Την ώρα που στην Ελλάδα προχωράει στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών βυσσοδομώντας κατά των ανεξάρτητων αρχών και συνολικά κατά του Κράτους Δικαίου, στην Ισπανία εμφανίστηκε ως θεματοφύλακας και τιμητής, κουνώντας το δάχτυλο προς τρίτους, και υποστηρίζοντας υποκριτικά πως «για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου».
Μπορεί πριν από ενάμιση μήνα να κυκλοφορούσε με τη στολή του… βαλκανιάρχη για τα μάτια του Βολοντιμιρ Ζελενσκι, μετατρέποντας την άτυπη σύνοδο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε φιέστα προώθησης της εισόδου της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως βγαίνοντας από την άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα οι δηλώσεις του δεν θύμιζαν σε τίποτα αυτές στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, αλλά περισσότερο αυτές του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ πλασιέ του Predator – Deals μόνο με κυβερνήσεις
Σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του πως «όποιος είχε οποιαδήποτε σχέση με την Ουκρανία γνωρίζει ότι αυτή είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», καθώς και πως «παρά τις προσπάθειες, η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένταξη (σ.σ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση), χρειάζεται μαζικές διαδικασίες μεταρρύθμισης στο εσωτερικό της χώρας».
Στην ίδια γραμμή, έστω εμμέσως, ο Κυρ. Μητσοτάκης αντέτεινε ακριβώς αυτά τα ζητήματα σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά την άτυπη Σύνοδο για την διεύρυνση των Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα για την προοπτική της Ουκρανίας, έναντι των Δυτικών Βαλκανίων, ξεχνώντας όσα ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο, όταν υποδεχόταν τον Ουκρανό πρόεδρο.
«Θέλω να τονίσω ότι για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου. Αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα. Νομίζω ότι και οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια η οποία απαιτείται, έτσι ώστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας να μπορούν να διεκδικούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» ανέφερε με περίσσευμα υποκρισίας, την ώρα εξάλλου που οι μεθοδεύσεις συγκάλυψης του σκανδάλου παρακολουθήσεων και υποκλοπών από ΕΥΠ και Predator έχουν πια περάσει τα σύνορα της χώρας, έχοντας ήδη βάλει την ελληνική κυβέρνηση στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών.
Μάλιστα, εξίσου σε άλλο μήκος κύματος από την αυγουστιάτικη φιέστα για την Ουκρανία στην Αθήνα, τώρα μιλάει για «αυστηρά καθορισμένη διαδικασία», υπογραμμίζοντας «τον τρόπο με τον οποίον οι χώρες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αξιολογήσεις που θα γίνονται συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να γνωρίζουμε εάν πράγματι προχωρούν σε αυτό το δρόμο», μία αναφορά που εμμέσως ρίχνει καρφιά και προς την Αλβανία.
Διαβάστε επίσης: Αβέβαιο το μέλλον της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία – Ποιοι οι λόγοι
Ενώ λοιπόν στα τέλη Αυγούστου φρόντισε να μετατρέψει την Διακήρυξη της Αθήνας σε προσωπικό βατήρα προβολής και εξυπηρέτησης της ώθησης της Δύσης για την fast track ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάμιση μήνα αργότερα αλλάζει μία ακόμα γραμμή του. Επιβεβαίωσε έτσι και την κριτική που του έγινε τότε, πως επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την άτυπη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων για την αυτοπροβολή του, και για να βγει από το επικοινωνιακό αδιέξοδο που είχε περιέλθει, εξαιτίας της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές εκείνης της περιόδου.
Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το μεταναστευτικό και την τελική συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης, καλώντας για μία ακόμα φορά για την ενίσχυση της Τουρκίας, την ώρα που στο Αιγαίο αυξάνουν εκ νέου οι προσφυγικές ροές αλλά και οι επαναπροωθήσεις. «Αλλά από μόνο του το Σύμφωνο αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης. Χρειάζεται μια πολύ πιο συνολική προσέγγιση και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των θεσμών αλλά και των κρατών-μελών, για να υποστηρίξουμε τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης» τόνισε, επικαλούμενος και το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία και την «βελτίωση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Τέλος, σε ερώτημα για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και τα ευρωπαϊκά χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, έθεσε απέναντι… την Ουκρανία, κάνοντας αντιπαραβολή των χρημάτων που δίνει η Ευρώπη για τη στήριξη της εμπόλεμης χώρας με τα χρήματα που δίνει στις ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.
«Ζητάμε πολλά περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία- και καλά κάνουμε γιατί θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία- αλλά επιχειρηματολόγησα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι είναι αδύνατο να διαθέτουμε σημαντικούς πρόσθετους πόρους για την Ουκρανία και ταυτόχρονα να διαθέτουμε λιγότερους πόρους, πολύ λιγότερους πόρους σε σχέση με αυτούς που δίνουμε για την Ουκρανία για τη στήριξη ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ζητώντας την αύξηση του Ταμείου κατά 65 δισ. ευρώ συνολικά.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να δηλώσει πίστη και υποταγή στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που επαναφέρουν τον κορσέ της λιτότητας σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βάζοντας μόνο έναν αστερίσκο στις δαπάνες για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
«Δεν θα κουραστώ να λέω ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ένα διαφορετικό πρόσημο στον τρόπο με τον οποίο συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξοδεύει πολλά για την άμυνά της. Αλλά αυτές οι δαπάνες έχουν και μία ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν θωρακιζόμαστε μόνο για να εξασφαλίσουμε, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία, προσθέτουμε με αυτό τον τρόπο και στις συνολικές δυνατότητες της Ευρώπης να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία» κατέληξε, τονίζοντας πως με αυτή τη θέση συμφωνεί και η Ισπανική Προεδρία.