Ο κύβος ερρίφθη: Τασούλας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον Κώστα Τασούλα να είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, η ξεκάθαρη απαίτηση της δεξιάς πτέρυγας και η απάντηση συνεργατών του προέδρου της Βουλής στο documentonews.gr.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Mega, όταν ρωτήθηκε από τον Νίκο Ευαγγελάτο πότε θα ξεκαθαριστεί το ζήτημα διότι «λένε ορισμένοι: αν είναι να μείνει η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προφανώς μπορεί αυτό να κλείσει νωρίς. Αν τραβάει η ιστορία, μπορεί να δούμε κάτι άλλο», εκείνος απάντησε:

«Και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα γίνει στις αρχές του 2025, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Άρα, θα γίνει στο τέλος της θητείας της κας Προέδρου. Και θα έλεγα ότι όλη αυτή η συζήτηση, το έχω πει, θα το επαναλάβω, είναι οριακά προσβλητική για τον πρώτο πολίτη της χώρας. Ας πάρουμε αυτή την απόφαση…».

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος επανήλθε, εξηγώντας πως το ζήτημα είναι πολιτικό, με τον πρωθυπουργό να αντιτείνει:

«Αφού έχουμε πει ότι είμαστε πάνω από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς.

Χαριτολογώ, γιατί μου κάνετε μία ερώτηση που ξέρετε ότι δεν θα απαντήσω, αλλά θα επαναλάβω, για ακόμα μια φορά, ότι είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά.

»Και θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

Γιατί ο Τασούλας

Στο πρόσωπο του τρίτου τη τάξει πολιτειακού άρχοντα μπορεί να συγκεραστεί τόσο η επιμονή της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος για επιλογή προσώπου από τη «γαλάζια» παράταξη, αλλά και τα «θεσμικά χαρακτηριστικά» που επιζητά ο πρωθυπουργός, αφού ο κ. Τασούλας έχει εκλεγεί τρεις φορές πρόεδρος της Βουλής, ενώ την τελευταία φορά συγκέντρωσε 249 ψήφους.

Υπό αυτά τα δεδομένα και με βάση το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας φέρεται να αρνήθηκε τη σχετική πρόταση που του έγινε, θέλοντας να διεκδικήσει όταν και όποτε κρίνει κατάλληλη τη συγκυρία την προεδρία της ΝΔ, ο Κ. Τασούλας φαντάζει ιδανική επιλογή για τον κ. Μητσοτάκη. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραγνωριστεί ότι η έως τώρα συνεργασία Μεγάρου Μαξίμου και προεδρίας της Βουλής μοιάζει άψογη, παρά τις όποιες διενέξεις μεταξύ του Κ. Τασούλα και του Γιώργου Μυλωνάκης, ο οποίος κατοικοεδρεύει μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό στην Ηρώδου Αττικού.

Κοινό μυστικό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκφράζουν τη βεβαιότητα τους για το γεγονός ότι ο Κ. Τασούλας θα είναι το πρόσωπο που ο πρωθυπουργός θα προκρίνει για την αντικατάσταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Βέβαια, σπεύδουν να διευκρινίσουν με νόημα πως «οι συζητήσεις του πρωθυπουργού με τρίτους συνήθως δεσμεύουν τον άλλον και όχι τον ίδιο».

Απορρίπτεται ο Βενιζέλος

Γνωρίζοντες τα της «γαλάζιας» Ιερουσαλήμ, ξεκαθάριζαν πως δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο ο πρωθυπουργός να ανάψει «πράσινο» φως στην όποια πρόταση έρθει από το ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο του Ευάγγελος Βενιζέλου. Πιο συγκεκριμένα, εξηγούσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δεχόταν ένα πρόσωπο με το εκτόπισμα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα ήταν σαν να τοποθετούσε έναν θεσμικό «δυναμίτη» στο Προεδρικό Μέγαρο, τον οποίο δεν θα μπορούσε να ελέγξει, ούτε να διαχειριστεί. «Πρακτικά θα ήταν σαν να πηγαίναμε σε Προεδρική Δημοκρατία με τον ίδιο να είναι υπό τον Βενιζέλο…» σχολίαζαν καυστικά καλά ενημερωμένες πηγές.

«Θνητή φλυαρία»

Το documentonews.gr απευθύνθηκε σε συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, οι οποίοι απάντησαν αναφορικά με την έντονη φημολογία που θέλει τον κ. Τασούλα να μετακομίζει από τη Βουλή στο Προεδρικό Μέγαρο:

«Η συζήτηση αυτή είναι μια θνητή φλυαρία. Το θέμα το ξεκαθάρισε πρόσφατα με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει τέλη 2024, αρχές 2025. Μέχρι τότε υπομονή…».

Πάντως, εντύπωση προκαλεί ότι οι συνεργάτες του κ. Τασούλα δεν απορρίπτουν με ξεκάθαρο τρόπο, όπως έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν, το ενδεχόμενο της θεσμικής μετακίνησης και αναβάθμισης, αλλά αρκούνται απλά και μόνο στα της προεδρολογίας.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα ανοιχτά για τη συνάντηση των υποψηφίων προέδρων – Πολάκης, Κασσελάκης οι μόνοι «σίγουροι»

Κατέρρευσε ο νόμος για το πλαφόν στα σούπερ μάρκετ – Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη δικαστική απόφαση

Ο τυφώνας Μίλτον σφυροκοπά τη Φλόριντα: Xωρίς ρεύμα 2 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις – Αναφορές για νεκρούς (LIVE εικόνα)

Σοκ με τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ – Συλλυπητήρια μηνύματα από συλλόγους και ποδοσφαιριστές σε Ελλάδα και Αγγλία

«Πόλεµος κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»: Συγκλονίζει η µαρτυρία της ακτιβίστριας Κίρστεν Σάδερλαντ από τη Γάζα

Καιρός: Ανεβαίνει στους 32 βαθμούς ο υδράργυρος – Πού αναμένονται βροχές

Αγγλία – Ελλάδα: Δοκιμασία στο Γουέμπλεϊ σε βαρύ κλίμα – Με μαύρα περιβραχιόνια οι διεθνείς για τον Τζορτζ Μπάλντοκ