Προάγγελο για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων συνολικά αποτελούν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για το ακανθώδες θέμα του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ).
Την ώρα που οι επικουρικές συντάξεις των 17.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας επιχειρείται να τιναχθούν ξανά στον αέρα, παρότι λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές είχε ψηφιστεί νομοθετική διάταξη που ρύθμιζε το θέμα (νόμος Πετρόπουλου 4618/2019), μεταφέροντας την πληρωμή των επικουρικών του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) η κυβέρνηση δείχνει να υιοθετεί στην ουσία τις θέσεις της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δεν θέλει να πληρώσει ούτε τις ελάχιστες από τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από τον νόμο. Γι’ αυτό και επιχειρείται η κατάργηση του νόμου Πετρόπουλου.
Ενδεικτική άλλωστε για το τι σχεδιάζεται συνολικά για τις επικουρικές συντάξεις από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη ότι «δεν έχουν όλοι οι συνταξιούχοι επικουρική σύνταξη» κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, τους εκπροσώπους των συλλόγων εργαζομένων της τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), τους συνταξιούχους καθώς και το ΕΤΕΑΕΠ.
Εξού και η αποστασιοποιημένη θέση του υπουργείου Εργασίας, που αν και αναγνωρίζει την υποχρέωση της Εθνικής να προχωρήσει στις προβλεπόμενες από τον νόμο πληρωμές, δεν έχει κάνει οποιαδήποτε κίνηση για την επιβολή της εφαρμογής του νόμου, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση. Το επιχείρημα είναι ότι πρόκειται για διμερή σχέση και αν παραβιαστεί είναι αστική διαφορά, άρα το ΕΤΕΑΕΠ δεν μπορεί να παρέμβει νομικά ούτε να στερήσει από την Εθνική Τράπεζα την ασφαλιστική της ενημερότητα για οφειλές του 2018.
Οι συνταξιούχοι εκτός από τα αναδρομικά του 2019 –η καταβολή των οποίων έγινε μέσα στο καλοκαίρι– θα πρέπει να πάρουν και τα αντίστοιχα ποσά για το 2018 σε πέντε δόσεις έως το τέλος του έτους, αλλά η διοίκηση της ΕΤΕ δεν προβαίνει στην πληρωμή όπως είχε υποχρέωση.
Ο σύλλογος συνταξιούχων της Εθνικής έχει ήδη αποστείλει εξώδικο στην τράπεζα, ενώ έχουν κατατεθεί και οι πρώτες 50 προσωπικές αγωγές από δικαιούχους, αριθμός που πρόκειται άμεσα να αυξηθεί.
Από την πλευρά της τράπεζας προτείνεται η πλήρης ένταξη των δικαιούχων στο ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) για να λαμβάνουν τη σύνταξη που προβλέπεται για όλους τους δικαιούχους επικουρικής σύνταξης. Αυτό ωστόσο συνεπάγεται χαμηλότερα ποσά επικούρησης, δηλαδή χαμηλότερη επικουρική σύνταξη σε σχέση με την προβλεπόμενη από τον «νόμο Πετρόπουλου». Για να αυξηθεί η συνολική παροχή, η Εθνική προτείνει να δημιουργηθεί ένας νέος λογαριασμός επικούρησης με χαρακτηριστικά επαγγελματικού ταμείου, στον οποίο η τράπεζα θα καταβάλλει καθορισμένη εισφορά. Ωστόσο το σχέδιο για τον νέο λογαριασμό είναι εξαιρετικά ασαφές, ενώ ο στόχος παραμένει να γράφονται όσο το δυνατόν μικρότερες προβλέψεις στον ισολογισμό της τράπεζας για τη χρηματοδότησή του.
Τον Δεκέμβριο αναμένονται δύο σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, αφενός για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη του «νόμου Πετρόπουλου», αφετέρου για το ύψος των συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι της Εθνικής.