Ο Μήτσος Κασόλας γράφει για τον Γιώργο Γραμματικάκη

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, 25 Οκτωβρίου 2023, έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γραμματικάκης. 

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης τιμούν τη μνήμη του σπουδαίου φυσικού μέσα από μια σειρά κειμένων που έγραψαν για εκείνον άνθρωποι που τον γνώρισαν. 

«Και αν όλο το σύμπαν συντριβεί και γίνει σκόνη, ο θάνατος ατάραχος και ακίνητος θα μένει, Γιώργο Γραμματικάκη, φίλε μου μισού αιώνα και πάνω της ζωής μου. Όσο όμως θα ζω, η μνήμη της φιλίας μας θα είναι σ’ ένα καντήλι αναμμένο, με αξέχαστες τις περίφημες αφηγήσεις σου για το σκοτεινό σύμπαν, που μια ζωή σε απασχόλησε η ανεξήγητη ύπαρξή του» γράφει ο λογοτέχνης, δημοσιογράφος και σεναριογράφος Μήτσος Κασόλας. 

«Γνωριστήκαμε στο Λονδίνο το 1969, στα μαύρα χρόνια της Χούντας, στο Χιλ Γκέιτ του Λονδίνου σ’ ένα μικρό υπόγειο διαμέρισμα όπου έμενε η φοιτήτρια —τότε— Αριάδνη, η γυναίκα μου. Ερχόσουν κι εσύ εκεί, όπως και ο Περικλής Κοροβέσης, ο Γιώργος Βότσης, ο Λάκης Καραλής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και άλλοι, για να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, απόψεις και κρίσεις για τα καθάρματα της Χούντας που τη στήριζαν οι Αμερικάνοι και οι «πολιτισμένοι» μας Ευρωπαίοι!» αναφέρει ο Κασόλας. 

Και συνεχίζει: «Και μετά που επιστρέψαμε στην πατρίδα, πριν να καταρρεύσουν οι Χουνταίοι, ερχόσουν τακτικά στην Καισαριανή, στο σπίτι μου στο Σκοπευτήριο, απέναντι από το “Χάραμα” όπου τραγουδούσε ο Τσιτσάνης και η Μπέλου. Και επειδή το μικρό σου ραδιοφωνάκι δεν “έπιανε” μέσα στο διαμέρισμα το Μπιμπισί, βγαίναμε έξω τη νύχτα και πηγαίναμε στη μάντρα του Σκοπευτηρίου και ακούγαμε κάπως καλύτερα τη “Φωνή του Λονδίνου” ή την “Ντόιτσε Βέλλε”».

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο εδώ