Ο Μακρόν και η εκμετάλλευση της συγκυρίας

Ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει ότι είναι πρόθυμος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη συγκυρία για να προωθήσει την ατζέντα του. Την προηγούμενη Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα τα οποία οι Γάλλοι πολίτες δεν πίστευαν ότι θα άκουγαν ποτέ από τα χείλη ενός κεντρώου πολιτικού. Στο πλαίσιο της αναχαίτισης της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα ο πρόεδρος αποφάσισε μόνος του ότι οι ελευθερίες των πολιτών πρέπει να περιοριστούν και πάλι χάριν του γενικότερου καλού.

Ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους σε δομές υγείας και φροντίδας. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει ότι όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δεν θα λαμβάνουν μισθό και δεν θα τους επιτρέπεται να δουλέψουν.

Ομως όσοι άκουσαν το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου κατάλαβαν ότι δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια προεκλογική ομιλία, καθώς αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο στην παρουσίαση του σχεδίου του «Γαλλία 2030». Οπως είναι φυσικό, οι περιορισμοί τον καιρό της πανδημίας έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής, νομικής αλλά και φιλοσοφικής συζήτησης. Μια από τις ανησυχίες που εκφράζονται είναι και η εργαλειοποίηση της πανδημίας ως νομιμοποιητικού μέσου –ή πολιορκητικού κριού– προς άγραν πολιτικών ωφελημάτων.

Ο Μακρόν δεν δίστασε να διαβεί αυτόν τον Ρουβίκωνα. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν θα μπορέσει στις επόμενες εκλογές να πείσει ξανά πως είναι ο καταλληλότερος για την προεδρία. Στη Γερμανία, πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, θέλοντας να αποφύγει οποιαδήποτε υποψία περιορισμού πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου…