Διάσκεψη Μονάχου: Ο Μακρόν ανοίγει την… πόρτα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία – Τουρκικά «πυρά» κατά Χάφταρ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι αν τα αποτελέσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάρτιο σχετικά με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι θετικά, θα υποστηρίξει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις συγκεκριμένες χώρες.

“Αναμένουμε την έκθεση τον Μάρτιο… αν τα αποτελέσματα είναι θετικά και εδραιωθεί η εμπιστοσύνη τότε θα είμαστε σε θέση να ξαναξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις“, δήλωσε ο Μακρόν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η πολιτική της περιφρόνησης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει αποτύχει και καθώς κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίσει ευθέως την Μόσχα, η μοναδική επιλογή είναι να υπάρξει ένας στενότερος διάλογος για την επίλυση των διαφορών.

“Αφουγκράζομαι την περιφρόνηση όλων των εταίρων μας, δεν είμαι τρελός, αλλά γνωρίζω ότι με το να είμαστε ανυποχώρητοι και αδύναμοι…αυτό δεν είναι πολιτική, είναι ένα εντελώς αναποτελεσματικό σύστημα”, σημείωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κανένας από τους συμμάχους του να είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

“Υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή, η οποία είναι να απαιτούμε και να ξεκινήσουμε εκ νέου έναν στρατηγικό διάλογο γιατί σήμερα μιλάμε όλο και λιγότερο, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται και δεν είμαστε σε θέση να τις επιλύσουμε”.

Η ΕΕ, είπε, θα πρέπει να ξυπνήσει και να αντιστοιχίσει τον προϋπολογισμό της στις φιλοδοξίες της έτσι ώστε να μην μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ειδικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος.

“Γινόμαστε μια ήπειρος που δεν πιστεύει στο μέλλον της. Δεν επενδύουμε στο μέλλον μας επαρκώς…και από πολιτικής πλευράς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συμφιλιωθούμε με τις μεσαίες τάξεις (μας)”, κατέληξε ο Μακρόν.

«Πυρά» Τσαβούσογλου κατά Χάφταρ

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε σήμερα τον Λίβυο στρατηγό Χάφταρ ότι διαρκώς παραβιάζει την εκεχειρία στη χώρα λέγοντας ότι “θα πρέπει να τον σταματήσουν” ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια πολιτική λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Χάφταρ, ο οποίος εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επιθυμεί μια στρατιωτική επίλυση του προβλήματος αντί μιας πολιτικής.

Η Τουρκία υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στη Λιβύη και έχει στείλει στρατιωτικό προσωπικό στη χώρα για να υποστηρίξει τον Σαράζ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι, αν κριθεί απαραίτητο, η Άγκυρα μπορεί να αναπτύξει στρατεύματα εκεί.

Ως προς το μέτωπο στη Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θέλει να λύσει τα ζητήματα με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας, μέσω της διπλωματίας, αλλά αν χρειαστεί θα λάβει άλλα μέτρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της διάσκεψης στο Μόναχο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τη Δευτέρα για να έχει συνομιλίες σχετικά με την Ιντλίμπ και ότι ο ίδιος θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Τουρκία και η Ρωσία, οι οποίες υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη συριακή σύγκρουση, συμφώνησαν το 2018 να εγκαταστήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, αλλά η επίθεση της συριακής κυβέρνησης εκεί έχει διαταράξει την εύθραυστη αυτή συνεργασία τις τελευταίες εβδομάδες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)