Την πιο διχαστική και τρομολαγνική ομιλία της τριετούς διακυβέρνησής του παρέθεσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου. Επέλεξε υπό το καθεστώς εγχώριων και διεθνών απειλών να διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να πάει σε πρόωρες εκλογές, ανακοίνωσε μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεπερνούν την τετραετία της κυβερνητικής του θητείας και έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τη δική του πολιτική επιβίωση στο τιμόνι της χώρας με τις τύχες της ίδιας της χώρας, φτάνοντας στο σημείο να ανακηρύξει εαυτόν… κυβερνήτη, παίζοντας με τα όρια της συνταγματικής τάξης της χώρας.
Σε ένα Βελλίδειο κατάμεστο με μικρά και μεγάλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ που θυμίζει περισσότερο κεντρική προεκλογικής συγκέντρωση του κόμματός του παρά την παραδοσιακή ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε το σχέδιο «όλα για όλα» για την παραμονή του στην εξουσία και την επανεκλογή του για νέα τετραετία. Καμουφλάροντας τη διχαστική του ρητορική με την πρόθεση για «σύγκριση» με τον Αλέξη Τσίπρα, έφτασε στο σημείο να μέμφεται ακόμα και τον πατριωτισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ειδικά της αξιωματικής που κυβέρνησε την προηγούμενη τετραετία.
Μέσα σε ένα πλαίσιο απειλών για εθνικές καταστροφές επικαλούμενος αρκετές φορές την Μικρασιατική Καταστροφή «τιμώντας» την, την έστρεψε κατά των πολιτικών του αντιπάλων ως πιθανή εκδοχή σε περίπτωση που ο ίδιος χάσει την εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει κάθε πιθανό και απίθανο εργαλείο που μηχανεύτηκε το επιτελείο του, αφού η ομιλία του είχε όλα τα προπαγανδιστικά «όπλα» που κατά καιρούς έχουν πέσει από κορυφαία στελέχη του κόμματος, αλλά ακόμα και από επώνυμα και ανώνυμα τρολ του διαδικτύου και κυβερνητικές πένες.
«Οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Οι μεγάλες μας επιλογές σαφέστερες από ποτέ, ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε ή αφήνουμετη χώρα έρμαιο στο αύριο» είπε, για να συνεχίσει ακόμα πιο εμπρηστικά και διχαστικά, καθώς συμπλήρωσε «ή δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά» έθεσε το πλαίσιο από το ξεκίνημα της ομιλίας του, μην αφήνοντας περιθώρια για το τι θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια προχώρησε σε ένα ακόμα κρεσέντο αυτοθαυμασμού, με ειδικές αναφορές από την πανδημία και τις παρεμβάσεις στην Υγεία και την Παιδεία, έως τα δικαιώματα που «δόθηκαν» σε γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ και ανάπηρα άτομα, και -φυσικά- τις εθνικές απειλές, το ράλι εξοπλισμών της κυβέρνησής του και τις εθνικές συμφωνίες με Γάλλους και Αμερικανούς, πριν καταλήξει να σηκώνει τους τόνους προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Όχι κύριε Ερντογάν» φώναζε από το βήμα της ΔΕΘ με το βαθιά γαλάζιο κοινό να τον καταχειροκροτά όρθιο, και να συνεχίζει «και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα, τα νταηλίκια γιοκ για την Ελλάδα», κρύβοντας αμέσως μετά τις εθνικές κορώνες την επίφαση «αυτοκριτικής», με αυτοθαυμασμό για τις λιγότερες εφετινές φωτιές και την μείωση των προσφυγικών ροών που έχουν συντελεστεί με τα εγκληματικά pushbacks της κυβέρνησής του. Σε άλλο σημείο μίλησε για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας μιλώντας επί προσωπικού -όπως φαίνεται- στον Βλαντιμίρ Πούτιν: «Η απάντηση μας συνεπώς οφείλει να είναι και ευρωπαϊκή. Μετατρέποντας η Μόσχα το φυσικό αέριο σε όπλο θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε πυροδότη κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Θέλει η ενέργεια κι η ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια. Ξέρω ότι ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική ενός διαστήματος με τιμές που θα ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά πρέπει και να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό τους τα θύματα. Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που την προκαλεί, στον κύριο Πούτιν».
Ακριβώς σε αυτό το σημείο «έκρυψε» και μία ολιγόλογη αναφορά στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη, επιλέγοντας να αποσιωπήσει την παράλληλη υπόθεση που έχει ξεσπάσει στη χώρα με τις παρακολουθήσεις του ίδιου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, του Χρήστου Σπίρτζη, των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη και πιθανότατα και άλλων πολιτών με το παράνομο λογισμικό Predator. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε σαν να μην έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων στη χώρα, αποφεύγοντας ενοχικά κάθε αναφορά, και επιλέγοντας να τονίσει την αξία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πριν αναπαράξει την τραγελαφική γραμμή με την οποία εμφανίστηκαν προ ημερών κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ευρωβουλή.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, στις φήμες στα σενάρια, ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδος» είπε χωρίς αιδώ για το ρεσιτάλ αδιαφάνειας και συγκάλυψης που συντελείται, ενώ λίγα μόλις λεπτά μετά επιβεβαίωσε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται, παραθέτοντας σειρά μέτρων που εκτείνονται σε βάθος πέρα από την παρούσα κυβερνητική του θητεία, επικαλούμενος πως «οι ανάγκες των πολιτών ξεπερνούν την τετραετία».
Με το βλέμμα στο 2030!
«Το δικό μας ημερολόγιο βλέπει το φως του 2030» υπογράμμισε πριν αρχίσει να παραθέτει τον κατάλογο μέτρων που ετοίμαζε πυρετωδώς το επιτελείο του τις τελευταίες εβδομάδες, περιγράφοντας «οκτώ μέτρα στήριξης για μέχρι το τέλος του 2022, 12 μεγάλες αλλαγές από τις αρχές του 2023 που θα μπουν στον προϋπολογισμό, και ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων, για τη στέγαση», χωρίς στη συνέχεια να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που καλλιέργησε, παρά μόνο για συγκεκριμένα κοινά, με έντονα μικροπολιτικά κριτήρια.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε σε εξαιρετικά πανηγυρικό τόνο και υπό τα συνεχή χειροκροτήματα του ακροατηρίου ήταν κατά βάση παρατάσεις των ήδη υπαρχόντων για την ενέργεια, με παρατάσεις κρατικών προγραμμάτων, τουριστικά κίνητρα, επιδομάτων, επιδοτήσεων, μειωμένων ΦΠΑ σε διάφορα είδη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος τους φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προανήγγειλε αυξήσεις των χαμηλότερων συντάξεων, μικρές αυξήσεις για τους γιατρούς του δημοσίου, αλλά και μία εξευτελιστικά χρονοβόρα νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ανάμεσα στα παραπάνω αυτονόητα ενόψει του δύσκολου χειμώνα, φρόντισε να ικανοποιήσει αιτήματα των ενόπλων δυνάμεων, εξυπηρετήσεις της κεφαλαιαγοράς, καθώς και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, φτάνοντας και ο ίδιος στο σημείο να παραδεχτεί πως τα μεγάλα πορτοφόλια ευνοούνται τα μάλα σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες. Των παραπάνω ακολούθησε ένα «φιλόδοξο» σχέδιο για την στέγαση, με ειδικές προβλέψεις για τη φοιτητιώσα νεολαία,
Προεκλογικό κάλεσμα χωρίς εκλογές
Τα μέτρα μπορεί να πολυδιαφημίστηκαν και να έδωσαν και στον ίδιο μία αναπτέρωση του ηθικού του από το βήμα της ΔΕΘ, όμως κατά την παρουσίασή του έμοιαζαν ως παρένθεση στο ποντάρισμα στο διχασμό που επέλεξε στρατηγικά να κάνει, με ορίζοντα τις εκλογές. Προχώρησε δε σε ανοιχτό προεκλογικό κάλεσμα, απευθυνόμενος ευθέως σε όσους τον έφεραν στην εξουσία να γράψουν ένα «αληθινά διαφορετικό κεφάλαιο, οι δυνάμεις που άρχισαν να το γράφουν το καλοκαίρι του ’19, να ανασυνταχθούν και το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου να συντονιστεί και πάλι»
Μάλιστα, έκλεισε και πάλι το παράθυρο πρόωρων εκλογών, με όσο πιο πολωτικό τρόπο μπορούσε, ενώ έκανε μόνο μία έμμεση και όχι ξεκάθαρη αναφορά στον εκλογικό νόμο. «Όταν έρχεται καταιγίδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, καλός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, χωρίς πολλές κουβέντες, χωρίς παζάρια, γρήγορα και αποτελεσματικά» δήλωσε, παραθέτοντας μία επιχειρηματολογία που εμφανίζεται όλο το τελευταίο διάστημα για τον εκλογικό νόμο, αλλά χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει.
Για το δε κλείσιμο, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να ανεβάσει και πάλι τους τόνους κατά των πολιτικών του αντιπάλων, με μία σειρά από διχαστικά διλήμματα, που αναφέρονται από την ανάπτυξη έως τον πατριωτισμό! «Τα στοιχήματα του μέλλοντος ανοίγονται ξεκάθαρα μπροστά μας. Στον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης; Του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού; Της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας; Του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας; Της κοινωνικής ευημερίας ή της οικονομικής;» ήταν τα διλήμματα που παρέθεσε, κρατόντας για τον επίλογο την πιο σοκαριστική αναφορά του.
Αφού σχεδόν… παρακάλεσε τους πολίτες να «δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο», έκλεισε μετατρέποντας την Ελλάδα από κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε «πολιτεία» των ΗΠΑ, βάζοντας έτσι έναν ακόμα εκβιασμό στο τραπέζι, αναφορικά με την πιθανότητα συνεργασίας του με άλλο κόμμα εάν δε λάβει την αυτοδυναμία.
«Τώρα ξέρουμε ποιος διαχειρίζεται και ξεπερνά κρίσεις, και ξέρουμε πιο μένουν πάντα χαιρέκακοι θεατές. Όταν έρθει η ώρα δεν θα διαλέξουμε κυβέρνηση αλλά κυβερνήτη του τόπου» έκλεισε, αφήνοντας εμβρόντητους ακόμα και τους ακροατές στο Βελλίδειο.