Ο λυγμός Γεραπετρίτη απέναντι στην πρόταση μομφής

Ο λυγμός Γεραπετρίτη απέναντι στην πρόταση μομφής

Καλά στοχευμένος ο πολιτικός αιφνιδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα.

Υποχρεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή για να πάρει πάνω του την υπεράσπιση του νέου Πτωχευτικού. Και κλονίζει την εικονική πραγματικότητα των φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ ότι σκληρές εξελίξεις έχουμε μόνο στο μέτωπο του κορωνοϊού ή στα ελληνοτουρκικά, ενώ το άνοιγμα του δρόμου για μαζικές εκποιήσεις της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών και για σάρωμα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι θέμα ανύπαρκτο.

Αντιλήφθηκα τον λυγμό στη φωνή του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, την ώρα που απαντούσε στον Αλέξη Τσίπρα, ως ένδειξη του ότι πολλοί εκεί στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει τι φέρνει ο νέος Πτωχευτικός.

Ενδεχομένως γιατί είναι πολύ προσηλωμένοι στην εικονική πραγματικότητα των φιλικών τους media, που από σήμερα το πρωί προσπαθούν να αποδείξουν πόσο άδικη είναι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και τι καλά που τα έκανε η κυβέρνηση. Μόνο που τα ρεπορτάζ τους εξαντλούνται στη φωνή της προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για θέματα διαχείρισης προβληματικών δανείων, κ. Φωτεινής Ιωάννου, της εκπροσώπου δηλαδή του μοναδικού δηλαδή συντελεστή του δράματος που ωφελείται από το νέο Πτωχευτικό πλαίσιο.

Κατά την αρμόδια για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων εκπρόσωπο των τραπεζών, είναι ακατανόητη η «εμμονή» του ΣΥΡΙΖΑ με τις πτωχεύσεις διότι το Υπουργείο Οικονομικών ακολούθησε τις υποδείξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κι έκανε νομοτεχνικές βελτιώσεις που εξάλειψαν τις περισσότερες από τις αδυναμίες του αρχικού σχεδίου. Αύξησε για παράδειγμα το ύψος των εύλογων δαπανών διαβίωσης που εξαιρείται από την πτωχευτική περιουσία από τα 611 ευρώ το άτομο στα 1250, στο όριο δηλαδή του ακατάσχετου που προβλέπεται για μισθούς και συντάξεις.

Όσο για την ουσία του πράγματος; Την απουσία πρόβλεψης για δεσμευτικότητα των τραπεζών να κάνουν ρυθμίσεις σε όποιον πληρεί τις προϋποθέσεις του νόμου, πριν τον οδηγήσουν στην πτώχευση; Τη δυνατότητα δηλαδή που παρέχει ο νέος Πτωχευτικός στις τράπεζες και τα funds να κάνουν ρυθμίσεις αν το θέλουν, όπως τις θέλουν, χωρίς διαφάνεια, χωρίς λογοδοσία, ούτε καν στα δικαστήρια, και να πηγαίνουν σε fast track πτωχεύσεις με ολοκληρωτική ρευστοποίηση της κινητής και ακίνητης τους περιουσίας ιδίως τους μικρούς οφειλέτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;. Η εκπρόσωπος των τραπεζών μας απαντά ότι οι τράπεζες προτίθενται να οδηγήσουν σε πτώχευση μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Πρέπει λοιπόν να δείξουμε εμπιστοσύνη στις τράπεζες.

Δεν εμπιστευόμαστε τις τράπεζες όσοι από μας, δημοσιογράφοι και μη, έχουμε μάθει από πρώτο χέρι τόσες ιστορίες μικρομεσαίων που επί χρόνια εισέπρατταν την κατηγορηματική άρνηση των τραπεζών τους στα επαναλαμβανόμενα αιτήματά τους για μια ρύθμιση. Ούτε όσοι έχουμε διαβάσει τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Documento που τεκμηρίωναν ότι οι ίδιες τράπεζες, που απέρριπταν τα αιτήματα ρύθμισης των μικρομεσαίων, προχωρούσαν με ευκολία σε «κουρέματα» σε ύψος άνω του 90% της αρχικής οφειλής σε κάποιους λίγους εφοπλιστές και επιχειρηματίες του τζόγου.

Εμείς και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας δεν εμπιστευόμαστε τις τράπεζες. Ο κ. Γεραπετρίτης μάλλον τις εμπιστεύεται.   

Documento Newsletter