Τους New York Times με τα πετσωμένα ΜΜΕ φαίνεται πως μπέρδεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που τους έχει εκθέσει διεθνώς.
Έτσι, σύμφωνα όσα αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, η κυβέρνηση επιχείρησε μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, να παίξει ρόλο… αρχισυντάκτη των NYT, παρεμβαίνοντας και εκφράζοντας παράπονα για τη δημοσίευση του άρθρου γνώμης.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρει: «Παρέμβαση μέσω της Πρεσβείας στους ΝΥΤ επιχειρεί η κυβέρνηση. Ο λόγος είναι πως με τα επικριτικά δημοσιεύματα του τελευταίου χρόνου στο εξωτερικό, όσες φορές απευθύνθηκαν στα Μέσα για διαμαρτυρία έφαγαν πόρτα. Οπότε επιστρατεύουν την Πρεσβεία λέγοντας πως απειλούνται οι.. σχέσεις».
Παρέμβαση μέσω της Πρεσβείας στους ΝΥΤ επιχειρεί η κυβέρνηση. Ο λόγος είναι πως με τα επικριτικά δημοσιεύματα του τελευταίου χρόνου στο εξωτερικό, όσες φορές απευθύνθηκαν στα Μέσα για διαμαρτυρία έφαγαν πόρτα. Οπότε επιστρατεύουν την Πρεσβεία λέγοντας πως απειλούνται οι..
σχέσεις— Kostas.Vaxevanis (@KostasVaxevanis) August 22, 2022
Μάλιστα, σε δεύτερη ανάρτηση, ο εκδότης του Documento αναδημοσιεύει το tweet ενός από τους επίσημους λογαριασμούς των NYT στο twitter, ο οποίος έχει αναρτήσει εκ νέου το άρθρο που προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στη δεύτερη ανάρτηση, ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρει: «Στους @nytimes δεν συμμερίζονται την άποψη του Μητσοτάκη περί “μιας άποψης βrε αδερφέ και μάλιστα ύποπτης” και ποστάρουν συνεχώς το άρθρο».
Στους @nytimes δεν συμμερίζονται την άποψη του Μητσοτάκη περί "μιας άποψης βε αδερφέ και μάλιστα ύποπτης" και ποσταρουν συνεχώς το άρθρο https://t.co/dnpoEYVQBz
— Kostas.Vaxevanis (@KostasVaxevanis) August 22, 2022
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τυχόν νέα κυβερνητική παρέμβαση έρχεται στο φόντο παλαιότερων παρεμβάσεων της κυβέρνησης, με υπόγειες προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να αφορούν παλαιότερο ρεπορτάζ των Financial Times, ενώ έχει προηγηθεί ανάλογη περίπτωση με δημοσίευμα του Euractiv και του Σαράντη Μιχαλόπουλου σχετικά με την παραβίαση των κοινοτικών κανόνων.
Ως εχθρό της Ελλάδας επιχείρησε να «φωτογραφήσει» τον αρθρογράφο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και πασχίζοντας να κρύψει τον πανικό του Μεγάρου Μαξίμου για την νέα αυτή διεθνή απαξίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ακολουθεί σειρά δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για το σκάνδαλο των υποκλοπών Μητσοτάκη όπως στους Washington Post, Politico, Guardian, Euractiv, Libération, BBC, Handelsblatt, Reuters, Associated Press και La Repubblica, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να σηκώσει το γάντι, προχωρώντας σε ακόμα μία απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα» στο πρόσωπο του δημοσιογράφου, όπως έχει κάνει το τελευταίο διάστημα απέναντι σε κάθε κριτική.
«Κύριε Τσίπρα μην εκτίθεστε. Η άποψη ενός guest αρθρογράφου δεν απηχεί την άποψη μιας εφημερίδας. Ξέρουμε ότι προκειμένου να πλήξετε την Κυβέρνηση, εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα. Κατά σύμπτωση ο δημοσιογράφος που κάνετε σήμερα «σημαία», είναι ο ίδιος που τον Μάρτιο του 2020 κατήγγελλε διεθνώς την Ελλάδα επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Οικονόμου, χωρίς ωστόσο να προκαλεί έκπληξη με την απαξίωση που επιφυλάσσει για τον δημοσιογράφο, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικό screenshot από άρθρο του στο οποίο κατήγγειλε επικίνδυνες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης στα σύνορα του Έβρου.
“For decades now, phone tapping has been a sinister feature of the Greek state,” writes Alexander Clapp. But under Kyriakos Mitsotakis, “national surveillance has expanded into a largely unaccountable bureaucracy.” https://t.co/q4YePJZWmM
— New York Times Opinion (@nytopinion) August 22, 2022
Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Κλαπ που έγραψε για τη «σαπίλα στη καρδιά της Ελλάδας» στους New York Times
Διαβάστε επίσης: Ακόμα ένας «εχθρός της χώρας» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο αρθρογράφος των New York Times