Ο Μητσοτάκης αναζητά επικοινωνιακές «ανάσες» υπό το καθεστώς πανικού

Ο Μητσοτάκης αναζητά επικοινωνιακές «ανάσες» υπό το καθεστώς πανικού

«Είμαστε εδώ, δεν φταίμε». Αυτό είναι το σύνθημα που έδωσε την Τετάρτη ο Γιώργος Γεραπετρίτης και που αναμένεται να ενισχύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Η τεράστια συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και τα πρώτα δείγματα γραφής των μετρήσεων αναγκάζουν σε νέα εκλογική αναδίπλωση το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας -τουλάχιστον- σε όλη τη χώρα να αποτελεί την πιο ακριβή σφυγμομέτρηση προσέρχεται η κυβέρνηση στο υπουργικό συμβούλιο που αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα ελέω τραγωδίας των Τεμπών, με το Μέγαρο Μαξίμου να σπεύδει να βάλει «ταμπέλα» αποκλειστικής ενασχόλησης με τα θέματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος και των μέτρων αποκατάστασης της ασφάλειας του δικτύου διά χειρός Γιώργου Γεραπετρίτη.

Επισήμως μπορεί να μην έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα σχετικές μετρήσεις της κοινής γνώμης, όμως η εικόνα που ακόμα και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσίαζαν την Τετάρτη για εκείνες που έπονται εξηγούν τις «διαρροές» περί οριστικής αναβολής που φρόντισαν να διασπείρουν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, αρκετές εξ αυτών περιέγραφαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να μην κάνει στο υπουργικό συμβούλιο την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα των εκλογών, εγκαταλείποντας οριστικά τον Απρίλιο ως ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Εξάλλου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίστηκε την Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου ως προάγγελος «εκκαθάρισης» των κυβερνητικών ευθυνών, με το κύριο μήνυμα που εξέπεμψε να περιορίζεται στη διάχυσή τους σε βάθος χρόνου, δίνοντας το στίγμα της επικοινωνιακής διαχείρισης που θα ακολουθήσει και θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Τη γραμμή του εξ απορρήτων του αναμένεται να ακολουθήσει και ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας παρά το γεγονός πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του ελέγχονται για τα πεπραγμένα του, να εμφανιστεί ως πρωτεργάτης των ερευνών. Άλλωστε, το αυτό επιβεβαίωσε και λίγα 24ωρα νωρίτερα, με την πρωτοφανή παρέμβασή του στο έργο του Αρείου Πάγου και του Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία ο τελευταίος έσπευσε να ευθυγραμμιστεί.

Η αιτία που ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται κατά το υπουργικό συμβούλιο να περιοριστεί στα ζητήματα της τραγωδίας των Τεμπών, τουλάχιστον κατά τη δημόσια εισήγησή του, αφορά και την προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της συνολικά δεινής θέσης που βρίσκεται πλέον η κυβέρνησή του. Το γεγονός πως κυβέρνηση και συντεταγμένη πολιτεία αντιμετώπισε την επίσκεψη της LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ζητήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου αλλά και τις υποκλοπές ως μία… γαλλική ΜΚΟ δεν πέρασε απαρατήρητο. Σε συνδυασμό με την γενική κατακραυγή της κυβέρνησης σε πλήθος διεθνών μέσων ενημέρωσης τόσο για το παραπάνω όσο και για τις εγκληματικές ευθύνες της στα Τέμπη, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες μονοθεματικά, ώστε να «δικαιολογηθούν» για την εν γένει απαξιωτική προς του ευρωπαϊκούς θεσμούς συμπεριφορά τους.

Μία ακόμα «γραμμή» του Γ. Γεραπετρίτη επάνω στην οποία δομείται το κυβερνητικό αφήγημα αφορά την πλήρη ενοχοποίηση του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, καθώς ο υπουργός Επικρατείας ουκ ολίγες φορές έδειξε τον πρώην υπουργό Μεταφορών ως «υπεύθυνο» της τραγωδίας που ανέλαβε τις ευθύνες. Άλλωστε, λίγες ώρες πριν τον Γ. Γεραπετρίτη, ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης που «χτύπησε» τον παραιτηθέντα υπουργό αποδίδοντάς του ακόμα και ψέματα εντός κοινοβουλίου, ενώ μόλις τη Δευτέρα, ο τρόπος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στο ερώτημα της συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θεωρήθηκε από πολλούς πως «τον πέταξε στα σκυλιά».

Ένα μικρό χρονικό των αναδιπλώσεων και των διαρροών της πρωθυπουργικής αυλής πάντως καταμαρτυρούν το καθεστώς πανικού. Το «διάγγελμα» Μητσοτάκη με το «ανθρώπινο λάθος» συνοδεύτηκαν από μία πρώτη, «πειραματική» γραμμή μη αναβολής των εκλογών, που σύντομα έδωσαν τη θέση τους στη «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» μέσω facebook και τα σενάρια περί εκλογών στις 21 Μαΐου. Τα 24ωρα που ακολούθησαν, μέχρι και την Τετάρτη, όχι μόνο έδειξαν πως ούτε αυτή η «γραμμή» δεν δούλεψε, αλλά καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές που αρκεί η τρομακτική συμμετοχή στην απεργία για να αποτυπωθούν.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη αναμένεται να επικεντρωθεί τις προσεχείς ημέρες στην «προσήλωση» στα ζητήματα του δυστυχήματος των Τεμπών και στις «παρεμβάσεις βελτίωσης», πασχίζοντας να βρει τον χαμένο χρόνο για μερικές επικοινωνιακές «ανάσες». Αυτές θα αναζητήσει και με τη σημερινή παράσταση στο θέατρο του υπουργικού συμβουλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter