Ο Μητσοτάκης αποσείει τις κυβερνητικές ευθύνες με ασπίδα τη ρητορική περί «οπαδικής βίας» και την UEFA

Ο Μητσοτάκης αποσείει τις κυβερνητικές ευθύνες με ασπίδα τη ρητορική περί «οπαδικής βίας» και την UEFA

Ακόμα και με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στο πλευρό του και παρά την πύρινη τοποθέτησή του που προηγήθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην κυβερνητική γραμμή της «οπαδικής βίας» που σκεπάζει τις εγκληματικές δραστηριότητες, ανακοινώνοντας όψιμα ημίμετρα και στέλνοντας εμμέσως μήνυμα-απάντηση στις κροατικές πιέσεις για τους συλληφθέντες.

Διαβάστε επίσης: Νέα Φιλαδέλφεια: Επικοινωνιακή διαχείριση της κυβερνητικής αποτυχίας από Μητσοτάκη – Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών

Το λουκέτο στους συνδέσμους οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους προέδρους του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, καθώς και με τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων δίπλα στον πρόεδρο της UEFA, αφού την ώρα που ο ευρωπαίος παράγοντας καλούσε «μην τους λέτε οπαδούς» και πως πρόκειται για τον «καρκίνο του ποδοσφαίρου», ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμενε να μιλά για «οπαδική» και «αθλητική» βία.

Το ακόμα πιο εξωφρενικό ωστόσο είναι το γεγονός πως οι εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη αποτελούν όχι μόνο επανάληψη των όσων ανακοίνωσε προ ενάμιση έτους, μετά τη δολοφονία Καμπανού, αλλά «δέσμευση» πως η νομοθεσία (νόμος 4908) που η κυβέρνησή του ψήφισε τον περσινό Μάρτιο «θα εφαρμοστεί». Το γεγονός δε πως αυτή η προκλητική «εξαγγελία» έγινε παρόντος του προέδρου της UEFA, εκθέτει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που για ακόμα μια φορά συμπεριφέρεται σαν να παρέλαβε… καμένη γη από την προηγούμενη!

Η «δέσμευση» αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως η στρατηγική με την οποία αντιμετωπίζει τα πάντα συνεχίζει να είναι η «επικοινωνία» και φαίνεσθαι, αλλά και πως πρόκειται για μία κυβέρνηση που αδυνατεί να εφαρμόσει ακόμα και τους νόμους που η ίδια ψήφισε.

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να εκπροσωπείται από τον Αρτούρ Νταβιντιάν.

«Δεν θα πετύχουμε χωρίς την ενεργοποίηση και των παραγόντων των μεγάλων ομάδων, πρέπει πρώτοι να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στο ποδόσφαιρο» ήταν η έκκληση του πρωθυπουργού προς τους μεγαλοπαράγοντες, ζητώντας ενεργοποίηση των μηχανισμών εντός και εκτός γηπέδου. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ακόμα πως πλέον «όπου κρίνεται απαραίτητο» η αστυνομία θα αναλαμβάνει τον έλεγχο της εισόδου των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα, παίρνοντας την ευθύνη από την ιδιωτική φύλαξη των ομάδων, κάνοντας λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο «λουκέτου» και των «θυρών των ομάδων που δημιουργούν πρόβλημα».

Πάντως, εκτός από τα ημίμετρα, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να «βάλει στο τραπέζι» το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις «ως ύστατο μέτρο του κράτους», φροντίζοντας όμως να απορρίψει την πιθανότητα να αποφασίσει η πολιτεία κάτι τέτοιο, δηλώνοντας «βέβαιος πως δεν θα φτάσουμε εκεί». Αρκέστηκε δε σε γενικότητες όπως ένα «παρατηρητήριο βίας» της UEFA, πετώντας την μπάλα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ζητώντας από εκείνη «διαφάνεια» για το ποιοι οπαδοί είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και άλλα ευχολόγια.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί και ήταν διάχυτο σε όλη την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν η εμμονή του να ταυτίζει το πρόσφατο έγκλημα της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, με την «οπαδική-αθλητική βία», σε αντίθεση ακόμα και με τον υψηλότατο συνομιλητή του.

«Το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν αφορά μόνο τα γήπεδα. Από τα γήπεδα στους δρόμους αθλητικό υποτίθεται υπόβαθρο, χρησιμοποιείται ακόμα και ως άλλοθι του ποινικού υποκόσμου, μερικές φορές τείνει να αποκτά δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά. Αποτελεί ανοιχτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» τα έβαλε όλα στο… μπλέντερ, κρατώντας όμως την κυβερνητική γραμμή αναλγησίας απέναντι στα εγκληματικά στοιχεία.

Τέλος, αφού μίλησε για «υπηρεσιακή αστοχία της ΕΛΑΣ» απορρίπτοντας και πάλι τις πολιτικές ευθύνες, εμμέσως επέλεξε να απαντήσει στις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, η χώρα είναι ανεξάρτητη, δεν δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και επίσημη», δίνοντας συνέχεια στη δημόσια κόντρα που σοβεί μεταξύ των δύο χωρών σε ανώτατο επίπεδο.

Διαβάστε σχετικά:

Η ασφάλεια του ασφαλίτη

40 χρόνια οπαδικής βίας: Η λίστα του θανάτου

Documento Newsletter