Μπορεί βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ν’ αρνούνται δημοσίως έστω και να προφέρουν το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία αποκαλούν «γειτονική χώρα» και μπορεί επίσης η κυβέρνηση να μη φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας Αθήνας – Σκοπίων προκειμένου να μη διαταράξει τις δύσκολες εσωκομματικές ισορροπίες, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση (συγκεκριμένα το υπουργείο του Άδωνη Γεωργιάδη) είναι η ίδια που αποκαλεί τη γείτονα με την προηγούμενη συνταγματική ονομασία της, δηλαδή Μακεδονία. Με άλλα λόγια, εκείνοι οι οποίοι διαδήλωναν για το «ξεπούλημα της Μακεδονίας» στο πλευρό ακροδεξιών ακόμη όμως και νεοναζί, σήμερα αδιαφορούν για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Πέρα από την εμφάνιση της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro 2020 με το σύμβολο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας η οποία δεν έχει αλλάξει την ονομασία της, πράγμα το οποίο η Αθήνα αντιλήφθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, προκύπτει ότι η γειτονική χώρα εμφανίζεται ως Μακεδονία και όχι ως Βόρεια Μακεδονία και σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Ανάπτυξης. Κι αυτό, ενώ το 2019, επί διακυβέρνησης Τσίπρα δηλαδή, σε αντίστοιχα έγγραφα εμφανιζόταν με τη νέα ονομασία της, δηλαδή ως Βόρεια Μακεδονία.
Από μια αναζήτηση στη Διαύγεια, προκύπτει ότι τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές στις οποίες επικράτησε η Νέα Δημοκρατία, κι ενώ η συμφωνία των Πρεσπών είχε ήδη υπογραφεί, η χώρα μας απέδιδε έναν συγκεκριμένο ποσό στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας με τη γείτονα, στη κεντρική τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας. Στα σχετικά έγγραφα του τότε υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναγραφόταν χαρακτηριστικά το ποσό, το όνομα της τράπεζας, δηλαδή το όνομα «Τράπεζα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και η κωδική ονομασία NMK. Πρόκειται για τα αρχικά της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Βόρεια Μακεδονία μετατράπηκε σε Μακεδονία επί Νέας Δημοκρατίας
Με την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία τα δεδομένα φαίνεται πως άλλαξαν. Προκύπτει συγκεκριμένα ότι τον Νοέμβριο του 2019, ενώ το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ηγεσία του είχε πια αναλάβει ο Άδωνης Γεωργιάδης, η χώρα μας άρχισε να χρησιμοποιεί για τη γείτονα τον κωδικό MK. Αναλυτικότερα, σε απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2019, με το ίδιο θέμα που αφορούσε η προηγούμενη απόφαση, αναγράφεται μεν ότι ένα ποσό μεταφέρεται στη δικαιούχο Τράπεζα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά χρησιμοποιείται η κωδική ονομασία MK και όχι η ορθή ΝΜΚ. Η ίδια η Ελλάδα δηλαδή αποκαλεί τη γειτονική χώρα Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία.
Θα μπορούσε κανείς -καλή τη πίστει- να ισχυριστεί ότι επρόκειτο για κάποιο τυπογραφικό λάθος. Είναι όμως έτσι; Η απάντηση είναι αρνητική. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, στο πλαίσιο πάλι της απόδοσης ενωσιακής συνδρομής στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, το υπουργείο Ανάπτυξης αποκαλεί εκ νέου τη γείτονα με τα αρχικά MK. Σ’ αυτή την περίπτωση ωστόσο, ακόμη και η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας, αποκαλείται «Τράπεζα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και όχι της Βόρειας Μακεδονίας. Στο εν λόγω έγγραφο δηλαδή, με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2020, δεν χρησιμοποιείται απλώς η κωδική ονομασία ΜΚ αντί της ορθής ΝΜΚ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση κάνει την παραδοχή ότι η αποστέλλει χρήματα στην κεντρική τράπεζα της Μακεδονίας και όχι της Βόρειας Μακεδονίας.
Λένε πως επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση και αυτό φαίνεται πως ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση. Διότι πολύ απλά, το υπουργείο Ανάπτυξης επανέλαβε το σφάλμα και το 2021. Συγκεκριμένα, σε έγγραφο που φέρει ημερομηνία 14 Ιουνίου 2021, υπεγράφη δηλαδή πριν από δύο ημέρες, ενώ η κυβέρνηση επαναστατούσε δήθεν για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία στα αρχικά της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της γείτονος, το υπουργείο Ανάπτυξης χρησιμοποιούσε εκ νέου για τη Βόρεια Μακεδονία τα αρχικά ΜΚ. Πρόκειται για έγγραφο που επίσης αφορά την απόδοση συνδρομής στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας των δύο χωρών. Και σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση, χρησιμοποιείται για τη γείτονα η κωδική ονομασία ΜΚ, δηλαδή Μακεδονία, και όχι η ορθή ΝΜΚ δηλαδή Βόρεια Μακεδονία.