Σιγή ιχθύος από την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν καλείται να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη στιγμή μάλιστα που θέλει να δείξει ανοικτή στις ερωτικές επιλογές του κάθε πολίτη, αποβλέποντας αποκλειστικά στην ψήφο τους.
Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που γλυκοκοιτάζει ό,τι πιο ακροδεξιό και συντηρητικό στην Ευρώπη(και όχι μόνον), αρνήθηκε να προσυπογράψει μαζί με άλλα 13 ευρωπαϊκά κράτη την κοινή δήλωση στην οποία εκφράζεται η βαθιά ανησυχία τους σχετικά με την ουγγρική νομοθεσία που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.
Και είναι βέβαια πασιφανές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να έχει τα δυο πόδια σε δύο διαφορετικές βάρκες.
Από τη μία να κλείνει το μάτι στην πρόοδο και στα ανθρώπινα δικαιώματα για να μην χάσει τις ψήφους και από την άλλη να στηρίζει ακροδεξιές και ομοφοβικές πολιτικές.
Σημειώνεται πως η κοινή δήλωση υπεγράφη, μετά από πρωτοβουλία του Βελγίου, από δεκατρείς χώρες:
- Βέλγιο,
- Λουξεμβούργο,
- Ολλανδία,
- Γαλλία,
- Γερμανία,
- Δανία,
- Εσθονία,
- Φινλανδία,
- Σουηδία,
- Λιθουανία,
- Λετονία,
- Ιρλανδία και
- Ισπανία
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, τα δεκατρία κράτη-μέλη της ΕΕ που υπογράφουν τη δήλωση, καταδικάζουν τη νέα ουγγρική νομοθεσία ως μια «κατάφωρη μορφή διάκρισης και στιγματισμού των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του φύλου και την έκφραση». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η ουγγρική νομοθεσία παραβιάζει σαφώς την ελευθερία έκφρασης που κατοχυρώνεται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμέζ δήλωσε σχετικά: «Η νέα ουγγρική νομοθεσία υπονομεύει τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. Το Βέλγιο ανέλαβε αμέσως το προβάδισμα για το ζήτημα αυτό, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα, μαζί με τους εταίρους μας στην Benelux που είναι παραδοσιακά πρώτοι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το Βέλγιο ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να συντάξει μια κοινή δήλωση που είναι σαφής έκκληση για δράση. Χαίρομαι που 12 κράτη-μέλη θέλουν να την υποστηρίξουν. Η Ένωση που βασίζεται στις αξίες δεν είναι à la carte».
Στην κοινή τους δήλωση, τα υπογράφοντα κράτη-μέλη της ΕΕ, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει» για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ωστόσο δεν θα εκπλήξει μια δήλωση πυροτέχνημα της ελληνικής κυβέρνησης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις!