Ο «μεγάλος περίπατος» Πιτσιλή με 140 συμβάσεις σε έναν χρόνο

Ο «μεγάλος περίπατος» Πιτσιλή με 140 συμβάσεις σε έναν χρόνο
Η απόφαση ανάθεσης για την προμήθεια πενήντα (50) στολών ασκήσεως εκστρατείας για υπαλλήλους της Τελωνειακής Υπηρεσίας της ΑΑΔΕ. Οι «χρυσές» στολές κόστισαν συνολικά 32.612 ευρώ 03, 04 Παρά το γεγονός ότι στην ΑΑΔΕ έχει συσταθεί Διεύθυνση Επικοινωνίας που υπάγεται απευθείας στον Γ. Πιτσιλή, τον Μάρτιο του 2024 δόθηκε με απευθείας ανάθεση το έργο «Παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού και δημιουργίας ενημερωτικής καμπάνιας για τη νέα εφαρμογή myAADEapp» στην εταιρεία Communications Stardust IKE με κόστος 37.014 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ

Με το γνωστό κόλπο των απευθείας αναθέσεων ο διοικητής της ΑΑΔΕ σκορπά δημόσιο χρήμα για συμβούλους διά πάσαν νόσον και αγορά λογισμικού από εταιρεία… συστημάτων πυρασφάλειας

«Μεγάλος περίπατος» διασπάθισης δημόσιου χρήματος 3,3 εκατ. ευρώ, και μόνο για μια χρονιά, διά χειρός Γιώργου Πιτσιλή, του «πρίγκιπα» της ΑΑΔΕ. Ενας «περίπατος» που πραγματοποιείται μέσω του επαναλαμβανόμενου μοτίβου των απευθείας αναθέσεων με τις οποίες δίνονται συνεχώς ποσά έως 30.000 ευρώ για να αποφύγει να προκηρύξει διαγωνισμούς (απαιτείται για ποσά πάνω από 30.000 ευρώ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις κατασπαταλώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πάλι με απευθείας ανάθεση αλλά με το πρόσχημα του… κατεπείγοντος.

Στην ΑΑΔΕ του Γ. Πιτσιλή έχει δημιουργηθεί το εφεύρημα του συμβούλου, όπου εταιρείες ακόμη και με κεφάλαιο 1.000 ευρώ εμφανίζονται ως σύμβουλοι σε έργα και διαγωνισμούς της φορολογικής αρχής και όλως τυχαίως παίρνουν πάντα το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 30.000 ευρώ συν ΦΠΑ για τις απευθείας αναθέσεις. Εχουν εφευρεθεί και σύμβουλοι για διαγωνισμούς που αφορούν την καθαριότητα κτιρίων, στους οποίους ο μισθός του συμβούλου είναι μεγαλύτερος από το ίδιο το κόστος του καθαρισμού.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, πέρα από το πρόσχημα του κατεπείγοντος για περιπτώσεις που δεν έχουν τέτοιο χαρακτήρα, χρησιμοποιεί το γνωστό κόλπο της κατάτμησης. Για παράδειγμα, εταιρείες που προμηθεύουν αναλώσιμα υλικά στις εφορίες ή έχουν αναλάβει τη φύλαξη και την καθαριότητα των κτιρίων παίρνουν τα έργα με απευθείας αναθέσεις αντί να γίνει διαγωνισμός ώστε να βρεθούν οι καλύτερες προσφορές. Ετσι, με την κατάτμηση συγκεκριμένες εταιρείες παίρνουν με απευθείας αναθέσεις τα ίδια έργα για διαφορετικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Ενδεικτική του μεγέθους του σκανδάλου είναι η απευθείας ανάθεση στην εταιρεία ΚΕΜΕΤΑ ΑΕ –η οποία εμπορεύεται πυροσβεστήρες και συστήματα πυρασφάλειας– για την προμήθεια λογισμικού στην ΑΑΔΕ. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση ο διοικητής της ΑΑΔΕ είχε προσδιορίσει και το ακριβές κόστος που έπρεπε να έχει η αγορά του λογισμικού (36.270 ευρώ συν ΦΠΑ), που όλως τυχαίως έδωσε εντέλει ως προσφορά η εταιρεία με τους πυροσβεστήρες.

Σε άλλη απευθείας ανάθεση η ΑΑΔΕ προμηθεύεται 50 στολές εκστρατείας για τελωνειακούς (δηλαδή ένα παντελόνι, το γνωστό αγγαρείας και ένα τζάκετ) των 650 ευρώ η κάθε στολή, δηλαδή κόστος που έχουν οι ειδικές στολές των πυροσβεστών που επιχειρούν σε μεγάλες πυρκαγιές.

Η συλλογή των στοιχείων από το Documento που αφορούν τις απευθείας αναθέσεις ήταν επίπονη και σίγουρα δεν είναι ολοκληρωμένη, αφού στη Διαύγεια, όπως άλλωστε αποκαλύπτει και το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι καταχωρήσεις που κάνει η ΑΑΔΕ σε πολλές περιπτώσεις είναι χωρίς τις απαραίτητες σημάνσεις κατηγοριοποίησης που θα οδηγούσαν απευθείας, όπως επιτάσσει η διαφάνεια, σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την ανάθεση του εκάστοτε έργου. Ετσι, συχνά τα έργα δεν μπορούν να εντοπιστούν. Η εικόνα πάντως που διαμορφώνεται είναι ότι ο Γ. Πιτσιλής έχει κατασκευάσει τον δικό του «χρυσό μεγάλο περίπατο» μοιράζοντας χρήματα χωρίς έλεγχο όπου εκείνος θέλει. Την ίδια ώρα παρουσιάζει ως επιτυχία τα έσοδα από φοροεπιδρομές, ενώ τεράστια ποσά μοιράζονται από την ΑΑΔΕ σε ημετέρους.

Μαγαζάκι η ΑΑΔΕ

Στο δικό του πολυτελές… πριγκιπάτο ο «τσάρος» της φορολογίας Γιώργος Πιτσιλής μοιράζει και σκορπάει χρήμα υπογράφοντας μανιωδώς και με απίστευτη ζέση συμβάσεις για έργα εκσυγχρονισμού, μελέτες και βελτιώσεις μετατρέποντας τη φορολογική αρχή της χώρας σε «μαγαζάκι ό,τι πάρετε εκατό», όπου όλες οι δουλειές δίνονται με απευθείας ανάθεση αντί 29.000 ευρώ, ποσό δηλαδή που παρέχει το δικαίωμα να δίνεται με τη συγκεκριμένη μέθοδο, καθώς για πάνω από 30.000 ευρώ απαιτείται διαγωνισμός. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των συμβούλων, όπου η ανέλεγκτη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διοχετεύει χρήμα με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που δήθεν προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και καλούνται να προετοιμάσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν για κάποιο μεγαλύτερο έργο. Βέβαια, σχεδόν πάντα οι υπηρεσίες αυτές είναι ασαφείς και οι στόχοι τους μοιάζουν με τοπίο στην ομίχλη για όποιον επιχειρεί να τις διερευνήσει και να τις κατανοήσει.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, οι απευθείας αναθέσεις σε συμβούλους είναι περιττή δαπάνη κι αυτό γιατί στην ΑΑΔΕ λειτουργούν ήδη οι σχετικές διευθύνσεις, οι οποίες μπορούν να αναλάβουν πλήρως τη δουλειά που ανατίθεται εντέλει σε εξωτερικούς συνεργάτες. Για τον διοικητή της ΑΑΔΕ όμως όλα αυτά τα πρόσωπα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της φορολογικής αρχής.

Ας παραθέσουμε κάποιες ελάχιστες από τις δεκάδες περιπτώσεις.

Στις 8/1/2024 δόθηκε με απευθείας ανάθεση «Η παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης για τη διενέργεια διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων με αντικείμενο τη φύλαξη και την καθαριότητα του νέου κτιρίου στέγασης των Κεντρικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ» στην εταιρεία Data Research and Consulting Ανώνυμη Εταιρεία Μελετών και Συμβούλων. Το κόστος της ανάθεσης ανήλθε σε 12.264,84 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η παροχή υπηρεσιών είχε διάρκεια μόλις δύο μήνες!

Να σημειώσουμε εδώ ότι στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας η Διαύγεια βρίθει από απευθείας αναθέσεις της ΑΑΔΕ σε εταιρείες καθαρισμού για τις ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα. Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Χρειάστηκε να σπαταληθούν 12.264,84 ευρώ για έναν τομέα για τον οποίο, όπως φάνηκε, δεν έγιναν καν διαδικασίες διαγωνισμού;

Δύο μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2024, δόθηκε με απευθείας ανάθεση το έργο «Παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού και δημιουργίας ενημερωτικής καμπάνιας για τη νέα εφαρμογή myAADEapp» στην εταιρεία Communications Stardust IKE με κόστος 37.014 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η ανάθεση αφορούσε μεταξύ άλλων τον «δημιουργικό σχεδιασμό της εφαρμογής», «σχεδιασμό και δημιουργία εικαστικού σκέλους της καμπάνιας», «δημιουργία ενημερωτικού βίντεο spot για την εφαρμογή» κ.λπ. Τουτέστιν η ΑΑ∆Ε αποφάσισε να αναλάβει δράσεις για την αυτοδιαφήμισή της.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι το 2022 συστάθηκε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΑΑΔΕ που υπάγεται απευθείας στον Γ. Πιτσιλή. Μάλιστα, με βάση το οργανόγραμμα της ΑΑΔΕ η

Διεύθυνση Επικοινωνίας αποτελείται από τρία τμήματα: το Α΄ Τμήμα Επικοινωνιακής Στρατηγικής, το Β΄ Τμήμα Συντονισμού Εκδηλώσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εκπροσώπησης και το Γ΄ Τμήμα Κοινοβουλευτικών Θεμάτων. Επίσης, στην ΑΑΔΕ εργάζονται περίπου 20 υπάλληλοι για τον τομέα επικοινωνίας. Για τον διοικητή της ΑΑΔΕ όμως όλα αυτά τα πρόσωπα δεν είναι αρκετά για να ανταποκριθούν στις τόσο «απαιτητικές» ανάγκες στην επικοινωνία. Ετσι, «αναγκάζεται» να προσλαμβάνει και ιδιωτικές εταιρείες αντί χιλιάδων ευρώ…

Μια άλλη περίπτωση απευθείας ανάθεσης συμβούλου έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι αυτό γιατί σχετίζεται με τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη έργο «Βελτίωση και επέκταση της εξυπηρέτησης και των υποδομών του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ.)» δόθηκε με απευθείας ανάθεση τον Μάιο του 2024 «η παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ωρίμανση και τον ανασχεδιασμό της προκήρυξης του έργου» στην εταιρεία Deloitte Business Solutions AE με κόστος 37.200 συν ΦΠΑ. Στόχοι του συμβούλου είναι μεταξύ άλλων «ο αναλυτικός προσδιορισμός των λειτουργικών απαιτήσεων», ο «καθορισμός του συνολικού κόστους του έργου» και «της μεθόδου εκτέλεσης του έργου». Σημειωτέον ότι στην απόφαση για χρηματοδότηση ενός έργου από την ΕΕ γράφονται αναλυτικότατα και σε δεκάδες σελίδες τόσο τα παραπάνω όσο και κάθε άλλη μικρή λεπτομέρεια.

Ακόμη ένα έργο είναι η απευθείας ανάθεση για «Τεχνικό σύμβουλο υποστήριξης της ανάπτυξης του ΟΠΣ φορολογίας ελεγκτή» στην εταιρεία Octane Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ανώνυμη Εταιρεία με συνολικό κόστος 34.720 ευρώ συν ΦΠΑ. Το έργο αφορά την κατανόηση των αναγκών του έργου «Ανάπτυξη νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος φορολογίας της ΑΑΔΕ. TAXIS – TAXISNET –ELENXIS», το οποίο χρηματοδοτείται και αυτό από την ΕΕ. Και εδώ οι προϋποθέσεις και οι στόχοι του έργου αποτυπώνονται με απόλυτη σαφήνεια στην απόφαση ένταξης της ΕΕ. Για τον Γ. Πιτσιλή όμως έπρεπε να δοθούν πλέον των 30 εκατ. ευρώ σε εταιρεία για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις ανάγκες του έργου!

Και εδώ προκύπτουν τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα: Ποιες ακριβώς υπηρεσίες –αληθινές και όχι τεχνητές– καλύπτουν όλοι αυτοί οι σύμβουλοι; Γιατί σπαταλιέται δημόσιο χρήμα για εργασίες που είτε είναι στις αρμοδιότητες τμήματος της ΑΑΔΕ για να πραγματοποιηθούν είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί;

Το κόλπο του… κατεπείγοντος

Ως Documento έχουμε ξοδέψει πολλές εργατοώρες γράφοντας για τις αμαρτωλές απευθείας αναθέσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ και έχοντας καταγράψει επανειλημμένα άλλωστε τις διαδικασίες που ακολουθεί η αρχή των δημοσίων εσόδων, με κραυγαλέο το κόλπο του κατεπείγοντος στην απευθείας ανάθεση έργου 325.000 ευρώ (αφορά τη διεξαγωγή του 17ου Διεθνούς Φόρουμ Φορολογικών Διοικήσεων FTA του ΟΟΣΑ στις 13-15 Νοεμβρίου 2024) στην εταιρεία Expowork του Βαγγέλη Γαλατσόπουλου, αφού πρώτα ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή ένας ανοιχτός διαγωνισμός που θα μπορούσε να είχε προκηρυχθεί δύο χρόνια νωρίτερα. Ερχεται, λοιπόν, άλλη μια τέτοια περίπτωση κατεπείγοντος. Αυτήν τη φορά όμως αφορά τα κεντρικά και νέα πολυτελή γραφεία της ΑΑΔΕ στην οδό Πειραιώς 180, τα οποία έχουν γίνει μνημείο προκλητικότητας, διαπλοκής και πιθανής διαφθοράς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιούλιο του 2024 αναρτάται απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης σε κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (Πειραιώς 180-186), δηλαδή στο «παλατάκι» του Γ. Πιτσιλή, στην εταιρεία Mega Guard Services Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας Ανώνυμη Εταιρεία με συνολικό κόστος 371.934,80 ευρώ συν ΦΠΑ. Για να τονιστεί και να δικαιολογηθεί η αναγκαιότητα της εν λόγω υπέρογκης απευθείας ανάθεσης αναφέρεται στο αναρτημένο έγγραφο της Διαύγειας: «Την άμεση και επιτακτική ανάγκη για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης του κτιρίου στέγασης των Κεντρικών Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Πειραιώς 180-186)».

Μάλιστα, η διάρκεια της σύμβασης είναι μέχρι τις 31/12/2024, δηλαδή το ποσό αυτό αφορά μόλις πέντε μήνες. Μια τέτοια τιμή για ένα σχετικά μικρό διάστημα θεωρείται μάλλον εξωπραγματική για μας τους ταπεινούς πολίτες. Ωστόσο, τα νέα αυτά γραφεία αποτελούν επιτομή της χλιδής, όχι βέβαια για τους υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται χύδην στο πάλαι ποτέ mall που έγινε το στρατηγείο της ΑΑΔΕ, αλλά για τον διοικητή και την παρέα του, όπου εκεί μπορεί να πατάσσει αλύπητα τη διαφθορά από το νέο roof garden των γραφείων του στην οδό Πειραιώς 180.

Λίγες μέρες μετά, στις 23 Ιουλίου 2024, γίνεται μια άλλη απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Χ.Δ. Πουλόπουλος Εμπόριο Καυσίμων – Διαχείριση Πολυκατοικιών ΕΕ, η οποία ανέλαβε «ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών διαχειριστή σε κτίρια της Α.Α.Δ.Ε. για ένα (1) έτος» με κόστος 35.747,71 ευρώ συν ΦΠΑ.

Σημαντική υπενθύμιση: Το «παλάτι» του Πιτσιλή, το οποίο ετοιμαζόταν πολύ καιρό πριν και παραδόθηκε τον Μάιο του 2024, εγκαινιάστηκε με όλες τις τιμές και την αρμόζουσα πολυτέλεια στα τέλη του Οκτωβρίου του 2024.

Με τη μέθοδο της κατάτμησης έργου η εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΟΜΕΡ ΑΕ έχει λάβει σωρό απευθείας αναθέσεων μεταξύ άλλων για προμήθεια αναλώσιμων προϊόντων, όπως toner και άλλων ανταλλακτικών για εκτυπωτές στα γραφεία πολλών ΔΟΥ ανά την Ελλάδα 03 Ομοίως η εταιρεία Χ.Δ. Πουλόπουλος Εμπόριο Καυσίμων – Διαχείριση Πολυκατοικιών ΕΕ ανέλαβε τρεις απευθείας αναθέσεις τον Ιούλιο του 2024 για την παροχή υπηρεσιών διαχειριστή σε διαφορετικά κτίρια της ΑΑΔΕ σε όλη την Ελλάδα

Η τέχνη της κατάτμησης

Δεν έχει τελειωμό η λίστα με τις απευθείας αναθέσεις της ΑΑΔΕ, όπως τελειωμό δεν έχουν και οι πρακτικές που ακολουθεί γι’ αυτές. Για να καλύψει τα νώτα της η διοίκηση της ΑΑΔΕ μεθοδεύει, όπως είπαμε, απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένες εταιρείες, κόβοντας και κοστολογώντας τα έργα κάτω από 30.000 ευρώ για να μην υπάρχει διαγωνισμός. Εκτός από το ότι δεν απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία μπορεί η ΑΑΔΕ να προσφέρει… απλόχερα απευθείας αναθέσεις σε μονάχα μία εταιρεία.

Πρώτη και ενδιαφέρουσα παρατήρηση αποτελεί η περίπτωση της ΤΕΧΝΙΚΟΜΕΡ ΑΕ, η οποία έχει λάβει σωρό απευθείας αναθέσεων μεταξύ άλλων για προμήθεια αναλώσιμων προϊόντων, όπως toner και άλλων ανταλλακτικών για εκτυπωτές στα γραφεία πολλών ΔΟΥ ανά την Ελλάδα. Γιατί δεν έγινε μια συνολική ανάθεση για όλες αυτές τις ΔΟΥ ώστε να υπάρξει μια σύμβαση με πιθανότατα καλύτερη τιμή, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις αναθέσεων; Μα προφανώς γιατί το ποσό θα ήταν πάνω από 30.000 συν ΦΠΑ, οπότε θα έπρεπε αναγκαστικά να γίνει προκήρυξη διαγωνισμού και έπειτα ανάθεση.

Ας παραθέσουμε μερικά παραδείγματα.

Η TΕΧΝΙΚΟΜΕΡ Ανώνυμος Εταιρεία Εισαγωγική και Εξαγωγική Εταιρεία Ειδών Μηχανοργάνωσης αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση:

Τον Φεβρουάριο του 2024 την προμήθεια toner για εκτυπωτές Lexmark για τα τελωνεία του Πειραιά με κόστος 15.448,54 ευρώ συν ΦΠΑ, την προμήθεια toner, drum και main kit για τους laser εκτυπωτές της ΔΟΥ Λάρισας με κόστος 14.748,31 ευρώ συν ΦΠΑ, την προμήθεια και αντικατάσταση 60 original maintance kit (φούρνων) για εκτυπωτές μάρκας Lexmark MS 823DN για τις ανάγκες των υπηρεσιών της τέως νομαρχίας Αθηνών, αρμοδιότητας ΔΟΥ ΙΒ΄ Αθηνών, για το οικονομικό έτος 2024 με κόστος 21.204 ευρώ συν ΦΠΑ.

  • Τον Ιούλιο του 2024 παίρνει την προμήθεια toner και drum των ΔΟΥ Ν. Αχαΐας με κόστος 9.500 ευρώ συν ΦΠΑ.
  • Τον Αύγουστο του 2024 την προμήθεια μελανιών (toner) τυμπάνων και μονάδων φούρνων για εκτυπωτές Lexmark, για τις ανάγκες της ΔΟΥ Καλαμάτας με κόστος 5.080,28 ευρώ συν ΦΠΑ.
  • Τον Νοέμβριο του 2024 την προμήθεια μηχανημάτων για την καταστροφή εγγράφων με κόστος 20.900 ευρώ συν ΦΠΑ.

Τι γίνεται λοιπόν; Προφανώς κατάτμηση έργων σε πολλά μικρότερα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα έργα είναι αλληλοκαλυπτόμενα.

Πάμε σε μια άλλη περίπτωση κατάτμησης:

Η εταιρεία Χ.Δ. Πουλόπουλος Εμπόριο Καυσίμων – Διαχείριση Πολυκατοικιών ΕΕ ανέλαβε τρεις απευθείας αναθέσεις τον Ιούλιο του 2024:

  • Ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών διαχειριστή σε κτίρια της ΑΑΔΕ για ένα (1) έτος με κόστος 35.747,71 ευρώ συν ΦΠΑ.
  • Ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών διαχειριστή του κτιρίου όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Ξάνθης με κόστος 6.229,20 ευρώ συν ΦΠΑ.
  • Ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών διαχειριστή κτιρίων των ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης & ΔΟΥ. Ορεστιάδας με κόστος 25.891,20 ευρώ συν ΦΠΑ.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι στην τελευταία ανάθεση γίνεται λόγος για δύο ΔΟΥ σε δύο διαφορετικές πόλεις, την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη. Γιατί δεν προστέθηκε και η περίπτωση της Ξάνθης με τη λογική ότι είναι κοντινές; Μα για να μην υπερβεί η ανάθεση τις 30.000 ευρώ συν ΦΠΑ.

Ακολουθεί ακόμη ένα τρανταχτό παράδειγμα κατάτμησης έργου: Στις 3 Ιανουαρίου 2024 έγιναν δύο απευθείας αναθέσεις με τον ίδιο αποδέκτη, την εταιρεία Ευάγγελος Κουσκούσης Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με στόχο τη φύλαξη των ΔΟΥ στην Κω και τη Ρόδο. Μάλιστα, και στις δύο απευθείας αναθέσεις η τιμή είναι ακριβώς (!) η ίδια, δηλαδή 1.615,86 συν ΦΠΑ τον μήνα.

Αθροιστικά είναι 19.390.32 ευρώ το έτος για κάθε ΔΟΥ, ενώ και για τις δύο είναι 38,780,64 ευρώ συν ΦΠΑ. Πώς γίνεται να υπάρχει η ίδια ακριβώς τιμή –χωρίς καμία απόκλιση ούτε στα λεπτά– για δύο διαφορετικά κτίρια με τελείως διαφορετικά τετραγωνικά;

Θα πρέπει μάλιστα να τονίσουμε ότι στις εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις που βρήκαμε για τη φύλαξη και την καθαριότητα χώρων σε ΔΟΥ ανά την Ελλάδα δεν γίνεται καμία αναφορά στις περισσότερες για τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα των κτιρίων ώστε να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε αν το ποσό της κάθε ανάθεσης αντικατοπτρίζει πλήρως το έργο που αφορά.

Αυτά όλα όμως είναι μικρές λεπτομέρειες για εκείνους που αποφασίζουν με το έτσι θέλω τις αναθέσεις, αλλά αποτελούν και πρόκληση όταν, ενώ οι φορολογούμενοι στενάζουν από τους φόρους, η ΑΑΔΕ να σκορπά δημόσιο χρήμα.

Υπέρκομψοι τελωνειακοί με στολές από χρυσάφι

Γέλωτα αλλά και εντονότατο προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο διατίθεται πολύτιμο δημόσιο χρήμα μπορεί να προκαλέσει ακόμη μια περίπτωση απευθείας ανάθεσης αυτήν τη φορά για τις στολές ασκήσεως εκστρατείας των υπαλλήλων της Τελωνειακής Υπηρεσίας της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, με απευθείας ανάθεση δόθηκε στην Ευγενία Βαμβακά και Σία ΟΕ για την προμήθεια 50 στολών (αριθ. 9) με το υπέρογκο ποσό των 32.612 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ναι, καλά διαβάσατε. Σημειώνεται ότι η στολή ασκήσεως εκστρατείας αποτελείται από ένα παντελόνι (με πολλές τσέπες, είναι η αλήθεια) κι ένα απλό τζάκετ.

Το τραγελαφικό στην υπόθεση, το οποίο αποτελεί και επιβεβαίωση όσων γράφουμε: Με μια απλή έρευνα βρήκαμε ότι η στολή «πυρκαγιάς» της πυροσβεστικής (με χαμηλό δείκτη πυραντίστασης) στοιχίζει 230 ευρώ, ενώ η στολή (προσέγγισης βαρέως τύπου) με υψηλό βαθμό πυραντίστασης κοστίζει 640 ευρώ. Μια στολή «οκτάρα» (αρ. 8) αξιωματικού Πολεμικού Ναυτικού κυμαίνεται, ανάλογα τον βαθμό, από 180 έως 220 ευρώ με ΦΠΑ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Σε ποιο… γαλαξία για 50 στολές χαμηλής ποιότητας το συνολικό κόστος της καθεμιάς φτάνει περί τα 650 ευρώ, όταν για τη στολή πυροσβεστών έτοιμων να βουτήξουν σε πύρινη κόλαση το ποσό είναι 640 ευρώ; Εκτός κι αν στα τελωνεία ξεσπούν φωτιές και εκρήγνυνται ηφαίστεια και δεν το ξέρουμε.

Δείτε επίσης:

Ποιοι λένε τον Τσίπρα άφιλο και καιροσκόπο

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 14 Φεβρουαρίου

Κυκλάδες: Συνεχείς οι σεισμικές δονήσεις – Επιστρέφει η ανησυχία μετά τα 5 Ρίχτερ

10 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Αποκαθήλωση Μητσοτάκη μέσω Τεμπών – Η τακτική διάχυσης των ευθυνών εντείνει την κοινωνική οργή

Καιρός: Τσουχτερό κρύο, χιόνια και ισχυροί άνεμοι – Περαιτέρω επιδείνωση από την Τρίτη (LIVE)

Κόβουν το επίδομα ανεργίας σε 300.000 εποχικούς – Εκπαιδευτικοί και οικοδόμοι τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα

Documento Newsletter