Το 1928, σε έναν κόσμο βουβό, το διασημότερο ποντίκι αρχίζει την εντυπωσιακή καριέρα του με μουσική, γέλια και σφυρίγματα. Η ιστορία ενός… μεταλλαγμένου κουνελιού που κατέληξε να γίνει ο Μίκι Μάους, το πιο διάσημο καρτούν του πλανήτη. Ο αγαπημένος ποντικός των παιδιών έκλεισε τα 91 του και συνεχίζει!
Στις 18 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 91 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του γνωστού σε όλους μας Μίκι Μάους σε μια παρωδία κινηματογραφικής ταινίας της εποχής υπό τον τίτλο «Ατμόπλοιο Γουίλι».
Από τότε ο Μίκι πέρασε πολλά. Αμφισβητήθηκε από τους ναζί, οι οποίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ένα ζώο (ποντίκι) φορέας όλων των μικροβίων, όπως έλεγαν, μπορούσε να είναι σταρ. Πέρασε τη μεγάλη οικονομική κρίση, επέζησε ενός παγκόσμιου πολέμου και έγινε το πιο διάσημο και αγαπητό καρτούν του πλανήτη!
Ο Μίκι Μάους, το πιο διάσημο καρτούν της Disney, είναι στην ουσία… μεταλλαγμένο κουνέλι. Η μετάλλαξή του έγινε λόγω επιχειρηματικών προβλημάτων. Το 1927 το Disney Brothers Studio ήταν ένα μικρό τμήμα της Universal Pictures. Εκείνη τη χρονιά ο Ουόλτ Ντίσνεϊ δημιουργεί τον Οσβαλντ, το τυχερό κουνέλι. Η επιτυχία του κούνελου είναι άμεση, ωστόσο τη συγκεκριμένη στιγμή ο Ντίσνεϊ στάθηκε κάθε άλλο παρά τυχερός. Στις επαναδιαπραγματεύσεις των συμβάσεων με τη Universal τον επόμενο χρόνο τα στελέχη αποφασίζουν να εξαγοράσουν όλους τους καλλιτέχνες της Disney, να κρατήσουν τα δικαιώματα του Οσβαλντ και να δώσουν στον Ντίσνεϊ μόνο έναν πενιχρό μισθό.
Εκείνος αρνήθηκε την προσφορά και με τη βοήθεια του Αμπ Αϊγουερκς, του μοναδικού εργαζόμενου που έμεινε μαζί του από τους Disney Brothers, αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τον Οσβαλντ αναζητώντας ένα ζωάκι που να του μοιάζει. Eτσι γεννήθηκε ένα αστέρι!
H καριέρα ενός μεγάλου σταρ
Ο Μίκι εμφανίστηκε πρώτη φορά, ως κομπάρσος, στις 15 Μαΐου του 1928 σε μια ιστορία με τίτλο «Plane crazy» και δεν είχε καμία απήχηση στο κοινό. Ωστόσο κάνει το επίσημο ντεμπούτο του, ως πρωταγωνιστής πλέον, έξι μήνες αργότερα, στις 18 Nοεμβρίου του 1928 στο «Ατμόπλοιο Γουίλι» (ουσιαστικά ήταν μια παρωδία της μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας της εποχής «Steamboat Bill, Jr.» με τον Μπάστερ Κίτον). Δημιουργοί του είναι ο Ουόλτ Ντίσνεϊ και ο Aμπ Αϊγουερκς. Αν και αρχικά ήθελαν να του δώσουν το όνομα Μόρτιμερ, επικρατεί η άποψη της γυναίκας του Ντίσνεϊ και τον ονομάζουν Μίκι.
Ενώ τα περισσότερα στούντιο βρίσκονται στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, εκείνος παίζει μουσική, γελά, σφυρίζει και αναστενάζει με τη φωνή του ίδιου του Ντίσνεϊ.
Τον Μάρτιο του 1929 στην ταινία «The Opry house» βάζει για πρώτη φορά τα άσπρα γάντια του, τα οποία έκτοτε δεν αποχωρίστηκε. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο, λέει τις πρώτες του λέξεις στην ταινία «Κarnival kid» (η φωνή του Ντίσνεϊ τον ακολουθεί μέχρι το 1947, μετά παίρνει τη σκυτάλη ο Τζέιμς ΜακΝτόναλντ).
Τo 1930 οι πρώτες σειρές σκίτσων με πρωταγωνιστή τον αξιαγάπητο ποντικό κάνουν την εμφάνισή τους στις εφημερίδες. Αυτές οι ιστορίες συγκεντρώνονται και το 1940 κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ του (στην Ελλάδα έρχεται αρκετά χρόνια μετά, το 1966). Το 1935 γίνεται έγχρωμος στο «The band concert». Το 1940 φέρνει την επανάσταση με τη «Φαντασία», εισάγοντας
στην κινούμενη εικόνα τον στερεοφωνικό ήχο. Η παραγωγή της κοστίζει το αστρονομικό ποσό των 2.280.000 δολαρίων. Είναι η εποχή που η Disney αποφασίζει σχεδόν να εξαφανίσει τη μέχρι τότε μακριά ουρά του. Το 1941 κερδίζει το Οσκαρ ταινίας μικρού μήκους, ενώ συνολικά ήταν δέκα φορές υποψήφιος για χρυσό αγαλματίδιο. Το 1955 κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση μέσα από το σόου «Τhe Mickey Mouse Club» λίγους μήνες προτού ανοίξει τις πύλες της η Disneyland.
Στα πεντηκοστά γενέθλιά του το 1978 γίνεται το πρώτο καρτούν που αποκτά το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ.
Ο Μίκι, η ύφεση και ο πόλεμος
Λίγο μετά τη γέννηση του Μίκι, το 1929, ξεκινά η μεγάλη οικονομική ύφεση. Η Αμερική βρίσκεται στη δίνη της καταστροφής. Τα προσωπικά εισοδήματα μειώνονται, το εμπόριο υποχωρεί, η ανεργία ξεπερνά το 25%. Το αδάμαστο πνεύμα του μικρού ποντικού και η δύναμή του να ξεπερνά κάθε δυσκολία τον μετατρέπουν σε σύμβολο ελπίδας. Το 1932 εν μέσω της κρίσης τα μέλη του κλαμπ του έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Το 1929 κυκλοφορεί η ταινία «The Barnyard battle». Χρονικά τοποθετείται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μίκι πρέπει να διώξει τις γάτες που στρατηγού Πιτ που προσπαθούν να εισβάλουν στη φάρμα του. Η προβολή της απαγορεύεται στη Γερμανία καθώς οι γάτες-εισβολείς φοράνε γερμανικά κράνη. Γερμανικές εφημερίδες της εποχής γράφουν χαρακτηριστικά: «Ο Μίκι Μάους είναι το πιο άθλιο ίνδαλμα που ανακαλύφθηκε ποτέ […] Τα υγιή συναισθήματα κάθε ανεξάρτητου και αξιότιμου νεαρού καθιστούν σαφές ότι αυτό το βρόμικο σκουλήκι, ο μεγαλύτερος φορέας μικροβίων στο ζωικό βασίλειο, δεν μπορεί να είναι το ιδανικό ζώο. Τέλος στην εβραϊκή βαρβαρότητα! Κάτω ο Μίκι Μάους! Φορέστε τον σταυρό της σβάστικας».
Το 1938 η ιταλική κυβέρνηση απαγoρεύει την ξένη παιδική λογοτεχνία αλλά εξαιρεί τον Μίκι Μάους καθώς τα παιδιά του Μουσολίνι τον λατρεύουν. Το 1942 ωστόσο, μετά την κήρυξη του πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο φασισμός εξαναγκάζει τους Ιταλούς εκδότες να σταματήσουν να τυπώνουν τις ιστορίες της Disney.
Ο Μίκι Μάους έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αφού χρησιμοποιήθηκε συχνά ως κωδική ονομασία από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ενώ μετά το Περλ Χάρμπορ οι Αμερικανοί δημιούργησαν μάσκες οξυγόνου για παιδιά με τη μορφή του αξιολάτρευτου ήρωα.
Το 1968 η αμερικανική αντεργκράουντ κουλτούρα τον χρησιμοποίησε ως αντιήρωα στο μικρού μήκους φιλμ «Ο Μίκι Μάους στο Βιετνάμ» και ο θάνατος του μικρού ποντικού χάρισε στον σκηνοθέτη Γουίτνεϊ Λι Σάβατζ το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ομπερχάουζεν.
Στα πεντηκοστά γενέθλιά του το 1978 γίνεται το πρώτο καρτούν που αποκτά το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ