Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι αρμόζει σε ένα αστικό δάσος αλλά και γεωγραφικό τοπόσημο για την πρωτεύουσα, ο Λυκαβηττός , χωρίς συστηματική φροντίδα, με κατασκευαστικές αυθαιρεσίες αλλά και κενά στη αντιπυρική προστασία, υποβαθμίζεται. Το διαπίστωσαν σε μια οικολογική (και πολιτική) περιήγησή τους στον λόφο στελέχη της Ανοιχτής Πόλης (δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και πολεοδόμοι, γεωτεχνικοί και δασολόγοι. Ανηφορίζοντας προς το πλάτωμα του θεάτρου κυρίως μέσα από τα μονοπάτια του Λυκαβηττού, κατέγραψαν, όπως σημειώνουν, «την κακή κατάσταση όλων σχεδόν των υποδομών του λόφου, τις αυθαιρεσίες στην όμορφη κατά τα άλλα “Πράσινη Τέντα” και την επικίνδυνη εικόνα των μονοπατιών εν μέσω αντιπυρικής περιόδου».
Περπάτησαν μαζί τους ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος και εκ μέρους της Γεωτεχνικής Ενωτικής Κίνησης ο δασολόγος – ερευνητής Γιώργος Καρέτσος το απόγευμα της Τετάρτης (8.6.2022) , με αφορμή την Ημέρα του Περιβάλλοντος.
Η Ανοιχτή Πόλη προγραμματίζει επισκέψεις – εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, με επίκεντρο το αστικό πράσινο και την ανάγκη προστασίας και αναβάθμισής του.
Στον Λυκαβηττό, τα στελέχη της Ανοιχτής Πόλης και της Γεωτεχνικής Ενωτικής Κίνησης με τους συνεργάτες τους, διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όσα μπορούν να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η χλωρίδα του λόφου αλλά και να υπάρξει μέριμνα για κατασκευές που να σέβονται το περιβάλλον, την αισθητική αλλά και να είναι λειτουργικές για τον επισκέπτη.
Οπως επισημαίνει η Ανοιχτή Πόλη συζήτησαν για:
– τα είδη δέντρων και φυτών του λόφου, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους
– την ιστορία των φυτεύσεων στον Λυκαβηττό και τους άλλους λόφους της Αθήνας, και για τον πιθανό μελλοντικό εμπλουτισμό τους
– τις πρόσφατες μελέτες του Δήμου Αθηναίων για τον λόφο, τα σχέδια για το θέατρο και το πλάτωμα και τις πιθανές εξελίξεις
– τα έργα επείγοντος χαρακτήρα που εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς και ήδη πολύ καθυστερημένα.