Ο Μαλέσιος, η SAIC και η βίλα Αθανασούλη

Ο Μαλέσιος, η SAIC  και η βίλα Αθανασούλη

Μεταξύ των προσώπων τα οποία φέρονται να είχαν εμπλοκή στην υπόθεση SAIC –της προμήθειας του συστήματος ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004– ήταν και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης επί κυβερνήσεως Σημίτη Ευάγγελος Μαλέσιος. 

Πρόσωπο το οποίο απασχόλησε έντονα την πολιτική επικαιρότητα το 2003, όταν αποκαλύφθηκε η σχέση του με τον επιχειρηματία Θανάση Αθανασούλη της Altec. Μία από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην κοινοπραξία με την SAIC για το C4Ι.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, ο Μαλέσιος ήταν «αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και συμμετείχε στη Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΔΕΣΟΠ) που αποφάσισε για την ανάγκη προμήθειας του C4I αναθέτοντας τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ έπρεπε τον διαγωνισμό να τον διεξαγάγει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης». Επίσης σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της Βουλής ο κ. Μαλέσιος «προήδρευε της Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης του διαγωνισμού».

Σύμφωνα με όσα είχε καταθέσει ο ίδιος ο Ευάγγ. Μαλέσιος στις 14 Απριλίου 2010 στην ειδική ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα, η ΔΕΣΟΠ είχε συσταθεί από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη προκειμένου να επισπευσθεί το έργο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η επιτροπή αποτελούνταν από υπουργούς ή υφυπουργούς αρμόδιους για την ολυμπιακή προετοιμασία και την πρόεδρο του Αθήνα 2004.

H κατάθεση Πολυμενόπουλου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση που είχε δώσει ο πρώην σύμβουλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μέχρι και τον Ιούνιο του 2002 Αλέξανδρος Πολυμενόπουλος – και προηγουμένως σύμβουλος του Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από το 1998 έως και το 2002. Ο κ. Πολυμενόπουλος επισήμαινε ότι σύμφωνα με την επιστημονική του άποψη η πρόταση της TRS (της άλλης εταιρείας που διεκδικούσε το έργο) ήταν τεχνικά πολύ ανώτερη από αυτή της SAIC. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μαλέσιος εισηγήθηκε την επιλογή του προσωρινού αναδόχου, δηλαδή της SAIC.

«Παρά το ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης αποφαίνεται ότι τεχνικά και οικονομικά η TRS είναι η συμφερότερη για το ελληνικό δημόσιο λύση (διαφορά μονάδων 7-9) ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ ο διαγωνισμός κρίνεται άκυρος και επιστρέφει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για επανέναρξη της διαδικασίας του. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο κοινοπραξίες διαβεβαίωναν ότι θα διεκπεραίωναν το έργο στα τρομερά στενά χρονικά όρια που υπολείποντο με τους ίδιους ακριβώς πόρους και μέσα, ενώ είμαι απόλυτα σίγουρος ότι εσωτερικά κάθε κοινοπραξία επεξεργαζόταν συρρίκνωση των πόρων και των μέσων για να μπορέσει οικονομικά να αντεπεξέλθει. Γι’ αυτό και εδώ δεν δέχτηκε ποτέ η SAIC να δώσει αναλυτικό προϋπολογισμό των μηχανημάτων, εργαλείων και μέσων που θα χρησιμοποιήσει. Ο κ. Μαλέσιος εισηγείται στο ΚΥΣΕΑ (σε μια συνεδρίαση την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2003, όπου “συμπτωματικά” έλειπαν οι υπουργοί) την επιλογή του προσωρινού αναδόχου. Επειδή η πρόταση της ΤRS παρέμενε τεχνικά ισχυρότερη, προηγείτο της SAIC κατά 3,5 μονάδες, και οικονομικά συμφερότερη κατά 6.000.000 δολάρια. Είχα πληροφορίες για επεμβάσεις και πιέσεις ώστε να αλλάξει η έκβαση του διαγωνισμού υπέρ της SAIC» είχε αναφέρει στην κατάθεσή του η οποία περιέχεται στην έκθεση της Βουλής.

Η Altec, ο Αθανασούλης και η παραίτηση

Τον Απρίλιο του 2003 ξέσπασε πολιτική κρίση στην κυβέρνηση Σημίτη με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή». Το δημοσίευμα έκανε λόγο για σχέσεις του Ευάγγ. Μαλέσιου με τον πρόεδρο της Altec Θ. Αθανασούλη. Σύμφωνα με αυτό ο Μαλέσιος φέρεται να διέμενε σε βίλα στην Αθήνα –δίχως να πληρώνει ενοίκιο– ιδιοκτησίας του Αθανασούλη, η οποία δηλωνόταν στην εφορία από τον Αθανασούλη ως γραφείο. Το δημοσίευμα μάλιστα κατηγορούσε ευθέως τον Μαλέσιο για εύνοια υπέρ της κοινοπραξίας που ανέλαβε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το σκάνδαλο που προέκυψε οδήγησε στην αποπομπή του Μαλέσιου από την κυβέρνηση. Αν και αρχικά υπήρξε φημολογία πως παραιτήθηκε ο ίδιος για λόγους ευθιξίας προκειμένου να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή του, όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε επικοινωνήσει μαζί του μετά το δημοσίευμα ζητώντας του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο κ. Μαλέσιος πάντως τόσο στις καταθέσεις που έχει δώσει στις επίσημες αρχές όσο και στις δηλώσεις του αρνήθηκε οτιδήποτε έχει να κάνει με εύνοια της συγκεκριμένης κοινοπραξίας.

Σε πρόσφατη δήλωσή του με αφορμή το άνοιγμα των λογαριασμών του ιδίου και του Κώστα Σημίτη ο Ευάγγ. Μαλέσιος επισήμανε πως η υπόληψή του έχει πληγεί βάναυσα από τις άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις, τονίζοντας πως τίθεται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Πέρα από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί η επανεμπλοκή του ονόματός μου στην υπόθεση αυτή, θεωρώ ότι το άνοιγμα των λογαριασμών μου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκατασταθεί –μέσα από τα πορίσματα και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων αρχών– η προσωπική μου τιμή και υπόληψη που είχε πληγεί βάναυσα από τις άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις που είχα στο παρελθόν δεχτεί από την εφημερίδα “Αυριανή” και τον εκδότη της Γιώργο Κουρή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Documento Newsletter