Ο Μητσοτάκης δεν έδωσε ερώτηση στο Documento για ακόμη μια φορά

Ο Μητσοτάκης δεν έδωσε ερώτηση στο Documento για ακόμη μια φορά

Το σκηνικό είναι γνωστό από τις ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο έδρανο απέναντι από τους δημοσιογράφους, με το επιτελείο του να έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να βρεθεί σε προστατευμένο περιβάλλον και να μην εκτεθεί στη βάσανο «δύσκολων ερωτήσεων». Νομίζαμε πως προεκλογικά θα ήταν αλλιώς. Μάταια. Ο «άναξ» δεν δέχθηκε ερώτηση από το Documento για μία ακόμα φορά.

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς πλέον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προβάλλεται ως ο ικανός ηγέτης, ταλαντούχος συνομιλητής και μέγας πολιτικός άνδρας, που εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε διεθνή φόρα και να δίνει συνεντεύξεις σε διεθνείς κολοσσούς της ενημέρωσης. Τόσο δύσκολο του είναι να δεχθεί μία ερώτηση από το Documento, το οποίο εκτός του ότι υβρίζει σταθερά από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη Νέα Δημοκρατία και ειδικά από την ανάληψη της εξουσίας, έχει αποκλείσει από κάθε συνέντευξη Τύπου στις ΔΕΘ εδώ και τέσσερα χρόνια;

Μάλιστα, το σημερινό σκηνικό στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ήταν επιπλέον προστατευμένο. Ο τίτλος της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού «Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας» του διασφάλιζε εκ προοιμίου μία δεδομένη ατζέντα, αποστειρωμένη από τα μεγάλα ερωτήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, της παρακολούθησης υπουργών του όπως ο Κωστής Χατζηδάκης (που καθόταν μπροστά-μπροστά στη σημερινή εκδήλωση), μεγαλοστελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπως ο αρχηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πολιτικών αντιπάλων όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Κύρτσος.

Ήταν ξεκάθαρο πως οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, το μπλοκάρισμα της ΑΔΑΕ και η διασάλευση των θεσμών στο όνομα της συγκάλυψης του προσωπικού του σκανδάλου θα έμενε εκτός κάδρου.  Φευ. Η συνέντευξη Τύπου διήρκησε κάτι παραπάνω από 90 λεπτά. Η λίστα των μέσων που έλαβαν δικαίωμα να θέσουν ερώτηση στον πρωθυπουργό είναι αποκαλυπτική.

Κατά σειρά, ο ΣΚΑΪ, Τα Νέα, το Mega (με δημοσιογράφο που εργάζεται και για το Αθηναϊκό Πρακτορείο), το Πρώτο Θέμα, ο ANT1, το Star Channel, η Καθημερινή, ο Alpha, το Βήμα, η Εφημερίδα των Συντακτών, το Capital και τα Παραπολιτικά (με δημοσιογράφους που εργάζονται και για την κρατική τηλεόραση), το OPEN, το iEfimerida, το Reuters, η ΕΡΤ, η Αυγή, το Liberal, το Action24, το Protagon, ο Ελεύθερος Τύπος, η Ναυτεμπορική, το Euro2Day, η Δημοκρατία, το CNNgr, το Μανιφέστο και τέλος, στις καθυστερήσεις και εκτάκτως, το News247.

Όπως μπορούσε να προβλέψει ο καθένας, το Documento δεν βρέθηκε στη «λίστα» των ΜΜΕ που είχαν το δικαίωμα να υποβάλλουν ερώτημα στον πρωθυπουργό. Μάλιστα, σήμερα μαζί με το Documento αποκλείστηκαν έγκριτοι δημοσιογράφοι με πολλά χιλιόμετρα στο πολιτικό ρεπορτάζ, όπως από το Ποντίκι και το iEidiseis, ενώ αποκλείστηκε ακόμα και η ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου. Ειδικά για τους ανταποκριτές ξένου Τύπου που ψευδεπίγραφα ανέφερε η πρόσκληση του κυβερνητικού εκπροσώπου προς δημοσιογράφους, ήταν μόνον ένας που έλαβε δικαίωμα υποβολής ερώτησης στον πρωθυπουργό. Όπως απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνάδελφο ξένου μέσου που διαμαρτυρήθηκε, «ε δώσαμε στο Reuters!».

Παρότι δεν αποτέλεσαν έκπληξη τα παραπάνω, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής: Το πλαίσιο της συνέντευξης ήταν καθορισμένο από τον ίδιο τον τίτλο της. Οι πρώτες σειρές ήταν γεμάτες με αγαπημένες πένες και μικρόφωνα της κυβέρνησης. Η ατζέντα που τέθηκε ήταν έτσι κι αλλιώς φιλική για τον πρωθυπουργό, με ουκ ολίγες «πάσες» ακόμα και για πινακάκια που είχε εύκαιρα μαζί του. Οι δημοσιογράφοι των λεγόμενων αντιπολιτευόμενων ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πως λοιπόν δικαιολογείται μία τέτοια συμπεριφορά στον Τύπο;

Είναι προφανές πως στην Ελλάδα της «Ενημέρωσης 108» τα όσα συνέβησαν σήμερα θεωρούνται κανονικότητα. Η πικρή αλήθεια είναι πως πράγματι, έχει πια τις διαστάσεις κανονικότητας. Όμως πρόκειται για έναν ζοφερό κατήγορο, μία ντροπή για οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιονδήποτε πρωθυπουργό. Είναι τελικά ένα πλήγμα στη Δημοκρατία που αθροίζεται μαζί με τα υπόλοιπα πλήγματα, του αυταρχισμού στους δρόμους και στους χώρους εργασίας, των παρακολουθήσεων και του κράτους «πανόπτη», της συνεχούς περιστολής δικαιωμάτων, των business με ημέτερους, της αδιαφάνειας, της διασάλευσης των θεσμών.

Επαναλαμβάνω, είναι τελικά να απορεί κανείς: Εάν αυτή η κυβέρνηση συμπεριφέρεται έτσι στο παρά ένα των εκλογών και έπειτα από μία τετραετία, τι θα συμβεί εάν υπάρξει και δεύτερη;

Υγ: Για την ιστορία, η ερώτηση που θα έκανε το Documento στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, εάν του δινόταν το δικαίωμα:

«Για την πορεία της οικονομίας αναφέρεστε σε μια σειρά από δείκτες, και πράγματι εμφανίζουν σε κάποιες περιπτώσεις ικανοποιητικά δείγματα. Από την άλλη, κατά τη θητεία σας έχουμε δει κατ’ επανάληψη φωτογραφικές νομοθετήσεις, προστασία συγκεκριμένων συμφερόντων, ακόμα και βουλευτές επιχειρηματίες συμβάσεις του Δημοσίου και απευθείας αναθέσεις για μάσκες σε επιχειρήσεις αμορτισέρ. Εχτές το Documento αποκάλυψε μία  σκανδαλώδη περίπτωση, ενός επιχειρηματία στον κλάδο της Ενέργειας που φέρεται να εκμεταλλεύεται τους ελλιπείς ελέγχους και τις διακριτικες σχέσεις με την κυβέρνηση, εν προκειμένω με εσάς, για να καταστρατηγεί τη νομοθεσία και να παραπλανά έως και το χρηματιστήριο. Αυτού του είδους την ανάπτυξη ευαγγελιζεστε;».

Εάν θεωρεί ο πρωθυπουργός πως είναι τόσο δύσκολα τα ερωτήματά μας, υποσχόμαστε στην επόμενη συνέντευξη Τύπου να τα δημοσιοποιήσουμε από πριν.

Διαβάστε επίσης:

Ο Στουρνάρας αποκαλύπτει την επιχείρηση λάσπης του Μητσοτάκη κατά του Documento

Documento Newsletter