Ο Μητσοτάκης υπόσχεται στους επενδυτές παράκαμψη του Συντάγματος

Ο Μητσοτάκης υπόσχεται στους επενδυτές παράκαμψη του Συντάγματος

Την περασμένη Τετάρτη, το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι αντιεπιστημονικές και κυνικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη από βήματος Βουλής για τη θνησιμότητα εντός και εκτός ΜΕΘ. Ωστόσο, μετά το κοινοβουλευτικό σόου, ο πρωθυπουργός κατέθεσε μπροστά στις οθόνες των επενδυτών και του ΣΕΒ μία σειρά προκλητικών δεσμεύσεων, αλλά και άλλα… μαργαριτάρια.

Την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας για να παρουσιάσει 166 «νέα, σύγχρονα προγράμματα σπουδών για όλους τους μαθητές».

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες γίνονται σε βάθος χρόνου. Μιλάμε τώρα για καινούργια προγράμματα σπουδών τα οποία θα μπουν σε πλήρη εφαρμογή το 2023. Ήδη δοκιμάζονται πιλοτικά στα πρότυπα και στα πειραματικά σχολεία. Επειδή ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Και επειδή κάθε χρόνος που περνά και τα παιδιά μας διδάσκονται μία ύλη η οποία μπορεί να είναι απαρχαιωμένη με τρόπους που δεν συνάδουν με τα καινούρια μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι χρόνος χαμένος για τα παιδιά μας, είναι λιγότερα εφόδια τα οποία μπορεί να έχουν στην διάθεσή τους. Είναι ένα σχολείο πιο βαρετό, πιο συμβατικό σε σχέση με το σχολείο το οποίο οραματιζόμαστε. Ναι, για αυτό επειγόμαστε», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, μία ημέρα νωρίτερα, στο ακροατήριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων και σε διαδικτυακή εκδήλωση ήταν πιο αποκαλυπτικούς για τους λόγους που η κυβέρνησή του «επείγεται». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να συνομιλήσει μαζί με τον μεγαλοεπενδυτή -και οπαδό του, που πρόσφατα έχει δηλώσει πως «έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη»- Πρεμ Γουάτσα. Εκεί, ο πρωθυπουργός ένιωσε άνετα να κάνει μια ενδιαφέρουσα εξομολόγηση, σε συνδυασμό με μία εξαιρετικά προβληματική παραδοχή, και μάλιστα εν είδει δέσμευσης.

Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απευθυνθεί «απευθείας στο κοινό» των επιχειρηματιών και των επενδυτών που παρακολουθούσαν τη συζήτηση και να τους πει τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε εκείνοι να έρθουν στην Ελλάδα.

«Θυμάμαι όταν επέστρεψα το 1997, το έκανα για να επιστρέψω στη γενέτειρά μου, το έκανα για να έχω μια καλή δουλειά. Είχα καλή δουλειά, παρόλο που μισθολογικά δεν ήταν όπως το εξωτερικό, θεωρούσα πως η χώρα ήταν στη σωστή κατεύθυνση και θεωρούσα ότι μπορώ να έχω καλή σταδιοδρομία στην Ελλάδα» εξομολογήθηκε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος επί της ουσίας για την περίοδο της πρώτης θητείας του Κώστα Σημίτη, για τον οποίο άλλωστε δεν έχει κρύψει τα φιλικά του αισθήματα.

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στην ομορφιά της Ελλάδας και το «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» που η κυβέρνησή του καλλιεργεί, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της χώρας, καταθέτοντας στους ξένους επενδυτές μία εξόχως ντροπιαστική «δέσμευση» για μία δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα.

«Τα δημόσια σχολεία μας είναι πολύ καλύτερα από όσο αναγνωρίζουν πολύ άνθρωποι. Τα δημόσια πανεπιστήμια μας είναι πολύ καλύτερα από ότι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Και αδιαμφισβήτητα, η ιδιωτική αγορά θα προσαρμοστεί και αυτή» σημείωσε εισαγωγικά, με τη συνέχεια να είναι αποκαλυπτική.

«Νομίζω ότι μιλώντας για την εκπαίδευση, η Ελλάδα θα γίνει ένας κόμβος εκπαιδευτικός. Είτε είναι, ξέρετε, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η εξεύρεση τρόπων παράκαμψης των συνταγματικών περιορισμών, ξέρετε, τα δημόσια πανεπιστήμια που έχουν συμμαχίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, της Αμερικής, για διά βίου μάθηση και τα λοιπά» ανέφερε, πριν περιγράψει το «όλο πακέτο» για να έρθει κάποιος να εργαστεί στη χώρα μας, κάνοντας παράλληλα και μία «διαφήμιση» της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Η αναφορά του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά τυχαία ή ατυχής ήταν. Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη εβδομάδα, μία τέτοια προσπάθεια «παράκαμψης» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έπεσε στο κενό, όταν σε νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, «φύτρωσε» τροπολογία που προβλέπει εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κολεγίων και ΙΕΚ με εκείνα των ΑΕΙ. Για την ιστορία, η συγκεκριμένα «ρύθμιση» αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στη Βουλή, για «τυπικούς λόγους» για την κυβέρνηση, η οποία όμως η υποσχέθηκε να την ξαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο. Εξάλλου, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Νίκη Κεραμέως κατάφερε να προχωρήσει στην ψήφιση αντίστοιχης ρύθμισης.

Διαβάστε επίσης: Πήγαν να περάσουν νύχτα την επαγγελματική εξίσωση ΑΕΙ και κολεγίων- Το απέσυραν για «τυπικούς» λόγους

Ενδιαφέρον πάντως είχαν και οι απόψεις του περί αξιοκρατίας, όπου αφού υποστήριξε πως οι αγορές μπορούν να είναι πολύ αξιοκρατικές, ανέφερε πως «στην Ελλάδα είχαμε ένα θέμα νοοτροπίας με τα συμφέροντα παλαιών επιχειρήσεων μερικές φορές, που ήλεγχαν μέσα ενημέρωσης, επηρρέαζαν πολιτικούς», συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται να ξεπεράσουμε αυτή τη συμφωνία», προκαλώντας ερωτήματα για το τι «συμφωνία» είχε στο μυαλό του.

Ετικέτες

Documento Newsletter