Βήμα βήμα παρουσιάζεται από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος – στην πράξη αρχειοθέτησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου- η τακτική που ακολουθήθηκε ώστε να καταλήξει η Ελλάδα στην σκανδαλώδη προμήθεια διπλασίων εμβολίων κατά της γρίπης Η1Ν1.
Όπως περιγράφεται στο πόρισμά, το υπουργείο Υγείας στηρίχτηκε και σε οικονομική αξιολόγηση του γνωστού από την υπόθεση Novartis Νίκου Μανιαδάκη ο οποίος χωρίς να λάβει υπόψιν βασικά στοιχεία (όπως περιγράφει ο εισαγγελέας) εμφάνισε ως “σωτηρία” τον καθολικό εμβολιασμό καθώς διαφορετικά θα ερχόταν η οικονομική καταστροφή.
Αναλυτικά όπως αναφέρει το πόρισμά του οικονομικού εισαγγελέα στο Σχέδιο Δράσης Αντιμετώπισης της Πανδημίας Γρίπης εντάχθηκε η οικονομική αξιολόγηση μιας ενδεχόμενης επιδημίας γρίπης αναλογικά με το οικονομικό κόστος εμβολιασμού του πληθυσμού την οποία συνέταξε ο γνωστός σε όλους μας Νίκος Μανιαδάκης με την ιδιότητα του καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμού του κ. Μανιαδάκη αν νοσούσε το 40% του πληθυσμού τότε η δαπάνη για το σύστημα υγείας θα ήταν 202 εκατομμύρια ευρώ , η απώλεια παραγωγικότητας για την οικονομία θα έφτανε τα 2,8 δις ευρώ ενώ, υπολόγισε ότι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού ο οποίος θα μπορούσε να στοιχίσει εως και 150 εκ . ευρώ θα απέτρεπε την νοσηρότητα στο 60% με 80% του πληθυσμού και κατά συνέπεια θα μπορούσε να αποτρέψει μεγάλο μέρος των πιο πάνω δαπανών .
Όμως όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εισαγγελέα στην πράξη αρχειοθέτησης «η ανώτερη μελέτη του κ. Μαναδιάκη συντάχθηκε εξαιτίας της εμφάνισης της γρίπης Η1Ν1 και αμέσως μετά την έναρξη αυτής χωρίς προφανώς να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την μεταδοτικότητα και την θνητότητα του ιού και χωρίς να έχει γίνει σύγκριση με την απλή εποχική γρίπη η οποία κυκλοφορεί κάθε χρόνο στην χώρα μας και δεν επιφέρει τα τραγικά αποτελέσματα της μελέτης».
Μάλιστα στο πόρισμα αναφέρεται ότι «η μελέτη λαμβάνει ως δεδομένο για τα συμπεράσματα της την νόσηση του πληθυσμού σε ποσοστό 40% το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη οσον αφορά τον Η1Ν1 αφού η οικονομική και κοινωνική ζωή ο τουρισμός και οι μεταφορές δεν επηρεάστηκαν από τον ίο όπως αποδείχθηκε από την πορεία της επιδημίας παρά την εξαιρετικά μικρή εμβολιαστική κάλυψη».
Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος καταλήγει σχετικά με την μελέτη Μανιαδάκη ότι «Καθίσταται προφανές ότι τέτοιου είδους μελέτες είναι γενικής φύσεως δεν αφορούν συγκεκριμένο τύπο γρίπης και μελέτης της συμπεριφοράς του και της επικινδυνότητας του ούτε ενδείκνυται να οδηγούν μόνο αυτές σε αποφάσεις σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα και τις υγειονομικές προμήθειες».