρασε τη πεποίθηση του ότι «η αναγνώριση (σ.σ. της Γενοκτονίας) από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ένα είδος ηθικού φάρου για πολλές χώρες» ενώ συμπλήρωσε «Αυτό δεν πρόκειται για την Αρμενία και τη Τουρκία (…) αυτό πρόκειται για την υποχρέωση να αναγνωρίζουμε και να καταδικάζουμε τη παρελθούσα, τη παρούσα και μέλλουσα γενοκτονία».

Πηγές: Nytimes, DW, Daily Sabah

Documento Newsletter