Ο Μητσοτάκης, το «επιτελικό κράτος» και άλλα ανέκδοτα

Ο Μητσοτάκης, το «επιτελικό κράτος» και άλλα ανέκδοτα
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οταν ο πρωθυπουργός περιέγραφε τη μεγάλη «μεταρρύθμιση» του κράτους, τη μετατροπή του σε… επιτελικό, ισχυριζόταν –και τα ΜΜΕ που έπαιρναν θέση για να γίνουν «πετσωμένα» το αναμετέδιδαν με όσα ωσαννά μπορούσαν– ότι έτσι «η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη».

Η πραγματικότητα αποδείχτηκε σκληρή, όπως γίνεται πάντοτε με τις μπαρούφες. Και τα πράγματα θα ήταν για πολύ γέλιο εάν δεν συνδυάζονταν με πολύ πόνο, πολλή ταλαιπωρία και πολλά ζόρια. Γιατί, παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρά τους διθυράμβους των φιλικών του ΜΜΕ, το τι σημαίνει «επιτελικό κράτος» αποκαλύφτηκε όταν ήρθαν οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και τώρα ο χιονιάς.

Κι αυτό που αποκαλύφτηκε είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν βγαίνει από τα… κεκτημένα της, τις απευθείας αναθέσεις, τις «φωτογραφικές» ρυθμίσεις και τις κάθε είδους τακτοποιήσεις «ημετέρων», δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε το πιο απλό πρόβλημα.

Γιατί δεν είναι στη λογική της η αντιμετώπιση των προβλημάτων γενικώς, κάτι που θα περιλάμβανε και την προώθηση λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι.

Γιατί ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ είναι ταγμένοι για τα… μεγάλα, για αυτά που ενδιαφέρουν τις ελίτ, τους «ιδιώτες», τους «επενδυτές» και όσους άλλους θεωρούν «του κύκλου τους».

Μια τέτοια κυβέρνηση λοιπόν ούτε γρήγορη είναι όταν τα πράγματα ζορίζουν ούτε αποτελεσματική. Γιατί η ταχύτητά της εξαντλείται στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εξυπηρέτηση των διάφορων projects και η αποτελεσματικότητά της περιορίζεται στο να αποδεικνύονται αποτελεσματικά τα deals. Και ναι, σε αυτό το πλαίσιο των projects και των deals, χέρι χέρι με τους κάθε λογής ημετέρους, κολαούζους, λομπίστες και εκπροσώπους συμφερόντων, η κυβέρνηση αποδεικνύεται και συλλογική. Γιατί όλοι τους με αυτό τον χαβά προχωράνε.

Σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα η μόνη «συλλογικότητα» που επιδεικνύει η κυβέρνηση είναι η συλλογική προσπάθεια να αποφύγουν την κριτική και να στείλουν αλλού τον λογαριασμό.

Μ’ άλλα λόγια, το μόνο που κάνουν συλλογικά είναι να προσπαθούν να μη χρεωθούν τις ευθύνες που πολύ λογικά τους ανήκουν ώστε να μη χάσουν την «καρέκλα», αλλά να παραμείνουν στρογγυλοκαθισμένοι σε αυτήν ώστε (επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη) να μπορούν να συνεχίσουν τα ιδιαιτέρως αποδοτικά projects και deals.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter