Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν τελικά η αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη την περασμένη εβδομάδα για «πόλεμο με τη Ρωσία», η οποία προκάλεσε και την απάντηση της ρωσικής πρεσβείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε από τις ΗΠΑ, πως «διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα.
«Γενικά έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Bloomberg, προκαλώντας αίσθηση με την αναφορά αυτή, την οποία είχε κάνει και η Ντόρα Μπακογιάννη προ εβδομάδος.
Μάλιστα, η αναφορά του πρωθυπουργού σε πόλεμο με τη Ρωσία ήρθε σε άσχετη ερώτηση, αναφορικά με τις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, επιχειρώντας να προωθήσει την κυβερνητική γραμμή περί κινδύνου «ρωσικού δακτύλου» στις επερχόμενες εκλογές, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως «ζούμε σε μια περίοδο εξαιρετικά ανησυχητική. Είμαστε σε μια χώρα που έχει συγκεκριμένη απειλή εξ ανατολών, σε μια χώρα που είναι σε πόλεμο με την Ρωσία λόγω της στάσης της με την Ουκρανία, σε μια χώρα που δέχεται ασύμμετρες απειλές».
Διαβάστε επίσης: Η ρωσική πρεσβεία απαντά στη Ντόρα για τον «πόλεμο Ελλάδας – Ρωσίας»
Λίγη ώρα μετά, το γάντι σήκωσε η ρωσική πρεσβεία, που με ανάρτησή της απάντησε πως «Η Ρωσία δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα», δημοσιεύοντας το επίμαχο απόσπασμα της δήλωσης Μπακογιάννη.
Σημειώνεται πως την επόμενη ημέρα, η Ντ. Μπακογιάννη αναγκάστηκε να επανέλθει, αναφέροντας πως «Κατηγορήθηκα διότι είπα ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία, με τον Πούτιν. Το ενεργειακό πρόβλημα απειλεί το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα εναλλακτικών πηγών ενέργειας και χώρες που προετοιμάζονται για διακοπές ηλεκτροδότησης». Αναρωτήθηκε δε «αυτό πως ονομάζεται», για να καταλήξει πως αναφέρεται σε «ενεργειακό πόλεμο».