Ποιος είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής; Σοβαρή ερώτηση χωρίς σαφή απάντηση. Είναι ίσως οι αρχές του διαφωτισμού, της ειρηνικής συνύπαρξης, του μη πόλεμος, του κοινωνικού κράτους, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Αν είναι αυτά, είναι απορίας άξιο αν είναι αποκλειστικότητα της Ευρώπης…
Εξάλλου είναι ανάλογα από πιο σημείο απαντάς. Έτσι όπως βλεπόμαστε από τα αριστερά ή από τα δεξιά;
Αλλά ο κατέχων το σχετικό χαρτοφυλάκιο επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ξέρει να τα παντρεύει όλα αυτά μαζί και να τα εξωραΐζει κατά το δοκούν.
Και δεν είναι αν μας αρέσει ο ίδιος -δεν είναι προσωπικό το θέμα- αλλά είναι στη θέση του για να φτιάχνει το «αμπαλάζ» μιας Κομισιόν και μιας προέδρου που βάλλεται πανταχόθεν και που μάλλον δεν τα πήγε καλά στην πανδημία, όσο κι αν το ήθελε και αν μπορούσε.
Εξάλλου ουρές κάνουν στις Βρυξέλλες τα επιχειρηματικά λόμπι…
Με δεκάδες διαφορετικές πολιτικές -ανάλογα με τη χώρα- πως να γενικεύσεις;
Για τον κύριο Σχοινά όμως μιλώντας στην εκπομπή «la faute à l’Europe», «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας (σ.σ. στην πανδημία) κλονίστηκε, απειλήθηκε αλλά άντεξε».
Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «τα συστήματά μας της δημόσιας υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης, η αλληλεγγύη των κοινωνιών μας δοκιμάστηκαν αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εμείς στην Ευρώπη έχουμε απόθεμα αλληλεγγύης, ανθεκτικότητας, αντοχής, ακόμη κι απέναντι σε καταστάσεις ιδιαίτερες».
Τώρα βέβαια μεγάλες κουβέντες λέει, αν δεν παινέψει το σπίτι του θα πέσει να τον πλακώσει και αν μιλήσουμε για την Ελλάδα για την κυβέρνηση της οποίας μόνον καλά λόγια έχει, δεν ξέρουμε που είδε αυτή την αλληλεγγύη και το δημόσιο σύστημα υγείας ή τη δημόσια εκπαίδευση. Στους εργαζόμενους βεβαίως και ναι, αλλά σε επίπεδο πολιτικής, μάλλον δεν σχηματίστηκε η ίδια άποψη.
Γιατί να του υπενθυμίσουμε πως εδώ, προτιμούν την ιδιωτική εκπαίδευση και την ιδιωτική υγεία αλλά οι υπουργοί τρέχουν στα δημόσια νοσοκομεία όταν δουν τα σκούρα…
Και δεν έκαναν και τίποτα για να ενισχύσουν και τα δύο συστήματα.
Για την μεν Παιδεία, η αρμόδια υπουργός έδωσε και δίνει δωράκια στους ιδιώτες, για την δε Υγεία στενάζει το σύστημα που έμεινε ως είχε και δίνουν επίσης δωράκια στους ιδιώτες όπως τους είχαν υποσχεθεί προεκλογικά. Εξάλλου με το χειροκρότημα δεν γεμίζει το στομάχι!
«Για μένα αποτελεί θετική έκπληξη το ότι βλέπω ότι αυτή η γενικευμένη κρίση δεν ανέτρεψε τις αξίες μας, τις αρχές μας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως «οι πυλώνες των κοινωνιών μας άντεξαν».
Δηλώσεις χωρίς βάθος, χωρίς ουσία, με μόνο λόγο ύπαρξης την αναπαραγωγή προς κατανάλωση… Κάτι σαν διαφημιστικό σλόγκαν!
Όχι κύριε Σχοινά. Αν η Ευρώπη με την ενοποίηση έκανε ένα βήμα μένουν πάρα πολλά και βρίσκονται σε άλλη κατεύθυνση από εκείνη που θέλουν πολλές κυβερνήσεις.
Είμαστε μακριά από την αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου και την κοινωνική συνοχή.
Εξάλλου η κρίση της πανδημίας τα χτύπησε ανεπανόρθωτα και αυτά θα φανούν όταν φύγει και εννοείται πως δεν χτύπησε κάθε χώρα με τον ίδιο τρόπο…
Και να δεις την αλληλεγγύη και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αν υπερτερίσουν οι απόψεις για ιδιωτικοποίηση των πάντων!