Ο Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις να στείλει Patriot ή S-300 στην Ουκρανία – Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Ο Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις να στείλει Patriot ή S-300 στην Ουκρανία – Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Έντονες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ ώστε να παράσχει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Τις έντονες πιέσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες και το ΝΑΤΟ που δέχονται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κυβέρνηση Σάντσεθ, για να παραδώσουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας (Patriot ή S-300), αποκάλυψαν νωρίτερα οι Financial Times με ρεπορτάζ τους που δημοσιεύτηκε λίγο πριν την Σύνοδο των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜΥΝ των χωρών μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Δείτε επίσης: Η «μυστική διπλωματία και η «υμνήτρια του Κασιδιάρη» – Αυτιάς, Μελέτη, Μαρινάκης και Μητσοτάκης στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτό αναφέρεται πως πιέσεις ασκούνταν πριν από την σύνοδο, αλλά και ότι αναμένεται να ασκηθούν και κατά την διάρκεια αυτής, αφού οι χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία, έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν συνολικά επτά συστήματα αεράμυνας τα οποία ζητάει απεγνωσμένα η Ουκρανία (πιέζει ιδιαίτερα για Partiot) για να «σώσουν ζωές», όπως έχει υπογραμμίσει σε δηλώσεις του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η δέσμευση αυτή ήρθε μετά από την διαδικτυακή σύνοδο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε η Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή: «Οι Patriots μπορούν να αποκαλούνται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές, αντί να στέκονται ακίνητοι κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».

Όπως ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, πως τα κράτη μέλη του μπλοκ, αναμένεται να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς το μπρος και σε αυτό το πλαίσιο: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot, αλλά και κάποια ακόμη συστήματα, όπως τα S-300, οι ευρωπαίοι ηγέτες, επισήμαναν ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία επικείμενη απειλή».

Διαψεύδει το Μαξίμου

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι «δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατά ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή αεράμυνα της χώρας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε διαψεύσεις. Σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά». Μάλιστα, σε ερώτηση για το εάν υπήρχαν πιέσεις, είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει και εμμένει στην αρχική του απάντηση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για Χριστοφιλοπούλου: Επιβεβαιώνει τον τυχοδιωκτισμό Μητσοτάκη ακόμα και στα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα

Χάος στα δικαστήρια Βόλου με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μήνυσε τον δικαστή – «Παίρνετε εντολές από τον Μπέο» (Video)

Θέλει η ΝΔ να καταργήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Τέμπη: Υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι της βουλευτικής ασυλίας – Οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Το ΠΑΣΟΚ καρφώνει την… «μαρτυριάρα» κα Εύη Χριστοφιλοπούλου για τον Μπελέρη

Άγιοι Ανάργυροι: Μοντάζ στα βίντεο από τις κάμερες του ΑΤ καταγγέλλει η δικηγόρος της οικογένειας της Κυριακής (Video)

Τζoν Κέρι: Βρείτε τα με την Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα

 

Ετικέτες

Documento Newsletter