Ο Μητσοτάκης κυριαρχεί
 αλλά ο διχασμός εντείνεται – Η πολιτική και κοινωνική φθορά παράγει συγκρούσεις

Ο Μητσοτάκης κυριαρχεί
 αλλά ο διχασμός εντείνεται – Η πολιτική και κοινωνική φθορά παράγει συγκρούσεις

Μπορεί στο εσωτερικό της ΝΔ να βρίσκονται σε ρυθμούς σεναρίων και ονοματολογίας σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όμως παράλληλα το τελευταίο διάστημα βαθαίνουν οι συγκρούσεις και οι ανταγωνισμοί τόσο στο Μαξίμου όσο και εν γένει σε όλες τις βαθμίδες του «γαλάζιου» μηχανισμού. Ειδικά μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις επόμενες εθνικές εκλογές του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη και του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού, δεκάδες στελέχη θεωρούν ότι αυτή η κίνηση είναι «unfair» γι’ αυτούς που θα συμμετέχουν στην επόμενη εθνική κάλπη.

 Ο φόβος της 
μη επανεκλογής

Το τελευταίο διάστημα, όσο και αν το Μαξίμου προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα «μεταρρυθμιστικής εγρήγορσης» και στροφής προς την «ατζέντα της καθημερινότητας», η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι σε «καθεστώς ανασφάλειας», διότι φοβούνται ότι το ενδεχόμενο της επανεκλογής τους απομακρύνεται λόγω της πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή περαιτέρω εκνευρισμό έχει προκαλέσει και η «ευνοϊκή μεταχείριση» συγκεκριμένων προσώπων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ειδικά μετά την πρόωρη ανακοίνωση συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων. Είναι ενδεικτικό ότι στον Βόρειο Τομέα, όπου θα κατεβεί ο Π. Μαρινάκης, η γκρίνια είναι διάχυτη, καθώς θα γίνει «σφαγή» για εκείνους που θα εκλεγούν στις επόμενες εθνικές εκλογές αλλά και για τη σειρά της κατάταξης. Αλλωστε πρόκειται για μια περιφέρεια στην οποία εκλέγονται πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως ο Αδωνης Γεωργιάδης, η Νίκη Κεραμέως και ο Κωστής Χατζηδάκης, που θα προσπαθήσουν να βγουν μπροστά και στη μετά Μητσοτάκη εποχή. Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και για τον Ν. Ρωμανό (Νότιος Τομέας) αλλά και για την Ειρ. Αγαπηδάκη (Δυτικός Τομέας), διότι –όπως λένε «γαλάζιοι» κύκλοι– νοθεύεται ο «υγιής εκλογικός ανταγωνισμός».

Παράλληλα, πέρα από την αδράνεια που βαθαίνει στο εσωτερικό του «γαλάζιου» κόμματος, λόγω της πολιτικής και κοινωνικής φθοράς και των εσωκομματικών ανταγωνισμών, οι συγκρούσεις έχουν φτάσει και στο Μαξίμου, όπου έχουν δημιουργηθεί νέα στρατόπεδα και συμμαχίες, με τα μάτια να είναι στραμμένα και στον επόμενο ανασχηματισμό, που θα γίνει εκτός απρόοπτου τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, μια συμμαχία που έχει συγκροτηθεί στο εσωτερικό του Μαξίμου είναι αυτή του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη. Στόχευση των πολύ στενών συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να απομονώσουν τα «εκσυγχρονιστικά στελέχη», όπως ο Ακης Σκέρτσος, από την επιρροή που ασκούν στον πρωθυπουργό. Ολα αυτά γίνονται λίγες εβδομάδες μετά την παραίτηση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

 Ανασφάλεια στο φουλ για τις δημοσκοπήσεις

Οι ανταγωνισμοί στο Μαξίμου και στο εσωτερικό της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας αντανακλούν την έντονη ανασφάλεια που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα ποιοτικά δεδομένα δείχνουν ότι οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα δυσανασχετούν με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τον πολύ σημαντικό κόμβο της ψήφισης του προσώπου που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρασκηνιακά άπαντες συζητούν για τον επόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος –σύμφωνα με πληροφορίες του Documento– θα είναι ριζικός και θα αφορά και το κόμμα. Δεκάδες απογοητευμένα στελέχη περιμένουν από το Μαξίμου να αξιοποιηθούν, καθώς όλοι και όλες θέλουν να εκκινήσουν από την καλύτερη αφετηρία για τις επόμενες εκλογές.

 «Τανγκό συναίνεσης» με το ΠΑΣΟΚ

Επίσης, ένα άλλο πεδίο εσωτερικών τριβών αποτελεί και το «τανγκό της συναίνεσης» με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δείχνει ότι το Μαξίμου δουλεύει συνεχώς σε μια κατεύθυνση συγκυβέρνησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις επόμενες εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ενδεχομένως θα επιλέξει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ένα πρόσωπο εκτός του «γαλάζιου» κόμματος, ενώ δεν έχει κρύψει ότι θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και στη διαδικασία της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα αρχίσει στο δεύτερο μισό του 2025.

Αυτές οι κινήσεις έχουν ταρακουνήσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, η οποία βλέπει να συρρικνώνεται η επιρροή της στο εσωτερικό της παράταξης, ειδικά μετά και τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και περιμένει την «κατάλληλη στιγμή» για παρέμβαση, ώστε να αποδομήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο διάστημα και η στάση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές από όλες τις στρατηγικές επιλογές του Μαξίμου και κυρίως σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα. Τέλος, δεν είναι τυχαίο το ότι ο Κ. Καραμανλής και ο Αντ. Σαμαράς δεν παρέστησαν στην κηδεία του Κώστα Σημίτη, ενώ την ίδια στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσιάζει τον εαυτό του ως συνεχιστή του «εκσυγχρονισμού» και «πολιτικό κληρονόμο» του εκλιπόντος.

Συνέδριο και νέοι συσχετισμοί το 2025

Ενας άλλος πολύ σημαντικός σταθμός που θα οξύνει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις είναι και το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2025. Μπορεί –όπως λένε «γαλάζιοι» κύκλοι– να μη γίνουν μεγάλες καταστατικές αλλαγές, αλλά θα αποτυπωθούν οι νέες κομματικές ισορροπίες και οι νέοι συσχετισμοί, με πολλούς να θεωρούν ότι, εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδιώξει διαφυγή προς την ΕΕ ή σε διεθνή οργανισμό, μπορεί η επόμενη Πολιτική Επιτροπή να καθορίσει και τη μετά Μητσοτάκη εποχή, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Δείτε επίσης:

Τροχαίο στα Χανιά: Ο 45χρονος ήθελε να φύγει από το σημείο, τον εμπόδισαν αυτόπτες μάρτυρες – Φώναζε «καταστράφηκα» (Video)

Σάλος στο Twitter με το τροχαίο στα Χανιά: «Το δίκαιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά το συμφέρον του ισχυρού»

Τενεκέδες ξεγάνωτοι

Documento Newsletter