Ο μεγάλος χρηματιστηριακός τζόγος με τη μετοχή της ΔΕΗ και τη συμμετοχή του Μητσοτάκη

Ο μεγάλος χρηματιστηριακός τζόγος με τη μετοχή της ΔΕΗ και τη συμμετοχή του Μητσοτάκη

Στο Χρηματιστήριο υπάρχουν δύο τρόποι να κερδίσεις αν έχεις διαβαθμισμένες πληροφορίες… Ο ένας είναι να πουλήσεις όταν η μετοχή βρίσκεται στα ψηλά και ο άλλος να «σορτάρεις» τη μετοχή μέσω της αγοράς παραγώγων… Όπως φαίνεται στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι διαβαθμισμένες πληροφορίες «μοιράστηκαν» στους κατάλληλους ανθρώπους και κάποιοι αισχροκέρδισαν εις βάρος των μικροεπενδυτών, τόσο πουλώντας ψηλά όσο και επενδύοντας στην αγορά παραγώγων σορτάροντας τη μετοχή της ΔΕΗ!  Όμως τα «άριστα» πουλιά πιάστηκαν από τη μύτη της άγνοιας τους για το ελληνικό δίκαιο.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και διαδικασίες που απαγορεύονται στην ελληνική χρηματαγορά

Ας έρθουμε τώρα στο προκείμενο που δεν είναι άλλο από τις μηχανορραφίες του Κ. Μητσοτάκη εις βάρος των εθνικών συμφερόντων δια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και με μπροστινό των διορισμένο από το Μαξίμου πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Στάσση.

Εν αρχή ην ο Κ. Μητσοτάκης

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 2021, πριν 16 ημέρες δηλαδή , όταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ παρουσίαζε ως μεγάλη επιτυχία που θα απογειώσει τη ΔΕΗ την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 2,1 δις ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο, πολύ μικροεπενδυτές «επένδυσαν» στις προοπτικές και αγόρασαν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μετοχές στην υψηλότερη τιμή των 10,5 ευρώ. Όμως μετά επήλθε η αδιευκρίνιστη και στα όρια του μεταφυσικού ανεξήγητη  καθίζηση της μετοχής της ΔΕΗ. Στις επόμενες ημέρες και ενώ η μετοχή θα έπρεπε να πάρει την ανιούσα λόγω των «χαρμόσυνων» νέων, εκείνη έπεφτε. Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στις χρηματαγορές, όταν έχει ανακοινωθεί μία τέτοια εξαγορά και επενδύεται με τον πρωθυπουργικό χαρακτηρισμό «ευκαιρία απογείωσης». Είναι σαφές ότι το μεταφυσικό στην οικονομία δεν ευδοκιμεί. Κάποιοι γνώριζαν και είχαν προνομιακή πληροφόρηση για την επικείμενη αύξηση με ταυτόχρονη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Τέτοιες ειδήσεις συνήθως φέρνουν την πτώση της τιμής της μετοχής… Το είδαμε άλλωστε και στις περιπτώσεις των αυξήσεων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Αρα εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η «ανεξήγητη» πτώση της μετοχής είχε εξήγηση στην απόφαση για αποκρατικοποίηση με αύξηση του κεφαλαίου που κάποιοι γνώριζαν προνομιακά και κέρδισαν πουλώντας ψηλά στους ανυποψίαστους μικροεπενδυτές…

Για να καταλάβουμε το προφανές αρκεί να αναφέρουμε ότι την Δευτέρα 13/9 (δυο ημέρες μετά τις διθυραμβικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί 2,1 δις ευρώ) οδήγησε τη μετοχή στα 10,5 ευρώ. Αυτό σε σχέση με τη συνεδριάση της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου συνιστά ποσοστιαία αύξηση της τιμής της μετοχής κατά 6,06% (με τις συναλλαγές να ανέρχονται στο υπερμεγέθες νούμερο των 10,78 εκ ευρώ)! Ηταν το «τυρί» για να εισέλθουν οι μικροεπενδυτές… Ομως ακολούθησε η 9ημερη ανεξήγητη για τους πολλούς και όχι για τους κατέχοντες την προνομιακή πληροφόρηση πτώση. Η μετοχή κλείνει την περασμένη Παρασκευή 24/9 (μια ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να ασκήσει τα δικαιώματα του το ελληνικό δημόσιο) στα 7,98 ευρώ. Οι καταγραφόμενες απώλειες της «ανεξήγητης» πτώσης είναι της τάξης του 24%. Το ποιος έχασε και το ποιος κέρδισε είναι σαφές και αποδεικνύει από μόνο του τα ότι κάποιοι είχαν διαβαθμισμένη και προνομιακή πληροφόρηση. Θα ήταν όλα καλά αν αυτή η πληροφόρηση  δεν ήταν ποινικά κολάσιμη για το ελληνικό δίκαιο…

Σορτάρισμα στην αγορά παραγώγων

Όπως είναι γνωστό ότι οι «καρχαρίες» των Χρηματιστηρίων θέλουν και το ξύγκι από τη μύγα… Οπότε η προνομιακή πληροφόρηση οδήγησε στην αγορά παραγώγων. Εκεί κάποιοι επένδυσαν στην πτώση της μετοχής της ΔΕΗ (σορτάρισμα), που μόνο μεταφυσικά θα μπορούσε να υπάρεξι ως πιθανότητα υπό το βάρος της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ… Τα οχήματα γι αυτή την επένδυση (μένει να διερευνηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τι έχει συμβεί) ονομάζονται Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης ( ΣΜΕ)  και Δικαιώματα Προαίρεσης. Είναι αδιάφορο να εξηγήσουμε τι είναι το κάθε ένα εξ αυτών. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα κέρδη που αποκόμισαν από τέτοιου είδους συναλλαγές οι σορτάκηδες (αυτοί που παίζουν την πτώση μίας μετοχής που εδώ δεν θα μπορούσε να υπάρξει λόγω των κυβερνητικών ανακοινώσεων δια στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη), ανέρχονται σε 597,3% των όσων πόνταραν στην πτώση. Επί εννιά ημέρες η μετοχή της ΔΕΗ ανεξήγητα έπεφτε. Περιττό να αναφέρουμε ότι τέτοιο «στοίχημα» θα επέφερε τεράστιες ζημιές αν δεν καταγραφόταν πτώση, αλλά άνοδος της μετοχής. Για να καταλάβουμε το μέγεθος με όρους ποδοσφαίρου  είναι σαν να παίξει η Ρεάλ με ελληνική ομάδα γ κατηγορίας και κάποιος να στοιχηματίσει ότι η Ρεαλ θα χάσει με 5-0, στο Μπερναμπέου!

Όμως δεν λειτουργεί μόνο έτσι η αγορά παραγώγων. Χρησιμοποιείται από τους θεσμικούς όταν θέλουν να κρατήσουν το ποσοστό συμμετοχής ώστε να μην απολέσουν τη θέση τους σε μια εισηγμένη… Με αυτό τον τρόπο (σορτάρισμα μέσω Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης και Δικαιώματων Προαίρεσης) εκμηδενίζουν τις απώλειες από την πτώση μία μετοχής. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, σε τέτοιο επίπεδο απαιτείται διαβαθμισμένη πληροφόρηση. Αλλιώς βρίσκεσαι να εγγράφεις τεράστιες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο σου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter