Αμπρέγκο Γκαρσία: «Κατά λάθος» σε φυλακή στο Σαλβαδόρ – Αμερικανικό «όχι» για την επιστροφή του

Αμπρέγκο Γκαρσία: «Κατά λάθος» σε φυλακή στο Σαλβαδόρ – Αμερικανικό «όχι» για την επιστροφή του
(AP Photo/Jose Luis Magana, file)

O άνδρας που, όπως παραδέχθηκαν οι αμερικανικές αρχές, απελάθηκε λανθασμένα σε φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ, «δεν θα ζήσει» ποτέ ξανά στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Σαλβαδοριανός υπήκοος Κιλμάρ Αμπρέγκο Γκαρσία απελάθηκε στην Κεντρική Αμερική από το Μέριλαντ αφού κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος της απαγορευμένης συμμορίας MS-13, κάτι που ο δικηγόρος του αρνήθηκε.

Ένας δικαστής διέταξε την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διασφαλίσει την επιστροφή του στις ΗΠΑ, ωστόσο ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν είχε «την εξουσία» να το πράξει.

Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ διπλασίασε τις κατηγορίες ότι ο Αμπρέγκο Γκαρσία είναι μέλος συμμορίας και κατηγόρησε τον 29χρονο για ενδοοικογενειακή βία.

Επικαλέστηκε αρχεία που δείχνουν ότι η σύζυγός του, υπήκοος των ΗΠΑ, είχε κάποτε καταθέσει προστατευτική εντολή εναντίον του.

Η υπόθεση έρχεται εν μέσω μιας κλιμακούμενης αναμέτρησης μεταξύ του προέδρου και της δικαιοσύνης για τη μετανάστευση, καθώς δικαστής σε άλλη υπόθεση δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιφρονεί το δικαστήριο για τις πτήσεις απελάσεων.

Η Λέβιτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: “Εάν αυτός [ο Αμπρέγκο Γκαρσία] καταλήξει ποτέ ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα απελαθεί αμέσως και πάλι.»

«Δεν θα ζήσει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», πρόσθεσε.

Η ίδια κατηγόρησε και πάλι τον Γκαρσία ότι είναι μέλος της συμμορίας MS-13, επικαλούμενη δικαστικά πορίσματα, αλλά ο δικηγόρος και η οικογένειά του έχουν απορρίψει ότι ήταν ποτέ μέλος της συμμορίας.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ αρνείται να επιστρέψει στις ΗΠΑ έναν πρόσφυγα που απελάθηκε παράνομα

Η εκπρόσωπος Τύπου αποκάλεσε επίσης τον Γκαρσία ως  «άνδρα που δέρνει γυναίκες», αναφερόμενος στην καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες μιας περιοριστικής εντολής του 2021 που κατέθεσε η σύζυγός του, η οποία ισχυρίστηκε ότι τη γρονθοκόπησε και τη γρατζούνισε και της έσκισε το πουκάμισο.

Η σύζυγος του Γκαρσία, Τζένιφερ Βάσκεθ Σούρα, δήλωσε στο Newsweek την Τετάρτη ότι ζήτησε τη διαταγή για λόγους προφύλαξης. Είπε ότι κατάφεραν να επιλύσουν την κατάσταση ως οικογένεια, μεταξύ άλλων και με κοινωνικό λειτουργό.

Aχρονολόγητη φωτογραφία που παρέχεται από την Murray Osorio PLLC και δείχνει τον Kilmar Abrego Garcia. (Murray Osorio PLLC μέσω AP)

 

Το BBC επικοινώνησε με τον δικηγόρο του Άμπρεγκο Γκαρσία, Μπένιαμιν Οσόριο, σχετικά με τον ισχυρισμό περί ενδοοικογενειακής βίας.

Ο δικηγόρος απάντησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Επιτρέπεται στην κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι παραβιάζει το νόμο, όταν ένα άτομο φέρεται να έχει παραβιάσει το νόμο;»

Ο Άμπρεγκο Γκαρσία ζούσε στο Μέριλαντ, πριν απελαθεί στις 15 Μαρτίου μαζί με δεκάδες Σαλβαδοριανούς και Βενεζουελάνους στο Κέντρο Περιορισμού της Τρομοκρατίας (Cecot) στο Ελ Σαλβαδόρ.

Η δικαστής του Μέριλαντ Πόλα Ξίνις έκρινε ότι η απομάκρυνση του κ. Άμπεργκο Γκαρσία από τη χώρα παραβιάζει δικαστική απόφαση του 2019 που του παρείχε νομική προστασία από την απέλαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε εν μέρει την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να «διευκολύνει» την απελευθέρωση του Άμπρεγκο Γκαρσία.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παραδέχθηκαν ότι η απέλαση ήταν ένα «διοικητικό λάθος», αν και ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι δεν υπήρξε λάθος.

Η δικαστής Ξίνις ζήτησε καθημερινή ενημέρωση σχετικά με τα βήματα που γίνονται για την επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο γερουσιαστής του Μέριλαντ Κρις Βαν Χόλεν, Δημοκρατικός, πέταξε στο Ελ Σαλβαδόρ σε μια προσπάθεια να μιλήσει με τον Αμπρέγκο Γκαρσία, αλλά του απαγορεύτηκε η πρόσβαση την Τετάρτη.

Ο Βαν Χόλεν συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της χώρας Φέλιξ Ουλόα, ο οποίος είπε στον Αμερικανό γερουσιαστή ότι δεν μπορούσαν να εγκρίνουν μια επίσκεψη στο κέντρο κράτησης

Σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ, ο Βαν Χόλεν κάλεσε τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής να απελευθερώσει «έναν άνθρωπο που δεν κατηγορείται για κανένα έγκλημα, δεν έχει καταδικαστεί για κανένα έγκλημα και ο οποίος απήχθη παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η άρνηση στον Βαν Χόλεν ήρθε μία ημέρα μετά την άδεια που δόθηκε από τις αρχές του Σαλβαδόρ σε ένα άλλο μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, τον Ρεπουμπλικάνο Ράιλι Μουρ από τη Δυτική Βιρτζίνια, να εισέλθει στη φυλακή.

Ο Μουρ δημοσίευσε μια selfie μπροστά από ένα γεμάτο κελί, λέγοντας ότι η επίσκεψη τον έκανε ακόμη πιο αποφασισμένο να «υποστηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ για την ασφάλεια της πατρίδας μας».

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Οι μυστηριώδεις ομπρέλες του Τσίπρα


Μια ΑΑΔΕ θέλει και ο Τραμπ να λυγίσει το Χάρβαρντ!


Ντόναλντ Τραμπ: «Μαχαίρι» και στον προϋπολογισμό για την υγεία – Τι αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο


Πέτρος Ανδρεάκος: Με κακούργημα στην πλάτη ο βασιλόφρων δήμαρχος – Η απάντησή του στο Documento


Champions League: Η Άρσεναλ αποκαθήλωσε τη Ρεάλ, πρόκριση θρίλερ για Ίντερ – Τα ζευγάρια στα ημιτελικά


Νέες ταινίες: Το Κακό που κρύβεται στα σκοτάδια του Μισισιπή

Documento Newsletter