Ο Μητσοτάκης με ελιγμό διαχώρισε τον Σαμαρά από τους «υπερπατριώτες» στα ελληνοτουρκικά

AP Photo/Omar Havana

Στην άμυνα βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις προειδοποιήσεις που δέχεται και μέσα από το κόμμα του για ενδεχόμενες υποχωρήσεις στην Τουρκία σχετικά με ελληνοτουρκικά θέματα.

Μετά το τέλος της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες απευθυνόμενος και στον Αντώνη Σαμαρά.

«Επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση μεταξύ των απόψεων του κυρίου Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Για τον κύριο Σαμαρά θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω ότι ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο. Γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες, γιατί κάνουμε τι; Επειδή συζητούμε με Τουρκία;

»Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύσαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο;

»Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την αποκλειστική οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε της Rafale τα ραφάλ; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα για τα F-35;», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας για τα εξοπλιστικά ενώ η κριτική που δέχεται είναι για το μοίρασμα του Αιγαίου.

«Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κύριο Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

»Αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που “θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια”».

Διαβάστε επίσης:

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για τερματισμό της κρατικής χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών»

ΚΚΕ: Ερώτηση στην Κομισιόν για τον αντεργατικό υπολογισμό του κατώτατου μισθού

ΣΥΡΙΖΑ: Τι ειπώθηκε για τον Στέφανο Κασσελάκη στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας