Ο μαυροπελαργός που έφτασε στη Μυτιλήνη από την Ουκρανία (Photos)

Ο μαυροπελαργός που έφτασε στη Μυτιλήνη από την Ουκρανία (Photos)

Η Λέσβος είναι το μοναδικό νησί της Μεσογείου όπου αναπαράγονται και τα δύο είδη πελαργών: Λευκοπελαργός και Μαυροπελαργός.

 Έτσι όταν ο γνωστός φωτογράφος άγριας φύσης Πέτρος Τσακμάκης παρουσίασε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης τη φωτογραφία ενός Μαυροπελαργού με πλαστικό δαχτυλίδι (ώστε να μπορεί να διαβαστεί από απόσταση) η περιέργεια της υπεύθυνης του Κέντρου και δακτυλιώτριας πουλιών, Ελένης Γαληνού να μάθει την προέλευση του πουλιού ήταν πολύ μεγάλη.

Ο Πέτρος Τσακμάκης, συνηθίζει κάθε Κυριακή να βγαίνει με το φακό του στις Αλυκές της Καλλονής ή του Πολιχνίτου. Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, βρέθηκε στη Σκάλα Πολιχνίτου, αρκετά πρωί γιατί όπως είπε στο «Ν» τα πουλιά είναι περισσότερο δραστήρια στις 8 το πρωί και φωτογράφισε έναν μαυροπελαργό, μόλις οκτώ μηνών. «Δεν είναι η πρώτη φορά που φωτογράφισα πουλί με δαχτυλίδι στο πόδι του, αλλά ο συγκεκριμένος Μαυροπελαργός είχε ιδιαίτερη ιστορία. Καταρχήν φαινόταν πιο συνηθισμένος με την ανθρώπινη παρουσία, δεν έφυγε διαπιστώνοντας τον εξοπλισμό μου και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να πάω πιο κοντά και να τον φωτογραφίσω καλύτερα» μας είπε.

Η δακτυλίωση

«Ήταν τόσο καλή η φωτογραφία που φαινόταν ο τόπος προέλευσης, το Κίεβο» εξηγεί στο «Ν» η Ελένη Γαληνού. «Στα μικρά πουλιά βάζουμε συνήθως μικρά δακτυλίδια. Στα μεγάλα πουλιά που έχουν μεγάλα πόδια και μπορούμε εμείς από μακριά να τα δούμε με το τηλεσκόπιο να στέκονται, βάζουμε ακόμα ένα πλαστικό δακτυλίδι να στέκεται πάνω από το γόνατο, το οποίο μπορούμε να το διαβάσουμε από μακριά, ώστε να στείλουμε την πληροφορία που φέρει στη χώρα προέλευσης», προσθέτει περιγράφοντας τη δακτυλίωση.

Πηγή: stonisi.gr

«Τελικά, μετά από αναζήτηση στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Δακτυλίωσης Πουλιών και με το Ουκρανικό, μάθαμε πως το πουλί, που είναι θηλυκό, γεννήθηκε φέτος (δακτυλιώθηκε ως νεοσσός τον περασμένο Αύγουστο) και καταγράφηκε στη Λέσβο μετά από 152 μέρες και έχοντας διανύσει 1120 χιλιόμετρα». Η πιο ενδιαφέρουσα από τις πληροφορίες ήταν, όμως, πως το πουλί γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της χώρας από γονείς που αναπαράχθηκαν σε αιχμαλωσία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο επανένταξης και απελευθερώθηκε σε γνωστή προστατευόμενη περιοχή της χώρας.

Η πλειονότητα των Μαυροπελαργών της Ευρώπης μεταναστεύει στην Ασία και Αφρική για την περίοδο του Χειμώνα, όμως κάθε χρονιά μέχρι και 10 άτομα του είδους καταγράφονται να ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους γύρω από τον Κόλπο Καλλονής. «Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες εντοπίστηκαν εννέα πουλιά στην Αλυκή Πολιχνίτου (Λ. Κακαλής) και δύο ακόμη στην Αλυκή Καλλονής» κατέληξε.

Ετικέτες

Documento Newsletter