Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο βλέπει «ανισότητες» αλλά… τις φτιάχνει ο ίδιος

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο βλέπει «ανισότητες» αλλά… τις φτιάχνει ο ίδιος

Στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού μίλησε για πραγματικές και φανταστικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ζήτησε επενδύσεις, κατακεραύνωσε τους «λαϊκιστές» αλλά έπεσε στον… λάκκο που έσκαψε μιλώντας για τις ανισότητες.

«Στον πυρήνα των πολιτικών μας τοποθετούμε τη μείωση των ανισοτήτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ νωρίτερα είχε χαιρετίσει «την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι παρούσες στη σημερινή συνάντηση (σ.σ. στο Λονδίνο)» και αυτό επειδή θεωρεί  ότι «δεν πρόκειται μόνο για μια κυβερνητική επιτυχία, αλλά και για μια επιχειρηματική επιτυχία».

Ο ίδιος, ανεβασμένος στο άλογο του 41% δεν καταλαβαίνει (ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει) την αντίφαση όσων είπε. Επειδή η «ανθεκτικότητα» μεγάλων ελληνικών εταιρειών προέρχεται από τα υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών. Που έχουν αποτέλεσμα το greedflation, τον πληθωρισμό της απληστίας, που μεγαλώνει τις ανισότητες.

Υπερκέρδη στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα τρόφιμα έχουν φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά που δεν τα βγάζουν πέρα. Αυτά τα υπερκέρδη απέδωσαν μόνο από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες μερίσματα ρεκόρ 2,4 δισ. ευρώ το 2022 και νέο ρεκόρ 2,8 δισ. ευρώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2023.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται -παρά τις φωτογραφίσεις στα σούπερ μάρκετ- να ελέγξει τις τιμές. Τον χαροποιούν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ακόμη κι όταν κάνουν ρεκόρ σε βάρος των νοικοκυριών. Επιπλέον αρνείται να ανεβάσει τον φόρο στα εισοδήματα από μερίσματα που είναι από τους χαμηλότερους της ΕΕ (5%) και πολύ μακριά από τον μέσο όρο (24%) με αποτέλεσμα ένας μέτοχος να πληρώνει για το ίδιο ποσό πολύ λιγότερο φόρο από κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία του.

Αντί για αυτό, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα επιβάλει κεφαλικό φόρο σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Αυτά είναι επιλογές που κάθε άλλο μειώνουν τις ανισότητες. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προπονείται στη διγλωσσία και στην ίδια ομιλία είπε ότι «οι ακραίες ανισότητες βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έδωσα τόσο μεγάλη έμφαση στη σύγκλιση των μισθών με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εδώ θα ρωτούσε κάποιος «ποια σύγκλιση»; Καθώς η ακρίβεια καλπάζει μισθωτοί και συνταξιούχοι υποφέρουν. Μόνο το 2022, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4%.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λύση, όχι με αύξηση του κατώτατου μισθού και φορο-ελαφρύνσεις στους ασθενέστερους, όπως θα περίμενε κάποιος από έναν… κυβερνήτη. Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που παρακολουθούσαν την ομιλία του είπε: «έχουμε κάνει πολλά για σας όσον αφορά στη μείωση των φόρων, την εισροή ξένων κεφαλαίων, την αύξηση της αξίας των εταιρειών -διευκολύνοντάς σας, παρά το δύσκολο επιτοκιακό περιβάλλον, να αντλήσετε κεφάλαια- την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τον εξορθολογισμό των ρυθμιστικών κανόνων. Θέλουμε να φροντίζετε τους εργαζομένους σας, να διασφαλίζετε ότι έχουμε καλούς μισθούς και ότι υπάρχει μισθολογική σύγκλιση που να ευθυγραμμίζεται με τη βελτίωση της παραγωγικότητας που επιτυγχάνουμε».

Δηλαδή, αφού έκανε όλα αυτά για τις επιχειρήσεις (τουλάχιστον αυτές που μπορούσαν να στείλουν εκπρόσωπό τους στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν την ομιλία του) τις προτρέπει να φροντίσουν τους εργαζόμενους.

Αυτός απλώς… προεδρεύει.

Documento Newsletter