Ο Μητσοτάκης και η πραγματική πατριωτική πολιτική

Πριν από λίγα χρόνια οι φωτογραφίες της γιαγιάς Μαρίτσας και των γιαγιάδων της Λέσβου που τάιζαν µε χαρά ένα προσφυγόπουλο έκαναν τον γύρο του πλανήτη, διδάσκοντας την ανθρωπιά και το µεγαλείο του ελληνικού λαού. Σήµερα η γιαγιά Μαρίτσα έχει φύγει από τη ζωή… και σίγουρα δεν τη θυµούνται ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε οι υπουργοί του.

Η επικράτηση ακραίων νεοφιλελεύθερων δυνάµεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα µας, που έδωσαν στέγη σε ακροδεξιές αντιλήψεις και πρόσωπα, σπρώχνουν την Ευρώπη σε πολιτικές και τακτικές που ακυρώνουν τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισµού: τον ουµανισµό και τη δηµοκρατία. Το απάνθρωπο, τραγικό γεγονός να χαθεί η ζωή ενός παιδιού από τσίµπηµα σκορπιού επειδή επικράτησαν της ανάγκης ανθρωπιστικής βοήθειας οι πολιτικές σκοπιµότητες και οι ακραίοι δογµατισµοί για το προσφυγικό – µεταναστευτικό ζήτηµα προκαλεί ανατριχίλα.

Η φωτογραφία της γιαγιάς Μαρίτσας αντικαταστάθηκε από τα αγωνιώδη µηνύµατα βοήθειας για το κοριτσάκι που κινδύνευε, για την περιοχή όπου βρισκόταν και στη συνέχεια για το κοριτσάκι που χάθηκε.

Η αρχική προπαγάνδα τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και ακροδεξιών συµπαραστατών της ήταν ότι όλες οι καταγγελίες, τα αγωνιώδη µηνύµατα των προσφύγων, ακόµη και ο θάνατος του πεντάχρονου παιδιού ήταν fake news της τουρκικής προπαγάνδας, δηµοσιογράφων, πολιτών και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που δεν αγαπάει τη χώρα µας και συνδράµει στην τακτική Ερντογάν. Κατά την προπαγανδιστική τακτική τους δεν υπήρχαν πρόσφυγες στο στίγµα που έδειχναν και ο τόπος που υποδεικνυόταν βρισκόταν εκτός ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα, σύµφωνα πάντα µε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ειδοποιήθηκαν δύο φορές οι τουρκικές αρχές για να επιχειρήσουν στο σηµείο που υποδεικνυόταν από τους πρόσφυγες.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για πίεση της Τουρκίας µέσω διεθνών οργανισµών και των ευρωπαϊκών οργάνων λάβαµε απάντηση ύβρεων για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

Την επόµενη ηµέρα οι άφαντοι πρόσφυγες ξαφνικά βρέθηκαν…

Τη µεθεπόµενη υπουργός της κυβέρνησης αποδέχτηκε την ύπαρξη του νεκρού παιδιού, ενώ άλλος υπουργός συνέχιζε τις ύβρεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον πρόεδρό µας.

Σήµερα ξέρουµε από το στίγµα που έστελναν οι πρόσφυγες ότι ο τόπος ήταν δηλωµένος στο ελληνικό κτηµατολόγιο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Πρώτα και κύρια για το παιδάκι που χάθηκε. Και στη συνέχεια για τους χειρισµούς, τις υπηρεσίες, τις ανακοινώσεις και τα ψέµατα. Για τις συνέπειες των αιτηµάτων να επιχειρήσουν οι τουρκικές αρχές σε ελληνικό έδαφος.

Πριν από ενάµιση χρόνο αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολούθησε ένα παιδάκι, προσφυγόπουλο, που µια ζωγραφιά του δηµοσιεύτηκε στην εφηµερίδα «Le Monde». Για λόγους που ο κ. Μητσοτάκης ως πολιτικός αρµόδιος γνωρίζει παρακολούθησαν επίσης δηµοσιογράφο, δικηγόρο, δηµόσιο λειτουργό, που συναντήθηκαν µε το προσφυγόπουλο που είχε την «κακή» συνήθεια να ζωγραφίζει. Σήµερα η ΕΥΠ δεν µπορεί ή δεν έχει τις εντολές να εντοπίσει αν υπάρχει και πού βρίσκεται οµάδα προσφύγων στα σύνορά µας. Ισως να είναι απασχοληµένη µε παρακολουθήσεις δηµοσιογράφων και πολιτικών… στο πλαίσιο του αντιδηµοκρατικού οίστρου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι προφανείς η σκοπιµότητα της Τουρκίας και η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των µεταναστών ως όπλο πίεσης της χώρας µας και της Ευρώπης. Είναι επίσης προφανές ότι η δική µας πολιτική δεν µπορεί να προσεγγίζει την εργαλειοποίηση της Τουρκίας.

Πριν από λίγα χρόνια ακόµη και για τις Βρυξέλλες και τις συντηρητικές δυνάµεις ήταν αυτονόητος ο σεβασµός των δηµοκρατικών δικαιωµάτων κάθε πολίτη, του δικαιώµατος του συνέρχεσθαι, του δικαιώµατος της ελεύθερης µετακίνησης, της προστασίας της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δεδοµένων και των επικοινωνιών του. Ηταν αυτονόητοι ο σεβασµός στη διαφορετικότητα του πολιτισµού κάθε λαού, ο σεβασµός στην τήρηση των διεθνών συνθηκών και συµβάσεων για τα δικαιώµατα των πολιτών, των προσφύγων, των µεταναστών.

Πριν από λίγα χρόνια ο πάπας έδινε συγχαρητήρια στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της χώρας µας απέναντι στους πρόσφυγες και τους µετανάστες, η οποία παρά τα οικονοµικά προβλήµατα και τα µνηµόνια, παρότι δεν είχε δοµές για την αντιµετώπιση του µεγάλου προσφυγικού ρεύµατος, παρότι η πολιτική µεγάλων ευρωπαϊκών χωρών ήθελε µια Ευρώπη-φρούριο, κατάφερε να κρατήσει τις αξίες του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισµού.

Σήµερα τα συγχαρητήρια του πάπα προς τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντικαταστάθηκαν από καταγγελίες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισµούς, από πρωτοσέλιδα και άρθρα διεθνών ΜΜΕ για τις παρακολουθήσεις πολιτών, δηµοσιογράφων και πολιτικών και από τον διεθνή διασυρµό της χώρας µας.

Η διολίσθηση από τον πάπα που συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα σε έναν κρυπτόµενο Κυρ. Μητσοτάκη ενώ η χώρα διασύρεται και οι υπουργοί του και ο επιτελικός µηχανισµός του σκορπούν ψέµατα, ύβρεις και ψευδοπατριωτισµό αποδεικνύει την υψηλή επικινδυνότητα του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Σήµερα η εικόνα της χώρας µας και της Ευρώπης είναι το αδικοχαµένο παιδάκι, το ανθρώπινο δράµα στα σύνορά µας, οι παρακολουθήσεις πολιτών, πολιτικών και δηµοσιογράφων και ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουµε να ξαναγίνει η γιαγιά Μαρίτσα και οι γιαγιάδες της Λέσβου η εικόνα της χώρας µας, η πραγµατική πατριωτική πολιτική του λαού µας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής