Ο μεγαλο-επιχειρηματίας μεσάζοντας και ο μυστικός δείπνος της συνωμοσίας

Ο μεγαλο-επιχειρηματίας μεσάζοντας και ο μυστικός δείπνος της συνωμοσίας

Ο πρωθυπουργός με πρόθυμους μεσάζοντες μετατρέπει σε αυλή του Μαξίμου τον Αρειο Πάγο

Το Documento φέρνει στο φως ένα νέο στοιχείο για το σκάνδαλο της απροκάλυπτης κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης με φόντο τις αλυσιδωτές αποκαλύψεις και την παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου, καταδεικνύοντας πως εκείνοι που εκλέχθηκαν για να αποκαταστήσουν τη δήθεν κατάλυση των θεσμών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται οι πιο συστηματικοί παραχαράκτες της διάκρισης των εξουσιών. Το πρωί του Σαββάτου (8/4) ο πρώην –πλέον– αντιπρόεδρος του Αρειου Πάγου δεν συναντήθηκε με «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα» στο ξενοδοχείο Lycabettus, αλλά με μεγαλοεπιχειρηματία, με τον οποίο διατηρεί μακρά φιλία. Ωστόσο ο εν λόγω μεγαλοπαράγοντας του ντόπιου επιχειρείν τυχαίνει να είναι προνομιακός συνομιλητής και του πρωθυπουργού. Με την ιδιότητα αυτή μετέφερε τη δεύτερη κυβερνητική προειδοποίηση στον ανυποψίαστο πρώην ανώτατο δικαστικό, ο οποίος φέρεται να θεωρούσε ότι επρόκειτο για έναν πρωινό καφέ ρουτίνας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, λαμβάνοντας υπόψη τις δημόσιες τοποθετήσεις του Χρ. Τζανερίκου, ο μεγαλοεπιχειρηματίας πρόσφερε στον τότε πρόεδρο του Α1 Τμήματος του Αρειου Πάγου το «τυράκι» της αξιοποίησης μετά την αφυπηρέτησή του, υπογραμμίζοντας την πρωθυπουργική πρόθεση για τοποθέτησή του στο τιμόνι ανεξάρτητης αρχής εάν και εφόσον συνεργαζόταν για το εκλογικό «φρένο» στο μόρφωμα Κασιδιάρη.

Αυτές οι δυσώδεις πρακτικές θυμίζουν έντονα τις εποχές Κόκκινου στο Θέμιδος Μέλαθρον, οδηγώντας ακόμη και τη μεροληπτική Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) να αντιδράσει δημόσια. Κι αυτό διότι μετά την επιβεβαιωμένη μεν, αποτυχημένη δε προσπάθεια άσκησης επιρροής του Γιώργου Γεραπετρίτη στον Χρ. Τζανερίκο, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας αποπειράθηκε να διαδραματίσει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου, νομίζοντας ότι θα καταφέρει να «εξαγοράσει» τη δικαστική κρίση του πρώην αρεοπαγίτη προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πρωθυπουργικές επιδιώξεις.

Οταν δε ο κ. Τζανερίκος τα έβγαλε όλα στη φόρα το Μέγαρο Μαξίμου προσέφυγε στη συνήθη μανιέρα της δολοφονίας χαρακτήρα, παρουσιάζοντας τον πρώην αρεοπαγίτη πότε ακροδεξιό και πότε συριζαίο. Γι’ αυτό, όμως, που δεν είπε κουβέντα η κυβέρνηση είναι ότι οι προφάσεις και οι ισχυρισμοί περί ενίσχυσης του κύρους της απόφασης από την ολομέλεια του τμήματος και όχι από την πενταμελή σύνθεση αποδείχτηκαν προπέτασμα καπνού επί των αντιθεσμικών και αντισυνταγματικών πρωτοβουλιών.

Πέραν τούτου, η συνάντηση του αντ’ αυτού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τότε πρόεδρο του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, την οποία αποκάλυψε το documentonews.gr και επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα έπρεπε να έχει οδηγήσει ήδη τον υπουργό Επικρατείας σε παραίτηση. Οι προφάσεις του Μάκη Βορίδη στη Βουλή περί «θεμιτής και επιβαλλόμενης συνάντησης» στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την τρίτη κατά σειρά τροπολογία κατά του «κόμματος» Κασιδιάρη δεν είναι γελοίες, αλλά επικίνδυνες.

Η ΝΔ και ο πρωθυπουργικός φίκος (Γιάννης Οικονόμου) παριστάνουν πως «ξέχασαν» τις κατηγορίες που είχαν εξαπολύσει κατά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, τον οποίο μάλιστα εξαίρεσαν από την προανακριτική επιτροπή κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου γιατί είχε επισκεφθεί τον Αρειο Πάγο την περίοδο που την επικαιρότητα μονοπωλούσε το σκάνδαλο Novartis. Κυρίως παριστάνουν ότι «ξέχασαν» γιατί και πώς οδήγησαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου για δήθεν παρεμβάσεις στο έργο της Ελένης Ράικου, τη στιγμή που ο σύζυγός της είχε λάβει εμβάσματα από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία.

Ενοχη σιωπή μπροστά στον βαρύ πέλεκυ

Το πιο τρομακτικό σε αυτήν τη δυσώδη υπόθεση είναι η ένοχη σιωπή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Για να μην ταράξει το θυμικό του Κυρ. Μητσοτάκη ο εισαγγελέας Αρειου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος παριστάνει τον στωικό παρατηρητή των εξελίξεων που καλλιεργούν τη συλλογική εντύπωση πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει την τρίτη εξουσία ως σερβιτόρο της, ο οποίος με το ανάλογο φιλοδώρημα θα προσφέρει και τις σχετικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Ξενοφώντα Κοντιάδη, «εάν είναι ακριβείς οι δηλώσεις του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Τζανερίκου ότι δέχθηκε πιέσεις, με συγκεκριμένα ανταλλάγματα», τότε «πρόκειται όχι απλώς για αντισυνταγματική παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική λειτουργία, αλλά για κακουργηματικές πράξεις, άρα πρέπει να επιληφθεί αμέσως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (άρθ. 167A και 237 Ποινικού Κώδικα)».

Επ’ αυτού τόνισε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οφείλουν να καταθέσουν έγκληση για συκοφαντική δυσφήμηση προκειμένου ο κ. Τζανερίκος να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. «Είμαι βέβαιος ότι είτε έτσι είτε αλλιώς οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα πράξουν τα δέοντα» κατέληξε, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ουδείς έπραξε τα δέοντα διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση και μάλιστα με τον χαρακτηρισμό της κατεπείγουσας, δεδομένης της βαρύτητας των καταγγελιών Τζανερίκου. Σε κάθε περίπτωση, τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που επικαλείται ο συνταγματολόγος προβλέπουν αυστηρές ποινές. Ειδικότερα, το 237 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες μονάδες για όποιον υπόσχεται ή παρέχει ωφελήματα, άμεσα ή μέσω τρίτου, σε όσους εκτελούν δικαστικά καθήκοντα.

Μήπως ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου είναι τόσο απασχολημένος αναζητώντας το «βαθύ λαρύγγι» του σκανδάλου των υποκλοπών ή έλαβε καμία νέα επιστολή από τον Κυρ. Μητσοτάκη για να διευρύνει τον χρονικό ορίζοντα της διερεύνησης της τραγωδίας των Τεμπών; Ακόμη ένα ενδεχόμενο που μπορεί να οδηγεί στην κωλυσιεργία του Ισ. Ντογιάκου είναι να λαμβάνει οχλήσεις από νομικούς συμβούλους παρόχων κινητής τηλεφωνίας ή να ετοιμάζει κάποια γνωμοδότηση για να απαγορεύσει τις «εφόδους» κάποιας ανεξάρτητης αρχής.

Μυστικός δείπνος με… ρυθμιστικό ρόλο

Πριν από το ντόμινο με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να επηρεαστεί η δικαστική κρίση του πρώην προέδρου του Α1 Τμήματος του Αρειου Πάγου μια ομάδα ανώτατων δικαστικών φέρεται να συναντήθηκε και να δείπνησε μυστικά, προετοιμάζοντας τα κυβερνητικά βήματα που οδήγησαν στην κατάθεση της τρίτης κατά σειρά ρύθμισης για το εκλογικό μπλόκο στη νέα εκδοχή της Χρυσής Αυγής υπό τον Κασιδιάρη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα αυτή, η οποία έχει βλέψεις για την επόμενη μέρα στην περίπτωση που η «γαλάζια» παράταξη κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών, φέρεται να γνώριζε τα προσκόμματα που θα αντιμετώπιζε για λόγους νομιμότητας η διάταξη που «πέρασε» τον Φεβρουάριο με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διατυπώνοντας την πρόταση η απόφαση για τη συμμετοχή του «κόμματος» του νεοναζί να ληφθεί από την ολομέλεια του αρμόδιου τμήματος και όχι από το πενταμελές τμήμα αυτό καθαυτό, με σκοπό να αφαιρεθεί από τον Χρ. Τζανερίκο η δυνατότητα ορισμού της σύνθεσης του Α1 Τμήματος.

Επ’ αυτού ο Γιάννης Μαντζουράνης έθεσε το εξής ερώτημα κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή: «Σε οικία που βρίσκεται στου Παπάγου πότε συναντήθηκαν τέσσερις “πολεμοχαρείς αμαζόνες” του Αρείου Πάγου; Γιατί συναντήθηκαν; Τι συζήτησαν; Μήπως συζήτησαν το σχέδιο της τροπολογίας που κατετέθη και ψηφίστηκε;». Επειτα από σχετικό ερώτημα ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα υποστήριξε ότι οι τρεις εξ αυτών των «πολεμοχαρών αμαζόνων» είναι μέλη του Α1 Τμήματος που θα κληθεί να αποφανθεί για τη συμμετοχή ή μη του μορφώματος Κασιδιάρη στις εκλογές, συμπληρώνοντας πως «μετά την ψήφιση της τροπολογίας Βορίδη οι κυρίες αυτές θα συμμετέχουν στην ολομέλεια του τμήματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε δημοσίευμα (εφημερίδα «Δημοκρατία») που κατονόμαζε τρεις ανώτατες δικαστικούς, με τη μία εξ αυτών να απασχολεί έντονα τη δημοσιότητα την τελευταία περίοδο, οι οποίες φέρονται να εμπνεύστηκαν την επίμαχη κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του Αρειου Πάγου, χωρίς να προκύπτει κάποια διάψευση από την πλευρά τους.

Ομοβροντία από την αντιπολίτευση

Οι απανωτές δηλώσεις Τζανερίκου προκάλεσαν δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό. Την Πέμπτη από το Αργοστόλι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Λέει ο επικεφαλής του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου ότι ο κ. Γεραπετρίτης και ακόμη ένας ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας επιχείρησαν να τον δωροδοκήσουν. Οφείλει να απαντήσει ο Μητσοτάκης». Την προηγούμενη μέρα η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για πρωτοφανή παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στους «καφέδες» του Γ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδοκίας τους με υποσχέσεις για αξιώματα. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί; Σε κάθε περίπτωση, με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς» κατέληγε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο υπερψήφισε –παρά τις ενστάσεις που διατύπωσε ο Χάρης Καστανίδης για τη σύγκρουση της ρύθμισης με τον κώδικα οργανισμού των δικαστηρίων– την τροπολογία, τόνισε πως οι αποκαλύψεις του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρειου Πάγου για συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και για το δέλεαρ που του προσφέρθηκε εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση στο πεδίο της Δικαιοσύνης. «Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τα απαντήσει πρώτος απ’ όλους ο υπουργός Δικαιοσύνης και να μην ερημοδικήσει για πολλοστή φορά» σημειωνόταν, με τη Χαριλάου Τρικούπη να θέτει τα εξής ερωτήματα: «Ο αντιπρόεδρος γιατί προσήλθε σε συναντήσεις και έστερξε σε συνομιλίες επί του θέματος που θα έκρινε σε λίγες ημέρες; Διότι οι πρώτοι φύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι οι λειτουργοί της, ιδίως αυτοί που έχουν τιμηθεί με τα ύπατα αξιώματά της».

«Οσο δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος των κυβερνήσεων με την ηγεσία των δικαστηρίων θα γίνονται παιχνίδια και αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε στο Documento ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, συμπληρώνοντας: «Εμείς είχαμε προτείνει να κατοχυρωθεί συνταγματικά να μη διορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση και να προκύπτει από τους ίδιους τους δικαστές, κάτι που είναι αίτημα των ίδιων των δικαστικών ενώσεων».

Επιπλέον ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε πως «καμία συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με οποιονδήποτε δικαστικό, ποτέ και για κανέναν λόγο, δεν είναι επιτρεπτή», θέτοντας τα ερωτήματα: «Τι συζήτησαν; Πώς θα διοργανωθεί η συζήτηση στον Αρειο Πάγο; Σοβαρολογείτε; Δεν ντρέπεστε;».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter