Ο Μακρόν ελπίζει πως οι «αστραφτεροί Ολυμπιακοί Αγώνες» θα του δώσουν πολιτική ανάσα

Ο Μακρόν ελπίζει πως οι «αστραφτεροί Ολυμπιακοί Αγώνες» θα του δώσουν πολιτική ανάσα

Ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί ένα καλοκαιρινό διάλειμμα από την πολιτική, αλλά θα επιστρέψει δυναμικά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν μια κορυφαία, θριαμβευτική στιγμή για τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, μια γιορτή του μεγαλείου της Γαλλίας που ξεκινά με μια τόσο τολμηρή τελετή έναρξης που δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο από την εποχή του Λουδοβίκου XV.

Αλλά ακόμη και αν η παρέλαση στον ποταμό Σηκουάνα και οι υπόλοιποι Αγώνες διεξαχθούν χωρίς προβλήματα, η στέψη του Μακρόν δεν θα ακολουθήσει.

Αυτή τη στιγμή, απλώς ελπίζει σε μια ανάπαυλα από την εσωτερική πολιτική.

«Χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, χρειαζόμαστε χρόνο για να ηρεμήσουμε, να σταματήσουμε τις πολλαπλές και διάφορες πολιτικές επιθέσεις», δήλωσε ένας σύμμαχος του Μακρόν, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια.

Η πολιτική τύχη του Μακρόν, αναμφισβήτητα, δεν φαινόταν ποτέ πιο ζοφερή. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέπληξε το ίδιο του το στρατόπεδο όταν ζήτησε πρόωρες εκλογές αφού ηττήθηκε μεγαλοπρεπώς από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου,  με πλατφόρμα κατά του Μακρόν. Ο συνασπισμός του Γάλλου προέδρου υπέστη δεύτερη συντριβή κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών και έχασε δεκάδες έδρες. Οι εντάσεις συνεχίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς κανένα κόμμα ή συνασπισμός να είναι σε θέση να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σε «πολιτική εκεχειρία», ένα διάλειμμα από την πολιτική αναταραχή που ο ίδιος προκάλεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Τόνι Εστανζέ, δεξιά, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 , επισκέπτονται το στάδιο Tour Eiffel που θα φιλοξενήσει το Beach Volleyball, στα Champs-de-Mars, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, Γαλλία, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024. (Christophe Petit Tesson, Pool via AP)

 

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Παρίσι, ο Μακρόν θα μπορέσει να αφήσει για λίγο στην άκρη τα εσωτερικά του προβλήματα, καθώς θα φιλοξενεί τους λαμπερούς ανθρώπους του κόσμου, όπως η τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν, ο καλλιτέχνης της ραπ Snoop Dogg και ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla. Η τελετή έναρξης την Παρασκευή αναμένεται να είναι μια καλλιτεχνική και υλικοτεχνική επίδειξη δύναμης με μια πλωτή παρέλαση στον Σηκουάνα και θεατές στις όχθες του ποταμού.

Όμως ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει τον κόσμο από μια ασυνήθιστη θέση, χωρίς πρωθυπουργό στο πλευρό του και με μια χώρα υπό την ηγεσία μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που γνωρίζει ότι οι μέρες της είναι μετρημένες.

Παρόλα αυτά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του, δήλωσε ο δημοσκόπος της Ipsos Mathieu Gallard. «Όλη η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και των Γάλλων θα είναι στραμμένη στους αγώνες», είπε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι καλοκαιρινές διακοπές που τους ακολουθούν – κατά παράδοση ένα μακρύ διάλειμμα στη Γαλλία – θα μπορούσαν να προσφέρουν στον Μακρόν ένα «de facto διάλειμμα», εξήγησε ο Gallard.

Αυτή η παύση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά σκόπιμη.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν αφήνουμε τα πράγματα να ηρεμήσουν, κερδίζουμε», δήλωσε ο σύμμαχος του Μακρόν, επισημαίνοντας την πρόσφατη νίκη-έκπληξη του κεντρώου να διατηρήσει θέσεις-κλειδιά στην Εθνοσυνέλευση.

Ολυμπιακή ευλογία για τον Μακρόν;

Ο Μακρόν ήταν πάντα πρόθυμος να αξιοποιήσει τη δύναμη του αθλητισμού, συχνά αυτοσυστήνεται ως ο προπονητής της Γαλλίας, δίνει εμψυχωτικές ομιλίες σε ποδοσφαιριστές και πανηγυρίζει με τους Les Bleus. Έχει φωτογραφηθεί ιδρωμένος και πυγμαχώντας, του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο για φιλανθρωπικούς σκοπούς και καλλιεργεί επιδεικτικά τις σχέσεις του με τον Kylian Mbappé, τον πρωταγωνιστή της εθνικής ομάδας.

Δεν τα καταφέρνει πάντα. Ο Εμπαπέ άφησε την Paris Saint-Germain για τη Ρεάλ Μαδρίτης αυτό το καλοκαίρι, παρά τις επανειλημμένες προσωπικές προτάσεις του Macron. Άλλες φορές, έχει δημιουργήσει μερικές σοβαρά τραγελαφικές στιγμές. Το 2022, ο Γάλλος πρόεδρος κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο στο Κατάρ για να παρηγορήσει τους παίκτες μετά την ήττα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή, σε μια κίνηση που ενόχλησε τους οπαδούς.

Πριν από τους Αγώνες του Παρισιού, ο Μακρόν κάλεσε τους συμπατριώτες του να αισθάνονται υπερήφανοι που είναι Γάλλοι, παρά την τεταμένη πολιτική κατάσταση

«Θα υποδεχτούμε τον κόσμο, είναι τεράστια υπερηφάνεια. Η Γαλλία είναι ένα φιλόξενο [έθνος], είναι μια τολμηρή Γαλλία, είναι μια Γαλλία που είναι υπερήφανη για την ιστορία της», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γαλλική τηλεόραση. Προσέφερε μάλιστα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι διοργανώθηκαν από πολιτικούς διαφορετικών κομμάτων, ως «μια μεταφορά» για το πώς πρέπει να λειτουργεί η πολιτική.

Αλλά σύμφωνα με τον δημοσκόπο Bruno Jeanbart, είναι απίθανο ο Μακρόν να επωφεληθεί από οποιαδήποτε ολυμπιακή ευεργεσία, όπως συνέβη όταν η Γαλλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 1998 υπό τον πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

«Ο Σιράκ πήρε ενισχύθηκε επειδή η [αριστερή] αντιπολίτευση κυβερνούσε τη χώρα, μπορούσε να επωφεληθεί από τον παράγοντα του αισθήματος ως επικεφαλής του κράτους», δήλωσε ο Jeanbart, αναφερόμενος σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός προέρχονταν από διαφορετικά κόμματα, όπως φαίνεται ότι θα συμβεί ξανά.

«Αλλά είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, η πολιτική δεν βρίσκεται στο ίδιο σημείο, δεν έχουμε καν κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Πολιτική του κύβου του Ρούμπικ

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν και αρκετοί γνώστες λένε ότι η προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο κοινοβούλιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μοιάζει μακρινή.

«Χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα … αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα. Κανείς δεν θέλει να δώσει στον Μακρόν μια νίκη», δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Αναγέννησης Christophe Weissberg.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Μακρόν, ωστόσο, ελπίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος για τη δημιουργία ενός συνασπισμού που θα είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο.

Αλλά ο Gallard, ο δημοσκόπος της Ipsos, δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός ότι η ολυμπιακή εκεχειρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια τομή στη γαλλική πολιτική, καθώς δεν διαφαίνεται κανένας συνασπισμός που θα μπορούσε να διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Weissberg δήλωσε: «Ο Γκαλάρντ δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Όταν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα έχουμε και πάλι την Αριστερά να ζητά από τον πρόεδρο να δεχτεί τον υποψήφιό της για πρωθυπουργό και ένα παραλυμένο κοινοβούλιο, εκτός αν ο Μακρόν καταφέρει να διαπραγματευτεί έναν συνασπισμό».

Αυτή την εβδομάδα, η παν-αριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, συμφώνησε τελικά να προτείνει τη Λουσί Καστέ, μια ελάχιστα γνωστή παρισινή δημόσια υπάλληλο, ως υποψήφια πρωθυπουργό μετά από εβδομάδες διαφωνιών.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει τη συνταγματική εξουσία να διορίσει τον επόμενο επικεφαλής της κυβέρνησης, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση. Ο ίδιος παραμέρισε κάθε πιθανότητα η Καστέ να γίνει πρωθυπουργός πριν από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του αυτή την εβδομάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της επιλογής της.

Ο Τόμας Μπαχ, αριστερά, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) εκφωνεί την ομιλία του ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που διοργανώνεται από τη ΔΟΕ και τη Γαλλική Προεδρία στο Μουσείο του Λούβρου, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 στο Παρίσι, Γαλλία. (Ludovic Marin, Pool μέσω AP)

 

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η Αριστερά δεν διαθέτει επαρκή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να κυβερνήσει τη Γαλλία, να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό.

Ο Γάλλος πρόεδρος, αντίθετα, έχει καλέσει τη Γαλλία να μάθει την κοινοβουλευτική πολιτική και την τέχνη της διαπραγμάτευσης που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η ανικανότητά του να κάνει ένα βήμα πίσω καταπνίγει την πρόοδο, δήλωσε ο Weissberg.

«Ο πρόεδρος πρέπει να δείξει ότι δεν έχει λύση. Δεν είναι ικανός να δείξει ότι η μπάλα δεν είναι στο γήπεδό του. Μόνο αν δείξει ότι έχει χάσει, θα κερδίσει», δήλωσε.

Μεταξύ των κεντρώων επικρατεί φόβος ότι το να αφήσουν την αριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση θα δώσει υπερβολική επιρροή στον υπ’ αριθμό ένα εχθρό του Μακρόν, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτη του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία».

Θα σήμαινε επίσης ότι θα παρέδιδε την εξουσία σε μια πολιτική ομάδα που έχει ορκιστεί να τορπιλίσει ένα από τα πιο δύσκολα επιτεύγματα του Μακρόν στο εσωτερικό, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, και να θέσει σε εφαρμογή άλλες δαπανηρές πολιτικές που θα αύξαναν το ήδη ανησυχητικά υψηλό επίπεδο χρέους της Γαλλίας και θα οδηγούσαν σε αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες για τους κανόνες δαπανών.

«Η «Ανυπότακτη Γαλλία» έχει αρκετά διατάγματα έτοιμα για να τινάξει τα πάντα στον αέρα, μέσα σε 24 ώρες. Είναι πολύ καλά οργανωμένοι», δήλωσε ο ίδιος σύμμαχος του Μακρόν που αναφέρθηκε παραπάνω.

Αλλά η άρνηση να δώσει ευθέως στην Αριστερά μια ευκαιρία να κυβερνήσει τη Γαλλία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες του Μακρόν να οικοδομήσει έναν ευρύ συνασπισμό από την Αριστερά μέχρι τους συντηρητικούς.

«Θα είναι πολύ δύσκολο, η [μετριοπαθής αριστερά] θα σκάψει τα πόδια της. Κάποιοι Σοσιαλιστές θα συνεργάζονταν μαζί μας, αλλά είναι αιχμάλωτοι της πολιτικής τους συμφωνίας [της παν-αριστεράς]», δήλωσε ο Βάιζμπεργκ, πρώην βουλευτής της Αναγέννησης.

«Όλοι έχουν στηλώσει τα πόδια τους, η δημιουργία οποιουδήποτε είδους συνασπισμού θα είναι δύσκολη», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παίζει πινγκ πονγκ, ενώ ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, Τόνι Εστάνγκετ, παρακολουθεί, κατά τη διάρκεια της Παραολυμπιακής Ημέρας, στην πλατεία Place de la Republique, στο Παρίσι, Γαλλία, 8 Οκτωβρίου 2023. (Sarah Meyssonnier, Pool via AP, File)

 

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ιστορική τελετή έναρξης στον Σηκουάνα – Η διαδρομή, οι φήμες και οι εκπλήξεις (Videos)

Χειροπέδες στον γιο του «Ελ Τσάπο» και τον «Ελ Μάγιο»: Το διαβόητο καρτέλ Σιναλόα, η φαιντανύλη και τα 5 εκατ. δολάρια

Ρεύμα: Στα τρία φιάσκα… επιδότηση – Με επικοινωνιακά τεχνάσματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα

Μετρό: Καπνοί σε συρμό στη «Δουκίσσης Πλακεντίας» – Έκλεισε ο σταθμός, η ενημέρωση για τα δρομολόγια

Βάσεις 2024: Η μεγαλύτερη άνοδος και πτώση, τα ποσοστά επιτυχίας – Τι έδειξαν τα στατιστικά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter