Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε… 13 ευρώ αύξηση του κατώτατου μισθού – Ονόμασε συμβολική αύξηση το «πάγωμα»

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε… 13 ευρώ αύξηση του κατώτατου μισθού – Ονόμασε συμβολική αύξηση το «πάγωμα»

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, από τα 650 στα 663 ευρώ, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνεδρίαση  του Υπουργικού Συμβουλίου, που απέχει βέβαια πολύ από τα 751 ευρώ.

Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε τις εισηγήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για πάγωμα του κατώτατου μισθού, αν και στην τοποθέτησή του στην στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέλησε να το εμφανίσει ότι ήταν αύξηση, παρά τις εισηγήσεις τους, και ότι συμβολίζει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας. Αν και προσπάθησε να το εμφανίσει ως συνέπεια της ύφεσης και της μείωσης του ΑΕΠ, εντούτοις δεν ανέφερε οτιδήποτε για την προοπτική ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού, παρότι έδωσε μία εξωραϊσμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας «με όλους τους δείκτες της οικονομίας να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Όπως ξέρετε στον σχετικό διάλογο που προηγήθηκε, οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία. Και πράγματι -όπως όλοι γνωρίζουμε- το Α.Ε.Π. πέρυσι μειώθηκε περίπου κατά 8% κατά συνέπεια οι συνθήκες αυτές ισχύουν. Αυτό το οποίο όμως επίσης ισχύει είναι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι και προσωπικά».

Φυσικά αναγνώρισε ότι «η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων». Σημείωσε ακόμη ότι «έρχεται σε συνέχεια «ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων. Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική… Με λίγα λόγια θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την απόφαση αυτή ως ένα διπλό σήμα: Ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά αφού παρά τις δυσκολίες, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι «οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης. Και όλα αυτά πριν πέσουν ακόμα στην πραγματική οικονομία οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ . Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της πανδημίας και τον εμβολιασμό: «…Θα επαναλάβω -για ακόμα μία φορά- ότι ο εμβολιασμός γίνεται συλλογικό καθήκον. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και «πολύ σημαντικές», όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ανέφερε χαρακτηριστιά: «Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας. Η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται. Αίρεται αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα, ενώ οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών. Πρόκειται με άλλα λόγια, για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος».

 

Documento Newsletter