Ο Μητσοτάκης στον δρόμο του Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Μητσοτάκης στον δρόμο του Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στον δρόμο που χάραξε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσχώρησε από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών. 

Μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, τον οποίο προσφώνησε, αγαπητές Ζόραν, μιλώντας στην στη διάσκεψη Thessaloniki Summit 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και της ευρωπαικής προοπτικής της.

Ξεκινώντας μάλιστα την ομιλία του αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και “εκφράζοντας, πιστεύω, και τον Πρωθυπουργό Μπορίσοφ”, βεβαίωσε πως η Ευρώπη, παρά τις επιφυλάξεις της, κρατά τις πόρτες ανοιχτές στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία σε σχέση και με την ευρωπαϊκή τους προοπτική: “Η πορεία των δύο γειτονικών κρατών προς την Ευρώπη περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που οφείλουν να γίνουν…Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν έκρυψα ποτέ ότι επιθυμούμε τους δύο γείτονές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένουμε, όμως, και αυτοί να κάνουν τα απαραίτητα βήματα: Η Αλβανία να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού της, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας”.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας: “Αγαπητέ Ζόραν, είμαι και πάλι ξεκάθαρος. Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. Πρέπει να το κάνουμε με ρεαλισμό και ωριμότητα. Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της.

Αύριο, για παράδειγμα, θα βρεθώ σε ένα από τα 1.290 οινοποιεία που διαθέτει η χώρα μας, συγκεκριμένα θα βρεθώ στην Ημαθία. Μακεδόνες παραγωγοί, όμως, αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία», προβάλλοντας το όνομα «Wines of Macedonia». Τέτοια ατοπήματα μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν αμέσως, στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της συμφωνίας”.

Μίλησε για το νέο σήμα των Μακεδονικών προιόντων: “…Με το γαλάζιο εθνικό μας χρώμα, με το έμβλημα «Μ» της Μακεδονίας και με τον χαρακτηρισμό «GReat», που παραπέμπει στο «μεγάλη», αλλά και στο «Greece». Μία διεθνή ένδειξη η οποία θα σηματοδοτεί την προέλευση όλων των αγαθών από την Ελληνική Μακεδονία, την μεγάλη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.

Επανέλαβε την σταθερή υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων: “Ως το παλαιότερο και ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα ενθαρρύνει τα υποψήφια κράτη να προχωρούν στις δύσκολες αλλαγές που θα τα φέρουν, όμως, πιο κοντά στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, του Δικαίου, της ανοιχτής Οικονομίας.

Μίλησε ακόμη για την “συζήτηση που είχε με τον φίλο Μπόικο για τη δυνατότητα δρομολόγησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου, ενός σύγχρονου οδικού άξονα που θα συνδέει με ασφάλεια και με ταχύτητα τις δύο χώρες μας”.

Έκλεισε με μία ιστορική αναφορά για να νομομιμοποιήσει την στροφή του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και επικαλέστηκε τον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Μετά των Βαλκανικών λαών, είτε θέλομεν είτε μη, θα ζήσωμεν και εις το μέλλον ως γείτονες. Το κοινόν συμφέρον επιβάλλει την στοιχειώδη υποχρέωσιν, όπως δι’ αμοιβαίων υποχωρήσεων, ιδρύσωμεν αγαθάς σχέσεις», Τα έγραψε -Νοέμβριος ήταν πάλι- αλλά του 1909, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στον «Κήρυκα Χανίων», με εκδότη-διευθυντή, τον Κυριάκο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Documento Newsletter