Ο Μάτιτς, η παπαρούνα και ο βομβαρδισμός της Σερβίας

Ο Μάτιτς, η παπαρούνα και ο βομβαρδισμός της Σερβίας

Από το 1921 και κάθε φθινόπωρο, στη Μεγάλη Βρετανία (και στον Καναδά) όλοι οι πολίτες της, φορούν στο πέτο ή στο στήθος τους μια κόκκινη πλαστική ή χάρτινη παπαρούνα ως φόρο τιμής στους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από αυτή την παράδοση δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και το ποδόσφαιρο και εκείνες τις μέρες οι φανέλες όλων των ομάδων σε όλες τις κατηγορίες έχουν ραμμένες στο στήθος μια κόκκινη παπαρούνα. Όμως υπάρχουν και κάποιοι ποδοσφαιριστές ξένοι στην Μ. Βρετανία, που αρνούνται για δικούς τους πολύ σοβαρούς λόγους να φορέσουν φανέλα με την παπαρούνα επάνω της. Όπως για παράδειγμα ο Σέρβος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νεμάνια Μάτιτς, ο οποίος αρνείται να τη φορέσει. Αρχικά επικρίθηκε έντονα για αυτό αλλά μόλις εξήγησε τους λόγους που το κάνει, όλοι τον δικαιολόγησαν.

Ο Μάτιτς αποκάλυψε ότι αρχικά φορούσε κι αυτός την παπαρούνα (αγωνίζεται πολλά χρόνια στην Αγγλία) αλλά ένιωθε ενοχές και μετά από περισυλλογή θεώρησε πως δεν είναι σωστό, καθώς του ξυπνάει μνήμες από τον βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999 και ειδικότερα από την καταστροφή της γενέτειράς του, το Βρέλο, εκείνη την περίοδο…

«Αναγνωρίζω πλήρως τον λόγο που οι άνθρωποι φοράνε τις παπαρούνες, σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του καθενός να το κάνει, τρέφω απόλυτη συμπόνια για οποιονδήποτε έχει χάσει αγαπημένους του λόγω εχθροπραξιών και του συμπαραστέκομαι. Δεν θέλω να υποβαθμίσω την παπαρούνα ως σύμβολο υπερηφάνειας στη Βρετανία ή να προσβάλλω κανέναν. Είμαστε παρόλα αυτά όλοι προϊόν της ανατροφής μας και αυτή είναι μια προσωπική επιλογή» έγραψε ο Σέρβος στο instagram κι εξήγησε:

«Για μένα όμως αποτελεί υπενθύμιση μιας επίθεσης που βίωσα προσωπικά, ως ένα μικρό και φοβισμένο 12χρονο αγόρι που ζούσε στο Βρέλο, καθώς η χώρα μου καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999. Αν και δεν το έκανα προηγουμένως, μετά από ενοχές και πολλή περισυλλογή δεν νιώθω πλέον πως είναι σωστό να φοράω την παπαρούνα στη φανέλα μου».

Θυμηθήκαμε αυτό το σκηνικό γιατί σήμερα 24 Μαρτίου, είναι η θλιβερή επέτειος των 22 χρόνων από την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Σερβία το 1999, από τις ΗΠΑ και άλλες νατοϊκές δυνάμεις…

Ετικέτες

Documento Newsletter