Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος συναντήθηκε με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και μεταξύ άλλων συζήτησαν περί των εκπαιδευτικών προβλημάτων. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, τότε πρότεινε «να δοθεί στους γονείς η δυνατότητα υπόδειξης συγκεκριμένου ατόμου προς στο σχολείο, στις περιπτώσεις που έχουν ήδη βρει κι έτσι να αποφεύγεται η ύπαρξη κενών μετά την ειδική πρόσκληση, καθώς συνήθως ακόμη και τότε οι θέσεις δεν καλύπτονται». Η πρόταση του βρήκε σύμφωνη την κυρία Μακρή.
Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επαφή των θεσμικών φορέων με την κοινωνική πραγματικότητα. Πως ακριβώς αντιλαμβάνονται τους εκπαιδευτικούς; Πιστεύουν μάλλον πως οι παχυλοί μισθοί τους τους επιτρέπουν να αρνούνται θέσεις εργασίας αφήνοντάς τες κενές.Είναι δυνατόν να περιγράφουν έτσι τους ανθρώπους που κακομεταχειρίζονται συστηματικά εδώ και μια δεκαετία;
Ο μισθός των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί κατά κατά 40%. Ο 13ος και 14ο μισθός αποτελεί μακρινό παρελθόν. Η πανδημία κατέστησε τις ανασφαλείς εργασιακές τους σχέσεις, ανασφαλέστερες. Η πρόταση του κυρίου Κυμπορόπουλου αντανακλά στην γενικότερη τάση της κυβέρνησης, στην ευρύτερη προσπάθεια για ιδιοτικοποίηση της εκπαίδευσης. Άλλωστε κάποιος του οποίου η εργασιακή μοίρα κρέμεται από μια κλωστή (εν προκειμένω από μια κακία αξιολόγηση) που θα πάει; Θα συμβιβαστεί! Θα φτάσει κάποια στιγμή να πληρώνεται με την ώρα, να δουλεύει ευέλικτα, να είναι αποτελεσματικός, παραγωγικός, αναλώσιμος. Άλλωστε το κράτος δεν φέρει καμία ευθύνη, ούτε για τα κενά, ούτε για την εργασιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών. Ποιος θα προσλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς; Μα οι γονείς! Το είπε ευθέως ο κύριος Κυμπουρόπουλος.