Ο Μακρόν εξετάζει και κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη

Ο Μακρόν εξετάζει και κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη

Διαφορετική πορεία όπως φαίνεται ακολουθούν η Γαλλία και η Ελλάδα για τον έλεγχο του κόστους της ενέργειας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά με τεράστιο αντίκτυπο βέβαια στην οικονομία και την ανεξαρτησία κάθε χώρας. Όταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλά για «εθνικοποιήσεις», εδώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τα κέρδη των ιδιωτών ιερά και πορεύεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει το Bloomeberg, o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το κράτος θα χρειαστεί να πάρει τον έλεγχο ορισμένων επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα σε ένα σχέδιο ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο Γάλλος ηγέτης δεν κατονόμασε καμία εταιρεία και είπε ότι οι κινήσεις θα αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής που θα περιλαμβάνει την υλοποίηση της εκστρατείας της κυβέρνησής του για αναμόρφωση των αγορών ενέργειας για την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

«Το κράτος θα χρειαστεί να αναλάβει πολλές πτυχές του ενεργειακού τομέα», είπε ο Μακρόν την Πέμπτη, καθώς εξέθεσε το προεκλογικό του πρόγραμμα, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές. «Θα χρειαστεί να έχουμε την κυριότητα πολλών βιομηχανικών παικτών», ανέφερε.

Το Bloomberg σημείωνε νωρίτερα, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ότι η γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 84% της Électricité de France S.A., ότι εξετάζει εάν θα αναβιώσει ένα σχέδιο εθνικοποίησης της φορτωμένης με χρέη επιχείρησης κοινής ωφελείας και αναδιοργάνωσης της επιχείρησης της με έμφαση στην πυρηνική παραγωγή.

Ο Μακρόν, ο οποίος προβλέπεται να επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα με μεγάλη διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, επανέλαβε ότι θα πιέσει για την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών και μεγάλου αριθμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μέρος μιας προσπάθειας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων ώστε να γίνει η Γαλλία ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Το χάος στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνει νέα ώθηση στη μακροχρόνια θέληση της Γαλλίας για αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, του οποίου τα οικονομικά ακρωτηριάζονται από την ιστορική πτώση της διαθεσιμότητας των γηρασμένων πυρηνικών σταθμών της και τα κυβερνητικά μέτρα με στόχο τη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος.

Πληροφορίες: Bloomberg

Documento Newsletter