Ο Μητσοτάκης θέλει ΠτΔ με «υπερκομματικά χαρακτηριστικά» ανοίγοντας… πόλεμο με τους σαμαρικούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνέντευξη στο MEGA, στον απόηχο της πληροφορίας ότι οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν θα παραστούν στην εκδήλωση των 50 χρόνων του κόμματος στη Ρηγίλλης, ξεκαθάρισε και τις προθέσεις του σε ότι αφορά την επιλογή του νέου προσώπου που θα αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας, προκαλώντας έντονη συζήτηση στο σαμαρικό μπλοκ.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση είπε ότι το πρόσωπο που θα στηρίξει για την προεδρική εκλογή είπε ότι θα το ανακοινώσει στις αρχές του 2025 όπως επιβάλει το Σύνταγμα, στο τέλος της θητείας της Πρόεδρου, προσθέτοντας ότι «όλη αυτή συζήτηση είναι οριακά προσβλητική για τον πρώτο πολίτη της χώρας».

Μάλιστα, σε διευκρίνιση για το εάν το πρόσωπο που θα προταθεί για ΠτΔ θα προέρχεται από τη δεξιά ή το κέντρο είπε ότι «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος πάντα να μπορεί να έχει υπερκομμματικά χαρακτηριστικά» και συμπλήρωσε ότι «η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

Πρόσωπο από την «ευρύτερη κεντροδεξιά» ζητά η σαμαρική πτέρυγα

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ευρωεκλογές πολλοί «σαμαρικοί βουλευτές» και όχι μόνο, έχουν πει δημοσίως ότι θα ήθελαν το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας να προέρχεται «από την ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη». Την συζήτηση είχε ανοίξει λίγες μέρες μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Νότης Μηταράκης ο οποίος είχε αναφέρει ότι «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει».

Τέλος, σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για «υπερκομματική επιλογή» γίνεται σε μία συνθήκη όπου Κωνσταντίνος Τασούλας, που έχει ακουστεί για την θέση του ΠτΔ, προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να παίξει τον ρόλο του «γεφυροποιού» στην γαλάζια παράταξη. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Βουλής είχε μιλήσει στη παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου «Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία», που έγινε στο Αμφιθέατρο της Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, λέγοντας ότι «και όπως λέει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΝΔ είμαστε όλοι καραμανλικοί». Μάλιστα, σε σημερινή του συνέντευξη στα Παραπολιτικά ο κ. Τασούλας σε ερώτηση για την απουσίες των δύο πρώην προέδρων της ΝΔ από το σημερινό γαλάζιο πάρτι είπε ότι «θα ήταν πολιτικό ζήτημα, αν ήταν πραγματικό χάσμα, όπως λέτε. Εγώ στέκομαι στο ότι αυτοί οι δυο σημαντικοί πολιτικοί που υπήρξαν και πρωθυπουργοί και αρχηγοί του κόμματος έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τις απόψεις τους. Και ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί, προφανώς, δικαιούνται να έχουν τις απόψεις τους, ακόμα και αν κάποιες από αυτές δεν συμφωνούν με τη γραμμή -ας το πούμε έτσι- της σημερινής ηγεσίας, αλλά δεν θέλω να δραματοποιώ αυτά τα πράγματα».

«Έκανα το καθήκον μου»

Υπενθυμίζεται ότι για την απουσία των Καραμανλή-Σαμαρά από την εκδήλωση στη Ρηγίλλης μίλησε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στο Mega είπε ότι «εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά από κει και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό νεοδημοκράτη και νομίζω ότι μία μέρα γιορτή και χαράς μία μέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε». Σε ερώτηση για το εάν θα έπρεπε να είναι όλοι σε αυτή τη γιορτή σημείωσε ότι «αυτό θα το κρίνουν εγώ είμαι ο τελευταίος που θα το κρίνει. Εγώ όπως σας είπα έκανα το καθήκον μου».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για απουσία Καραμανλή – Σαμαρά: «Έκανα το καθήκον μου, η σημερινή μέρα δεν είναι αφιερωμένη σε αρχηγούς»

Συναυλία για Τέμπη: Υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη συνεδρίαση του ΥΠΠΟ για την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου

«Θαμπώθηκαν» στις Βρυξέλλες από τα 75 ακίνητα του Απόστολου Τζιτζικώστα

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Κοινός εχθρός το Ισραήλ – Τα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν για αντίσταση

Η Δόμνα θέλει να… «θητέψει» δίπλα στον 5046c Χατζηδάκη…