Την δολιότητα των σχεδίων Μητσοτάκη με την εργαλειοποίηση του ζητήματος της ψήφου των ομογενών αποκαλύπτουν οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς αφού το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε «δεδομένη» τη στήριξη του κόμματος του Βελόπουλου στο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αιφνιδιαστικά, τώρα σχεδόν… παρακαλάει τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης για τη στήριξή του, έχοντας ανοιχτή την πόρτα σε Σπαρτιάτες και Νίκη.
Σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των κομμάτων που διεκδικούν την «πατρωνία» του εθνικιστικού και δεξιού χώρου εξελίσσεται το ζήτημα της ψήφου των ομογενών και του νομοσχεδίου με την άρση των περιορισμών που προωθεί η κυβέρνηση.
Κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να αφιερώσει σημαντικό μέρος της εισήγησής του σε κριτική στον Κυριάκο Βελόπουλο για τη στάση που αναμένεται να κρατήσει το κόμμα του στο επίμαχο νομοσχέδιο, απαξιώνοντας παράλληλα και την κριτική που του έκανε ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης για τα όσα μεθοδεύονται στα ελληνοτουρκικά.
Σημειώνεται πως ο Κυρ. Βελόπουλος καταφέρθηκε σκληρά εναντίον της κυβέρνησης για τις δημόσιες δηλώσεις Μητσοτάκη για «υποχωρήσεις» και για την «σχετική έννοια» της «απομείωσης της εθνικής κυριαρχίας». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το κόμμα Βελόπουλου, «η Ελληνική Λύση λοιπόν θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει απωλέσει την λαϊκή νομιμοποίηση, καθότι υφάρπαξε την ψήφο των Ελλήνων κρύβοντας την εθνική προδοσία που θα διέπραττε» και ότι «για λόγους αρχής, πιστεύουμε ότι μία παράνομη κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί και φυσικά η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, αφού κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε συνενοχή στην παρανομία».
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η ανακοίνωση αυτή είναι προπομπός απόρριψης του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών, ρίχνοντας στον κάδο των αχρήστων τα «μαθηματικά» του Μεγάρου Μαξίμου, που την περασμένη εβδομάδα φρόντισε να διαμηνύσει πως υπολογίζει στις ψήφους της Ελληνικής Λύσης -που με του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας φτάνουν τις 202- προκαταβάλλοντας τη στάση τους, τόσο μέσω διαρροών όσο και διά στόματος Παύλου Μαρινάκη.
«Ελπίζουμε πως και οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν στηρίξει ακριβώς την ίδια διάταξη και το 2021 θα δείξουν συνέπεια και θα ανταποκριθούν σε ένα πάγιο αίτημα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα ήταν ένα θετικό μήνυμα να δούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο, παρότι η χθεσινή ανακοίνωση τη Ελληνικής Λύσης φέρνει επίπλαστα προσκόμματα για να μην το πράξει, σε μια άνευ προηγουμένου αναδίπλωση» ανέφερε εισαγωγικά ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας την αγωνία του Κυρ. Μητσοτάκη για τη στάση του Κυρ. Βελόπουλου.
Ερωτώμενος δε ακόμα πιο αναλυτικά για την ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «πραγματικά γεννιούνται πολλά ερωτηματικά», κάνοντας μάλιστα λόγο για ανακοίνωση που «πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να τη σχολιάσει κανείς», κατηγορώντας την πως «έψαχνε να βρει δικαιολογίες, προσκόμματα» και πως «δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό έχει να κάνει με τις επιδόσεις του κόμματος αυτού στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στους κατοίκους του εξωτερικού».
Ακολούθως, για τα… μάτια του κόσμου επεφύλαξε και μία αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση», με αντίστοιχες μομφές για την ενδεχόμενη στάση του, προκαταβάλλοντας και εκεί την όποια στάση της Χαριλάου Τρικούπη, με την αναφορά πως «μια τέτοια αναδίπλωση δεν θα έχει προηγούμενο μεταπολιτευτικά».
Την αντίφαση του ανοιχτού διαλόγου του Μεγάρου Μαξίμου με το κόμμα Βελόπουλου, για το οποιο την προηγούμενη τετραετία ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν εκφράζονταν με τα καλύτερα λόγια, με χαρακτηριστική την προεκλογική αναφορά πως «όσοι λοιπόν προσβάλλουν τον σταυρό ή την γαλανόλευκη ας το ακούσουν καλά: αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες».
«Μήπως φταίτε και εσείς που ποντάρατε στη δική της στήριξη (σ.σ. Ελληνικής Λύσης) για το νομοσχέδιο της ψήφου των ομογενών;» ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τις προηγούμενες αναφορές.
«Εμείς δεν ποντάραμε σε κανένα κόμμα συγκεκριμένα. Σίγουρα όταν φέραμε την ακριβώς ίδια διάταξη πιστεύαμε ότι ήταν και ένα στοίχημα αξιοπιστίας ότι τουλάχιστον τα δύο κόμματα, τα οποία είχαν ψηφίσει την ακριβώς ίδια διάταξη, απλά δεν είχε περάσει, δεν είχε φτάσει τις 200 ψήφους, γιατί άθροιζαν 190 ψήφους στην προηγούμενη Βουλή, πιστεύαμε ότι τουλάχιστον τα δύο κόμματα αυτά, μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με την ακριβώς ίδια διατύπωση, θα ψηφίσουν. Εμείς δεν ποντάρουμε σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα» αποκρίθηκε ο Π. Μαρινάκης, παρότι ακόμα και στη σημερινή του αναφορά έκανε εμφανές το «ποντάρισμα».
Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα, ακολουθώντας την «διαρροή» του Μεγάρου Μαξίμου κατά την εξαγγελία Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις, ο Π. Μαρινάκης είχε καταθέσει τους ίδιους αριθμητικούς υπολογισμούς.
«Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα είναι ακριβώς το ίδιο νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Τότε είχε ψηφιστεί, δεν είχε πάρει τις 200 ψήφους. Είχε ψηφιστεί από τους βουλευτές από της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Δεν ήταν τότε 200. Τα κόμματα τώρα αυτά ξεπερνούν τις 200 έδρες, νομίζω είναι 202, αν δεν κάνω λάθος. Δεν θα προστεθεί κάτι παραπάνω στο νομοσχέδιο. Θα είναι ακριβώς το ίδιο, με την ίδια διατύπωση που είχε πριν από ενάμιση χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη Δευτέρα, 10 Ιουλίου, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών.
Συνεπώς, το… ποντάρισμα έχει γίνει από Μαξίμου και Π. Μαρινάκη, με το ενδεχόμενο να βρεθεί στη Βουλή χωρίς τις ψήφους Βελόπουλου να απειλεί να αντικατασταθούν αυτές από τις Νίκης και των Σπαρτιατών. Άλλωστε, σε δική μας ερώτηση είχε απαντήσει την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος πως «η Ν.Δ. ποτέ δεν έχει μιλήσει για ευπρόσδεκτες ή μη ευπρόσδεκτες ψήφους, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν. Νομίζω ότι τα έχουμε αφήσει αυτά πίσω μας». Με λίγα λόγια, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε μία τέτοια ρύθμιση είτε με Βελόπουλο, είτε με Νίκη, είτε με Σπαρτιάτες, και ας καμώνεται ο Κυρ. Μητσοτάκης πως δίνει τη μάχη του Κέντρου.