Ο Μητσοτάκης παραδέχεται ότι γνώριζε για τις υποκλοπές αλλά… του ξέφυγαν

Η αντιμετώπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, όσον αφορά τις συνεχείς αποκαλύψεις του Documento για το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει περάσει από διάφορα «στάδια». Από τη δήθεν άγνοια περί του θέματος, ακολούθησε η λασπολογία κατά της ερευνητικής δημοσιογραφίας και από εκεί φτάσαμε στην παραδοχή περί ύπαρξης ζητήματος.

Μιλώντας στο φιλόξενο για την κυβερνητική πλειοψηφία «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής και στον Δημήτρη Δανίκα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «ξεκάθαρο λάθος» το ζήτημα των υποκλοπών, σημειώνοντας δε ότι «δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του», (αν και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές εβδομάδες κατά τον περασμένο Νοέμβριο, ώστε να εμφανιστεί στη Βουλή απαντώντας στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για το θέμα), τονίζοντας μάλιστα ότι «ήταν μία υπόθεση η οποία δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να γίνει».

Στη συνέχεια δε, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, ανέφερε ότι γινόταν «αποδέκτης μόνο πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια», με την κατάσταση στη συνέχεια να ξεφεύγει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. «Στην πορεία αναδείχθηκε μία συστημική αδυναμία, ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό».

Άρα εν ολίγοις, οι πληροφορίες προς τον πρωθυπουργό έρεαν κανονικότατα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ενημερώνει ευθαρσώς ότι το πλαίσιο της ΕΥΠ την οποία έσπευσε να θέσει υπό τον έλεγχό του λίγο καιρό μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, «ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό».

Ακολουθεί το χαρακτηριστικό απόσπασμα και… τα συμπεράσματα δικά σας:

Δ. Δανίκας: Ποια είναι τα λάθη αυτά, μιας και αναφέρεστε τώρα. Ένα πείτε μου, έχει σημασία να μου πείτε ένα λάθος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Λάθος, ξεκάθαρο λάθος ήταν το ζήτημα των υποκλοπών. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Ήταν μια υπόθεση η οποία δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να γίνει.

Δ. Δανίκας: Όλοι λένε, ακόμα και αριστεροί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, πως είναι αδύνατον να μην το ήξερε ο Πρωθυπουργός αφού αυτός ήταν υπεύθυνος της ΕΥΠ;

Κυρ. Μητσοτάκης: Εγώ γινόμουν αποδέκτης μόνο πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια. Στην πορεία αναδείχθηκε μία συστημική αδυναμία, ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό, άνθρωποι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και έφυγαν από τις θέσεις τους. Το χθες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Για το σήμερα και το αύριο προχωρήσαμε σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ισορροπία, η οποία, χωρίς να απονευρώνει τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, δημιουργεί τις αναγκαίες δικλίδες ασφαλείας για τα δικαιώματα των πολιτών.