Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραδέχθηκε, σε συνέντευξη στο αμερικανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Time, πως, «κατά κάποιο τρόπο», η κρίση των «κίτρινων γιλέκων» ήταν «πολύ καλή» γι΄αυτόν επειδή τον ανάγκασε να αλλάξει στάση απέναντι στους Γάλλους.
Το μαχητικό και πρωτόγνωρο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που στρέφεται εναντίον της κοινωνικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, έκανε εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους να κατέβουν στους δρόμους από τα μέσα Νοεμβρίου 2018.
Έχοντας φθάσει στο μέσο της πενταετούς θητείας του, ο Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά πως βρίσκεται «στην Κοιλάδα του Θανάτου», ανάμεσα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εμφάνιση των αποτελεσμάτων τους. «Το τέλος της Κοιλάδας του Θανάτου είναι η ημέρα όπου θα έχετε τα αποτελέσματα», εκτίμησε.
«Στη χώρα μας, μας αρέσει να μας διοικούν αλλά θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς που διοικούν», πρόσθεσε, σε μια αναφορά στην εκτέλεση του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ’ από τους επαναστάτες το 1793.
«Το στοίχημά μου είναι να ακούω τους ανθρώπους πολύ καλύτερα και δεν το έκανα στη αρχή» της θητείας, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στη διάρκεια της μακράς αυτής συνέντευξης που δόθηκε πριν από δέκα ημέρες στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κοινωνική κρίση που συγκλόνισε την προεδρία του, υπογραμμίζει: «κατά κάποιον τρόπο, τα κίτρινα γιλέκα ήταν πολύ καλά για μένα (…) γιατί αυτό μου θύμισε πώς έπρεπε να είμαι».
«Έδωσα πιθανόν την εντύπωση ότι ήθελα να κάνω μεταρρυθμίσεις ενάντια στον λαό. Και μερικές φορές η ανυπομονησία μου έγινε αισθητή ως ανυπομονησία απέναντι στους Γάλλους. Δεν ήταν αυτό», προσθέτει ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έθεσε την «Πράξη 2» της πενταετίας του υπό τα συνθήματα «ακούω» και «εγγύητητα».
«Τώρα, νομίζω πως πρέπει να πάρω περισσότερο χρόνο για να εξηγήσω πού είμαστε και τι θέλουμε ακριβώς να κάνουμε», εκτίμησε, καθώς η ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου μεταρρύθμισης των συντάξεων προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή τεράστια προβλήματα στις μεταφορές στο Παρίσι και στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
Η ευρωπαϊκή έκδοση του Time έχει στο εξώφυλλό της τον Εμανουέλ Μακρόν για δεύτερη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του: τον Νοέμβριο 2017 τον είχε παρουσιάσει ως «το επόμενο ηγέτη της Ευρώπης»… «αρκεί να μπορεί να διοικήσει τη Γαλλία».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ