Ο Μητσοτάκης ξεπλένει τη Σαουδική Αραβία με μπίζνες για φίλους και ημετέρους

Ο Μητσοτάκης ξεπλένει τη Σαουδική Αραβία με μπίζνες για φίλους και ημετέρους

Ανάπτυξη με αιματοβαμμένα πετροδόλαρα και έναν περίγυρο βουτηγμένο σε σκοτεινές υποθέσεις και διαφθορά

Ελλάδα, η χώρα που «ξεπλένει» τη Σαουδική Αραβία. Στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να ωραιοποιήσει το προφίλ της στη Δύση η χώρα του Κόλπου βρήκε έναν πιστό σύμμαχο: την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο το πρόσφατο ρεπορτάζ του Politico, το οποίο αποκάλυψε ότι η Σαουδική Αραβία έχει κάνει πρόταση στην Ελλάδα και την Αίγυπτο να χρηματοδοτήσει η ίδια την κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων εφόσον οι δύο χώρες συμφωνήσουν να καταθέσουν κοινή υποψηφιότητα με το βασίλειο του Κόλπου για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030, δυστυχώς δεν προκαλεί καμία εντύπωση.

Δεν έχει σημασία ότι η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα που σέβεται λιγότερο από όλες τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δολοφονεί δημοσιογράφους, που μόνο από το 2015 και ύστερα, όταν πήρε τα ηνία ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πραγματοποιεί 130 εκτελέσεις τον χρόνο. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει σημασία για τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον μοναδικό Ευρωπαίο πρωθυπουργό πρόθυμο να εξωραΐσει την εικόνα του απολυταρχικού καθεστώτος της Σ. Αραβίας. Μοναδική σημασία άλλωστε έχει… η ανάπτυξη.

Νέο Qatar-gate;

Δεν είναι και ιδιαιτέρως δύσκολη αποστολή για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Εδώ και αρκετό καιρό η ελληνική κυβέρνηση μέσω –και– κρυφής διπλωματίας βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Σ. Αραβία. Πολυπληθείς ελληνικές αντιπροσωπείες ταξιδεύουν αρκετά συχνά στο Ριάντ ή υποδέχονται μέλη της βασιλικής οικογένειας στην Αθήνα. Μάλιστα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μυστικά δείπνα ακόμη και με την παρουσία της Εύας Καϊλή. Αρκετά συχνά ανακοινώνονται επιχειρηματικές συμφωνίες και μνημόνια μεταξύ των δύο χωρών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι άλλωστε και η υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης –όχι ότι έχει νιώσει την ανάγκη να λογοδοτήσει– αναφορικά με τη στενή διασύνδεσή της με τη Σ. Αραβία: η χώρα του Κόλπου φέρνει επενδύσεις, φέρνει «ανάπτυξη».

Και κάπως έτσι η Σ. Αραβία κρύβει το πρόσωπο του καταπατητή των ανθρώπινων δικαιωμάτων και φοράει το προσωπείο του επενδυτή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, πιστός σύμμαχος της επεκτατικής επιχειρηματικής πολιτικής της Σ. Αραβίας…

Τα πράγματα όμως δεν είναι απλά εφόσον συνυπολογιστεί το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ακόμη μια πάμπλουτη χώρα του Κόλπου, το Κατάρ. Το λεγόμενο Qatar-gate, το οποίο προέκυψε μετά την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε το Κατάρ προκειμένου να αναλάβει –όπως κι έγινε– το Μουντιάλ του 2022, οδήγησε μεταξύ άλλων, όπως φαίνεται, σε μίζες που δόθηκαν ακόμη και σε πολιτικά στελέχη της ΕΕ προκειμένου να ωραιοποιήσουν την εικόνα της χώρας του Κόλπου που είχε ήδη αναλάβει τη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Οι φίλοι του

Ενα από τα πρόσωπα άλλωστε που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση είναι και η Εύα Καϊλή, που παραμένει προφυλακισμένη, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Απτόητη από όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών μιας συνεργασίας που φαντάζει αρκετά πιθανό να εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο. Κι αυτό γιατί η Σ. Αραβία έχει ακόμη περισσότερα χρήματα, αυταρχισμό και δίψα να καταστεί ισότιμος συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας, η οποία την έχει απομονώσει –υποκριτικά βέβαια, αφού τα αιματοβαμμένα πετροδολάρια συρρέουν κατά δισεκατομμύρια στην Ευρώπη, κυρίως σε ποδοσφαιρικές ομάδες– εξαιτίας του ακραία αυταρχικού καθεστώτος της. Ούτε η πιθανότητα να καταστεί το Μουντιάλ του 2030 μεγαλύτερο σκάνδαλο από το Qatar-gate ανησυχεί την κυβέρνηση. Γιατί άραγε;

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή εφόσον συνυπολογιστεί ότι σε κάποιες από τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας από τη Σ. Αραβία –ή έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν– θα συμμετέχουν στενοί φίλοι του Κυρ. Μητσοτάκη. Ανθρωποι που ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο έπειτα από δημοσιεύματα του Documento, τα οποία τους εμπλέκουν είτε στην εισαγωγή του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα είτε στη σύσταση εικονικών εταιρειών και την υφαρπαγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την αιολική ενέργεια.

Η δολοφονία Κασόγκι

Η ευνοϊκή στάση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Σ. Αραβία διαφάνηκε ξεκάθαρα όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στις 26 Ιουλίου 2022. Η Ελλάδα έγινε έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσκάλεσε επίσημα τον πρίγκιπα διάδοχο της Σ. Αραβίας, σπάζοντας έτσι το ανεπίσημο εμπάργκο. Αυτός ο αποκλεισμός εκ μέρους των άλλων Ευρωπαίων ηγετών δεν είχε προκύψει τυχαία: ήρθε μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν Τούρκοι ερευνητές αλλά και οι «New York Times», κάποιοι εκ των 15 δολοφόνων του δημοσιογράφου ήταν στενά συνδεδεμένοι με τον διάδοχο του θρόνου της Σ. Αραβίας που συνάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ουδόλως απασχόλησε αυτή η τρομακτική υπόθεση τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έσπασε τον αποκλεισμό. Το σημαντικότερο είναι να έρθει η «ανάπτυξη» βλέπετε…

Ο αγωγός

Και πράγματι η ανάπτυξη ήρθε. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η υπογραφή της συμφωνίας «East to Med data Corridor», μεταξύ Σ. Αραβίας, Ελλάδας και Κύπρου. Το συγκεκριμένο έργο –όπως ανακοινώθηκε, αυτή η κοινή επιχείρηση κοστολογήθηκε 1 δισ. ευρώ– θα αφορά το υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σ. Αραβίας και σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα των φιλικών στην κυβέρνηση ΜΜΕ, «θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία».

Το εν λόγω έργο διαφημίζει εδώ και καιρό ο Αλέξανδρος Σίνκα, υπό την ιδιότητα του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας TTSA. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο Ιούνιο στην ιστοσελίδα newmoney.gr ο Αλ. Σίνκα αναφέρεται στον κύριο συντελεστή αυτής της συμφωνίας: «Εάν δεν ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να χτίσει τις καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, δεν θα ήμασταν εδώ… Ο πρωθυπουργός που έφερε το όραμα αυτό το οποίο αξιοποιεί επιτέλους τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και βοήθησε τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας να πιστέψει σε αυτό».

Το μαύρο βαν και το Predator

Ο Αλ. Σίνκα δεν είναι άγνωστο πρόσωπο. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο πόρισμα που εξέδωσε η επιτροπή PEGA αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο Αλ. Σίνκα –διατέλεσε γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κυπριακού κόμματος ΔΗΣΥ έως τον Απρίλιο του 2021, όταν παραιτήθηκε– φαίνεται να εμπλέκεται στην εισαγωγή του Predator στην Ελλάδα από την Κύπρο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πόρισμα, σύμφωνα με «πρόσφατες καταθέσεις υπό το φως των δικαστικών ερευνών για την υπόθεση του μαύρου βαν (σ.σ.: εντός του βρέθηκε παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και οδήγησε στη σύλληψη τριών αντρών, ένας εκ των οποίων ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν της εταιρείας Intellexa, η οποία έφερε το Predator στην Ελλάδα) ο Αλέξανδρος Σίνκα είχε σημαντική επιρροή στη μετακόμιση στην Ελλάδα. Ο Σίνκα –που πρόσφατα διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στο κεντροδεξιό κόμμα ΔΗΣΥ– φέρεται να είχε καλές σχέσεις με τον Ντίλιαν και τον Αβνί. Φαίνεται ότι ο Σίνκα ήταν γνώριμος και του πρώην γενικού γραμματέα της ελληνικής κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη…».

«Υφαρπαγή εκατ. ευρώ»

Η εταιρεία TTSA είναι αυτή που θα συμμετέχει από την πλευρά της Ελλάδας στο επίμαχο έργο, μαζί με τη ΔΕΗ. Σύμφωνα όμως με όσα καταγράφηκαν στο εν λόγω ρεπορτάζ του newmoney.gr, η εταιρεία TTSA «συμμετέχει στην ελληνική εταιρεία R-Energy 1 SA». Στην τελευταία αυτή εταιρεία βασικός μέτοχος είναι «η οικογένεια Γ.Μ. Ρόκα, από τους πρωτοπόρους στον τομέα των ΑΠΕ», δηλαδή ο φίλος του Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε πρόσφατα το Documento, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Μ. Ρόκας φέρεται να «υφαρπάζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την αιολική ενέργεια».

Με βάση το επίμαχο ρεπορτάζ του Documento, στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν πραγματοποιήθηκαν μειοδοτικοί διαγωνισμοί ΡΑΕ και μη δικαιούμενες εταιρείες εντάχθηκαν στο προνομιακό καθεστώς υψηλής σταθερής ταρίφας. Ετσι, οι επίμαχες εταιρείες μέσω αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των άλλων παρόχων φαίνεται ότι λαμβάνουν για το ρεύμα που παράγουν –για την πώληση του οποίου οφείλουν να συμμετέχουν σε μειοδοτικό διαγωνισμό– σχεδόν διπλάσια τιμή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσφατα φωτογραφήθηκε μαζί με τον Γ.Μ. Ρόκα μπροστά από ασθενοφόρο που δώρισε η εταιρεία του R-Energy 1 στον Δήμο Ιθάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ.Μ. Ρόκας συμμετέχει επίσης στο ΔΣ της εταιρείας TTSA.

Το κρυφό δείπνο

Οι επιχειρηματικές διασυνδέσεις και οι επαφές σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Σ. Αραβίας δεν σταματούν εκεί. Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά μυστικό δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons της Αθήνας το περασμένο καλοκαίρι, όπως αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα «Domani». Το γεύμα παρέθεσε ο πρόεδρος του Ant1 Θοδωρής Κυριακού και σε αυτό παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ευρωβουλευτές, Ρώσοι ολιγάρχες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, καθώς και η Εύα Καϊλή αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Τώρα τι συζητούσε η Εύα Καϊλή με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Μπιν Σαλμάν είναι πραγματικά απορίας άξιο. Εχετε εσείς καμία ιδέα;

Τον Οκτώβριο του 2021 ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέβη στο Ριάντ –είχε προηγηθεί κι άλλη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις αρχές του 2020– προκειμένου να μιλήσει σε συνέδριο που διοργάνωνε η Σ. Αραβία. Σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε σειρά επαφών τόσο με επιχειρηματίες από τη μοναρχία του Κόλπου όσο και με τον Μπιν Σαλμάν. Μάλιστα, όπως γράφτηκε τότε, «η κυβέρνηση συμβάλλει στην άμυνα της Σ. Αραβίας με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot μετά τη συμφωνία που είχαν υπογράψει τον περασμένο Απρίλιο στο Ριάντ οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας».

Δεκαέξι συμφωνίες

Δεν είναι μόνο αυτό. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου 2022 υπογράφηκαν 16 επιχειρηματικές συμφωνίες και μνημόνια ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σ. Αραβία, σε τομείς που αφορούν την ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές, την υδατοκαλλιέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων, τον πολιτισμό, τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα, τις κατασκευές και την αμυντική τεχνολογία. Εκτός του προαναφερθέντος αγωγού, υπήρξε συμφωνία ύψους 2,6 δισ. ευρώ η οποία σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο «καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή από τη Σ. Αραβία με επικεφαλής των υπουργό Επενδύσεων της χώρας Χαλίντ αλ Φάλεχ έφτασε στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022 «στο πλαίσιο της ενίσχυσης και εμβάθυνσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας». Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης διεξάχθηκε το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ και η 5η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Σ. Αραβίας. Η σαουδαραβική αποστολή μετέβη και στη Σαντορίνη, όπου ο Αλ Φάλεχ σχολίασε: «Περιμένω πολλές επενδύσεις».

«Ο Αδωνης είναι αδελφός»

Μάλιστα ο Αλ Φάλεχ δήλωσε αναφορικά με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη ότι «είναι φίλοι και συνάδελφοι, σχεδόν σαν αδελφοί». Αλλωστε οι δύο Ελληνες υπουργοί είχαν επισκεφθεί λίγους μήνες πριν το Ριάντ. Παράλληλα ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο με αφορμή συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ και στο οποίο παρευρέθηκε ότι «με τη Σαουδική Αραβία έχουμε στρατηγική συμφωνία και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τη σταθερότητα και τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής».

Την ίδια περίοδο ο Αδ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για σειρά επενδυτικών επαφών μεταξύ Ελλάδας, Σ. Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μάλιστα εκθείασε τον CEO της σαουδαραβικής εταιρείας Swaiket Group, ο οποίος «επέλεξε την Ελλάδα μας και ειδικά την Κρήτη για μια εκπληκτική τουριστική επένδυση στην Τριόπετρα. Προχωράμε πολύ γρήγορα».

Επίσης, τις ίδιες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας της Σ. Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η συνεργασία μας με τη Σαουδική Αραβία στον τομέα της ενέργειας αποτελεί κομβικό σημείο της πολιτικής μας».

Στις 19 Ιανουαρίου 2022 ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον 65άχρονο Σαουδάραβα επιχειρηματία Χαλέντ Τζουφάλι, πρόεδρο του Juffali Group, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 21 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, «αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι επενδυτικές δυνατότητες που παρέχει η χώρα μας, για την οποία το ενδιαφέρον του Σαουδάραβα επιχειρηματία είναι παραπάνω από απτό».

Το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με ακόμη έναν μεγάλο «παίχτη» της επιχειρηματικότητας στη Σαουδική Αραβία –με άγνωστο περιεχόμενο συζήτησης– δεν ήταν το μοναδικό σημαντικό απότοκο αυτής της συνάντησης. Κι αυτό γιατί ο Σαουδάραβας κροίσος Χαλέντ Τζουφάλι έχει λάβει από την Κύπρο το 2018 ένα από τα διαβόητα «χρυσά διαβατήρια» τα οποία έχουν δοθεί μεταξύ άλλων σε πρόσωπα που βρίσκονταν υπό ποινική διερεύνηση.

Η τιμητική πολιτογράφηση

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας newmoney.gr, o Τζουφάλι «είναι ένα από τα επενδυτικά ονόματα που στηρίζουν την AGC, την εταιρεία του Αστέρα Βουλιαγμένης όπου λειτουργεί το υπερπολυτελές Four Seasons της Αθήνας και προωθεί ένα ακόμη luxury resort στη Μύκονο…».

Μόνο που η εταιρεία AGC δεν είναι γνωστή μόνο για την επενδυτική εμπλοκή της στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Οπως αποκάλυψε το Documento, στις 22 Νοεμβρίου 2021 εκδόθηκε ΦΕΚ βάσει του οποίου αποφασίστηκε η τιμητική πολιτογράφηση του προέδρου της AGC Equity Partners Ουαλίντ Αμπού Σουντ με καταγωγή από το Κουβέιτ. Οι δύο συστατικές επιστολές που έδωσε ο Αμπού Σουντ προκειμένου να πολιτογραφηθεί τιμητικά προέρχονταν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Οπως αποκάλυψε το Documento, ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ συνδέεται επιχειρηματικά τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά, αυτό ουδόλως απασχόλησε τους δύο υπουργούς που έδωσαν στον πρόεδρο της AGC συστατική επιστολή ούτε την κυβέρνηση, η οποία ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις του Documento δεν αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια από τον Αμπού Σουντ. Γιατί άραγε;

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο»

Υπάρχει και συνέχεια. Το όνομα του Χαλέντ Τζουφάλι έχει εμπλακεί και σε ένα τεράστιο σκάνδαλο που έπληξε την Ιαπωνία και χαρακτηρίστηκε «το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών». Συγκεκριμένα, ο Κάρλος Γκοσν, πρώην CEO των τεράστιων πολυεθνικών εταιρειών Renault, Nissan και Mitsubishi, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2018 από τις αρχές της Ιαπωνίας κατηγορούμενος για ψευδή λογιστική πληροφόρηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας medium.com, «αποκαλύφθηκε ότι ορισμένα ποσά οικονομικών συναλλαγών με σαουδαραβικούς δεσμούς του Κάρλος Γκοσν είχαν δρομολογηθεί από τη Nissan στο όνομα της επιχείρησης. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο τότε πρόεδρος της Nissan κανόνισε πληρωμές ύψους 14,7 εκατ. δολαρίων στην Al Dahana “με στόχο την επιδίωξη κέρδους” για τον ίδιο και τον Χαλέντ αλ Τζουφάλι. Οι συναλλαγές προς την εταιρεία του Κόλπου έγιναν από το αποθεματικό του CEO σε τέσσερις δόσεις μεταξύ 2009 και 2012».

Εκτός αυτού, όμως, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «ο Τζουφάλι είχε επίσης στείλει 20 εκατ. δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία ήταν γνωστό ότι διαχειριζόταν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του Γκοσν, για να τον βοηθήσει να βγει από τις οικονομικές δυσκολίες…». Ο Χαλέντ Τζουφάλι αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρλος Γκοσν βρίσκεται τώρα ασφαλής στον Λίβανο, αφού κατόρθωσε να αποδράσει από την Ιαπωνία με κινηματογραφικό τρόπο.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter