«Θα γαμήσουμε τη Δικαιοσύνη, θα γαμήσουμε και τους μάρτυρες». Αυτό του μετέφερε. Κι αυτό έκαναν. Καταιγιστικές είναι οι αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη ότι ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν πηγή του. Ο δημοσιογράφος και εκδότης, όπως δήλωσε, έσπασε το δημοσιογραφικό απόρρητο αφού ο Ν. Μανιαδάκης τον κατέστησε κατηγορούμενο. Κι έτσι παρουσίασε στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου στοιχεία αναφορικά με τις συνομιλίες που επί δύο χρόνια είχε με τον Ν. Μανιαδάκη. Σε αυτά φαίνεται ότι ο Ν. Μανιαδάκης του μετέφερε πως ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνεννόηση –βάσει όσων υποστήριξε– με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον απειλούσε για το τι θα συμβεί στους εισαγγελείς και τους μάρτυρες εάν εκλεγεί η ΝΔ. Του μετέφερε δηλαδή αυτό που σήμερα έχει γίνει πραγματικότητα.
Η εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση είναι σήμερα κατηγορούμενη. Κατηγορούμενος είναι και ο Κ. Βαξεβάνης επειδή τόλμησε να αποκαλύψει το σκάνδαλο. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν επανειλημμένως διασυρθεί και απειληθεί δημοσίως από εμπλεκόμενα στην υπόθεση πολιτικά πρόσωπα. Οχι όλοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες όμως. Οταν ο Ν. Μανιαδάκης κατέθετε υπό το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ως «Ιωάννης Αναστασίου» είχε καταφερθεί εναντίον του Αντ. Σαμαρά, του Αδωνη Γεωργιάδη, του Ευάγγ. Βενιζέλου και του Μάριου Σαλμά. Ολα αυτά βέβαια δεν έχουν σημασία πια. Πλέον ο Αδ. Γεωργιάδης πανηγυρίζει για το αθωωτικό βούλευμα που αφορούσε τον Ν. Μανιαδάκη. Ο «Ιωάννης Αναστασίου» έχει αλλάξει στρατόπεδο. Οσα κατέθεσε όμως δεν ξεγράφονται. Μένουν εκεί για να θυμίζουν πώς ένα σκάνδαλο βαφτίστηκε σκευωρία.
«Θα γαμήσουμε Δικαιοσύνη και μάρτυρες»
Οσα αποκάλυψε ο Ν. Μανιαδάκης στον Κ. Βαξεβάνη κατά τις διά ζώσης συναντήσεις τους αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος πέρα για πέρα αληθινά. Τα στοιχεία που έφερε στο φως ο εκδότης του Documento, δηλαδή το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, ο οποίος σκιαγραφούσε τον ρόλο των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis πολιτικών προσώπων, έχουν πλέον επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας.
Ο Ν. Μανιαδάκης, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Documento, προσέγγισε επανειλημμένως τον Κ. Βαξεβάνη ζητώντας του να συναντηθούν και μάλιστα στο «γνωστό μέρος». Εμφανώς προβληματισμένος, κυρίως όμως τρομαγμένος, ο μάρτυρας που κατέθετε στοιχεία για την υπόθεση Novartis με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου» αποκάλυψε στον δημοσιογράφο την προσπάθεια της τριάδας Στουρνάρα – Σαμαρά – Βενιζέλου να εντοπίσουν και να χειραγωγήσουν ακόμη και με εκβιαστικές μεθόδους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Του αποκάλυψε ακόμη την πρόθεση των τριών εμπλεκόμενων την εποχή εκείνη πολιτικών προσώπων να «γαμήσουν τη Δικαιοσύνη» αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο.
Οι πληροφορίες που έδωσε ο Μανιαδάκης στον Βαξεβάνη δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Αντιθέτως, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τα πρόσωπα στα οποία αναφερόταν αλλά και την ίδια τη Δικαιοσύνη, η οποία ούτε αξιολόγησε επαρκώς τα στοιχεία ούτε όμως μετά την αποκάλυψή τους έχει φροντίσει μέχρι σήμερα να πράξει το αυτονόητο: να επιδείξει τα απαραίτητα και αναμενόμενα αντανακλαστικά ώστε να καλέσει τα καταγγελλόμενα πρόσωπα για εξέταση, ανοίγοντας εκ νέου την υπόθεση Novartis.
Τα λεγόμενα Μανιαδάκη επιβεβαιώνονται
Ο Ν. Μανιαδάκης αποκάλυψε στον Κ. Βαξεβάνη τρία πράγματα: πρώτον, την πρόθεση της ΝΔ εφόσον αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας να «γαμήσει τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη». Δεύτερον, την πρόθεσή της να το κάνει αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο. Και τρίτον, ότι ο ίδιος εκβιαζόταν από τον Γ. Στουρνάρα.
Πράγματι, η νεοεκλεγείσα το 2019 κυβέρνηση της ΝΔ μεθόδευσε –και τελικά πέτυχε– μέσω της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής τη δίωξη όχι μόνο όσων αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis αλλά και της εισαγγελέα Ελένης Τουλουπάκη που το διερεύνησε. Η φράση «θα γαμήσουμε τη Δικαιοσύνη» που απέδωσε στον Στουρνάρα ο Μανιαδάκης έγινε πράξη.
Αληθές αποδεικνύεται και αυτό το οποίο μετέφερε ο μάρτυρας στον δημοσιογράφο περί νομοθεσίας την οποία θα περνούσε η νέα κυβέρνηση προκειμένου να γίνει πράξη αυτό που ανέφερε ο Στουρνάρας για τη Δικαιοσύνη και τους μάρτυρες. Πρόκειται για κάτι που έχει προκαλέσει την παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αφού η κυβέρνηση δεν έχει ρυθμίσει το νομικό πλαίσιο για τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος, αλλά φροντίζει για την πλήρη απορρύθμισή του.
Εδώ και πάνω από ένα μήνα η κυβέρνηση αρνείται να ενσωματώσει ευρωπαϊκή οδηγία για την περαιτέρω προστασία των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος, όπως κατήγγειλε σε έκθεσή του και ο ΟΟΣΑ, που εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις ελλιπείς έρευνες και διώξεις στη χώρα μας για δωροδοκίες αλλοδαπών αξιωματούχων, προχωρώντας παράλληλα σε αυστηρές συστάσεις. Παράλληλα, η Ευρωπαία επίτροπος Βέρα Γιούροβα σημείωσε ότι «η Κομισιόν απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων που έλαβε η τελευταία για τη μεταφορά της οδηγίας για την προστασία μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος».
Αποδεικτικές των μεθοδεύσεων είναι και οι νομικά προκλητικές διατάξεις αρχειοθέτησης της εμπλοκής στο σκάνδαλο Novartis του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αδ. Γεωργιάδη, στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν «αδιευκρίνιστα ποσά», η προέλευση των οποίων δεν ερευνήθηκε ποτέ.
Αληθής αποδείχτηκε βέβαια και ο καταγγελλόμενος από τον ίδιο τον Μανιαδάκη εκβιασμός του και τούτο διότι ο ίδιος, ο οποίος αποτελούσε την πηγή πληροφόρησης του Documento, τελικά άλλαξε στρατόπεδο, πράττοντας αυτό που, όπως ο ίδιος έχει πει, του ζητούσε η τριάδα Στουρνάρα – Σαμαρά – Βενιζέλου. Και έτσι όσα κατέθετε ο Ν. Μανιαδάκης ως «Ιωάννης Αναστασίου» εναντίον εμπλεκόμενων πολιτικών πλέον έχουν ξεχαστεί. Ας τα θυμίσουμε ξανά λοιπόν.
«Δεσμίδα με 50ευρα στην τσέπη του Σαλμά»
Ο πρώτος πολιτικός που δέχτηκε τα πυρά του Ν. Μανιαδάκη όταν αυτός κατέθετε ως «Ιωάννης Αναστασίου» ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς. Στην πρώτη κατάθεση που έδωσε ο «Ιωάννης Αναστασίου» στους πρώην εισαγγελείς κατά της διαφθοράς είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ηταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι στον συγκεκριμένο χώρο και στα πλαίσια των ανωτέρω συναντήσεων (σ.σ.: με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών) ο Μάριος Σαλμάς λάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών».
Μάλιστα, ο «Ιωάννης Αναστασίου» δεν περιορίστηκε εκεί καθώς στη συνέχεια ανέφερε ότι «σε μια περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».
«Ο Λοβέρδος είχε την ευθύνη της έγκρισης τιμολόγησης»
Ο επόμενος πολιτικός που βρέθηκε στο στόχαστρο του «Ιωάννη Αναστασίου» ήταν ο Ανδρ. Λοβέρδος. Στην κατάθεση που είχε δώσει ο Ν. Μανιαδάκης ως προστατευόμενος μάρτυρας στις 26 Ιανουαρίου 2018 είχε αναφέρει: «Θεωρώ ότι κατά περιόδους τα τελευταία χρόνια, ανάλογα με την πολιτική ηγεσία υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν πιο ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία και τη διαμόρφωση των δελτίων τιμών και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα με τις ενέργειές τους να οδηγήσουν σε υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων ευνοώντας τη Νovartis».
Μια από αυτές τις περιόδους που επικαλέστηκε ο Ν. Μανιαδάκης αφορούσε το διάστημα υπουργίας του Ανδρ. Λοβέρδου, αφού από «το 2011 και επί υπουργίας Λοβέρδου τα άτομα αυτά (σ.σ.: που δύνανται να προβαίνουν σε ενέργειες που οδηγούν σε υπερτιμολογήσεις) περιλαμβάνουν την πρόεδρο της επιτροπής τιμών Ζωή Δέδε, τον προϊστάμενο της διεύθυνσης φαρμάκου του υπουργείου Υγείας Καραπάνο Νικόλαο και τον Νικόλαο Μανία, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζαν και είχαν άμεση εμπλοκή στην διαμόρφωση του δελτίου τιμών…».
Την περίοδο υπουργίας Λοβέρδου, σύμφωνα με την επίμαχη κατάθεση του «Ιωάννη Αναστασίου», πραγματοποιήθηκαν πολλές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, για τις οποίες ο μάρτυρας έκρινε ότι ο πρώην υπουργός Υγείας αποκλείεται να μη γνώριζε. Οπως είχε καταθέσει, «την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και τη μεθοδολογία επεξεργασίας τους. Οπως προκύπτει εκείνη την περίοδο υπάρχουν στα δημοσιευμένα δελτία τιμών πολλές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων… Καθόσον τα ως άνω πρόσωπα συγκαταλέγονταν στους στενούς συνεργάτες του υπουργού, θεωρώ ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μη γνωρίζει τα παραπάνω δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του».
«Αδύνατον να γινόταν εν αγνοία του Αδωνη»
Αντίστοιχες πρακτικές, σύμφωνα με τον «Ιωάννη Αναστασίου», εκτυλίσσονταν και κατά την περίοδο υπουργίας του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης σύμφωνα με τον Ν. Μανιαδάκη ήταν «λογικά αδύνατον» να μη γνωρίζει ότι η τότε διαμόρφωση των τιμών φαρμάκων ευνοούσε τη Novartis: «Επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη (Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2014) σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα κάτωθι πρόσωπα: Σκουρολιάκου Μαρία και Λιντζέρης Δημήτρης από πλευράς ΕΟΦ και Καραθάνος Χαράλαμπος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, Αυγερινός Αντώνης, οι οποίοι ήταν μέλη της επιτροπής τιμών, ο δε Καραθάνος, αναπληρωτής πρόεδρός της». «Και σ’ αυτή την περίπτωση» είχε δηλώσει ο Ν. Μανιαδάκης «γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωναν τις τιμές επωφελεία της Νovartis… και θεωρώ λογικά αδύνατον να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού, που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με τον νόμο».
«Ημουν στενός συνεργάτης του υπουργού»
Οι καταγγελίες του «Ιωάννη Αναστασίου» σχετικά με τον Αδ. Γεωργιάδη μόνο ως τυχαίες δεν μπορεί να εκληφθούν. Και αυτό επειδή σε μετέπειτα κατάθεσή του στις 29 Ιανουαρίου 2018 παραδέχτηκε ότι στους στενούς συνεργάτες του Αδ. Γεωργιάδη συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και ο «από πολλά έτη συνεργάτης του Νικόλαος Μανιαδάκης, καθηγητής της ΕΣΔΥ, σύμβουλός του σε θέματα τρόικας και πολιτικής υγείας».
Και όμως, στο βούλευμα που εξέδωσε τον Οκτώβριο του 2021 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ο Ν. Μανιαδάκης απαλλάχτηκε με βασικό σκεπτικό ότι ο άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας δεν διορίστηκε επισήμως σε θέση συμβούλου υπουργού. Οπως αναγραφόταν στο ίδιο βούλευμα, ο Ν. Μανιαδάκης εξακολουθούσε να ερευνάται από την Οικονομική Εισαγγελία για συνέργεια σε δωροδοκία τρίτων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
«Ο Αδωνης είχε την ευθύνη και όχι ο Μπέζας»
Είπε κι άλλα ο «Ιωάννης Αναστασίου» σχετικά με τον Αδ. Γεωργιάδη. Οταν ρωτήθηκε από τους πρώην εισαγγελείς κατά της διαφθοράς γιατί το δελτίο τιμών φαρμάκων της 6ης Αυγούστου 2013 φέρει την υπογραφή του τότε υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα και όχι του πρώην υπουργού, ο «Ιωάννης Αναστασίου» ήταν αφοπλιστικός: «Είθισται το δελτίο να υπογράφει αρμοδίως ο υπουργός, ο οποίος τότε ήταν ο Αδωνης Γεωργιάδης. Ο υφυπουργός υπογράφει εφόσον είναι εξουσιοδοτημένος. Εικάζω ότι υπήρξε προφορική συνεννόηση με τον προϊστάμενο υπουργό, ο οποίος είχε και την αρμοδιότητα και την ουσιαστική επίβλεψη των θεμάτων στο φάρμακο. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο συγκεκριμένος υφυπουργός δεν είχε επαφές με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών ούτε ασχολούνταν ουσιαστικά και ενεργά με θέματα φαρμάκου, καθόσον αυτά ήταν στην αρμοδιότητα του υπουργού».
Στην πράξη αρχειοθέτησης του Αδ. Γεωργιάδη ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτης Καψιμάλης που την υπογράφει δεν έλαβε υπόψη αυτή την κατάθεση του «Ιωάννη Αναστασίου» σχετικά με τα δελτία τιμών. Και ας προκύπτει η αδιαμφισβήτητα ισχυρή θέση που είχε ο Ν. Μανιαδάκης στο υπουργείο Υγείας επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη. Και έτσι, αυτό που τελικά αναφέρθηκε στην πράξη αρχειοθέτησης ήταν ότι «η ανάμειξη του Αδ. Γεωργιάδη δεν συνεχίστηκε κατά τη διαδικασία εκδόσεως του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων καθώς αρμόδιος προς τούτο ήταν ο υφυπουργός Μπέζας στον οποίο και είχε ανατεθεί η σχετική αρμοδιότητα». Κι όλα αυτά ενώ, όπως αποδέχεται ο ίδιος ο Π. Καψιμάλης, τα δύο δελτία τιμών φαρμάκων που έφεραν την υπογραφή του Αντ. Μπέζα «δεν τέθηκαν σε ισχύ… Γιατί ακολούθησε το Διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης 30-08-2013… οποίο εκδόθηκε από τον υπουργό Υγείας Σπυρίδωνα-Αδωνη Γεωργιάδη».
«Τυχόν παράνομες πράξεις Γεωργιάδη»
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο «Ιωάννης Αναστασίου» είχε αναφερθεί σε άλλη κατάθεσή του την 1η Φεβρουαρίου 2018 στους πρώην εισαγγελείς διαφθοράς σε «τυχόν παράνομες πράξεις» του Αδ. Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει σχετικά με τη γραμματέα του Αδ. Γεωργιάδη ότι «είναι ευρύτερα γνωστό ότι η κ. Κατραβά έχει μακρόχρονη φιλική και επαγγελματική σχέση με τον κ. Γεωργιάδη. Στα πλαίσια της επαγγελματικής αυτής σχέσης έχει ακουστεί ότι δεν συνεργάζονταν μόνο στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στο πολιτικό του γραφείο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κ. Γεωργιάδη και επομένως δεδομένων των ανωτέρω, η απάντηση είναι καταφατική, δηλαδή πιστεύω ότι θα μπορούσε να γνωρίζει τυχόν παράνομες πράξεις του κ. Γεωργιάδη».
«Τα φάρμακα του “Harvard project” μπήκαν στην αγορά»
Ο «Ιωάννης Αναστασίου» είχε καταφερθεί εναντίον και του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Οταν στην κατάθεση που έδωσε την 1η Φεβρουαρίου 2018 οι πρώην εισαγγελείς διαφθοράς τού επέδειξαν την παρουσίαση του περιβόητου «Harvard project» της Novartis, ο Ν. Μανιαδάκης είχε απαντήσει μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα έργο το οποίο αφορά την καταγραφή και την ανάλυση της αγοράς υπηρεσιών υγείας, τη διαμόρφωση πρότασης αλλαγών στο σύστημα υγείας και την κοινοποίηση και εξασφάλιση αποδοχής της από σημαντικούς λήπτες αποφάσεων ή συμβούλους και άτομα με επιρροή στο σύστημα υγείας, στο υπουργείο Οικονομικών και το ίδιο το περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου και των παρακείμενων δεξαμενών σκέψης».
Σύμφωνα με τον «Ιωάννη Αναστασίου», το επίμαχο πρόγραμμα «θα ωφελούσε οικονομικά τη Νovartis, καθόσον, όπως αναγράφεται στην εταιρική παρουσίασή της, θα μειώνονταν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 140 εκατομμυρίων και θα εισάγονταν πολλά από τα φάρμακά της που δεν είχαν τύχει έγκρισης τιμής και αποζημίωσης. Αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος βοήθησε την εταιρεία στον βαθμό που τα προϊόντα που αναφέρονται στην παρουσίαση στη συνέχεια εισήχθησαν επιτυχώς στο σύστημα υγείας… Γνωρίζω ότι όλα τα φάρμακα που αναφέρονται στο πρόγραμμα μπήκαν πράγματι στην ελληνική αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και αρχές του 2014, διάστημα που ταυτίζεται εν πολλοίς με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, όπως αυτό περιγράφεται στην εταιρική παρουσίαση».
«Αφορά ενδεχομένως τον ίδιο τον πρωθυπουργό»
Ο «Ιωάννης Αναστασίου» ανέφερε παράλληλα ότι «η αναφορά στο think tank του πρωθυπουργού αφορά συμβούλους του περιβάλλοντός του και ενδεχομένως τον ίδιον τον πρωθυπουργό». Σχετικά με το ποια είναι τα άτομα στα οποία αναφέρεται η εταιρική παρουσίαση ως προς το think tank του πρωθυπουργού, ο «Ιωάννης Αναστασίου» απάντησε: «Θεωρώ ότι αφορά άτομα τα οποία εξαιτίας μιας τυπικής ή άτυπης σχέσης είχαν τη δυνατότητα επιρροής στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που αφορούν τον τομέα υπηρεσιών υγείας. Τέτοια άτομα είχαν ακουστεί ότι ήταν οι Παπασταύρου Σταύρος, Πτωχός Δημήτριος, Πεγκλής Μιχάλης και Χρύσανθος Λαζαρίδης».
Είναι επίσης σημαντικό ότι ο «Ιωάννης Αναστασίου» αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε πρακτικές διαφθοράς, αφού κατέθεσε: «Θεωρώ ότι αν στα πλαίσια του έργου αυτού δεν έλαβαν χώρα παράνομες πρακτικές διαφθοράς, ο προϋπολογισμός του θα έπρεπε να είναι αρκετά χαμηλός, σε κάθε περίπτωση όχι άνω των 40.000 ευρώ, δεδομένου ότι αφορά έναν εξωτερικό σύμβουλο καθηγητή, ο οποίος θα εμπλακεί στην ανάλυση και εκπόνηση προτάσεων…».
Αναφορικά με τους λήπτες αποφάσεων «τους οποίους στοχεύει το έργο», ο «Ιωάννης Μανιαδάκης» δήλωσε ότι σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων «οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών, καθώς και κυβερνητικά στελέχη και δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι θα προσεγγιστούν στο κατάλληλο σημείο υλοποίησης του έργου». Παράγοντας υλοποίησης του έργου ήταν μεταξύ άλλων και η «ενεργή συμμετοχή της εταιρείας διά των στελεχών της στη δεξαμενή σκέψης του πρωθυπουργού, η οποία δύναται να αξιοποιηθεί κατάλληλα στον τομέα της υγείας».