Ο κύβος ερρίφθη για την επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς

Ο κύβος ερρίφθη για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που θα οδηγήσει σε επανιδιωτικοποίησή της με μεγάλη ζημιά για το Δημόσιο. Χτες έγινε η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του έτους 2020 και ο διοικητής της τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών μείωσης των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τον ισολογισμό της Πειραιώς μέσα στο 2021, μέρος του  οποίου είναι και η αύξηση κεφαλαίου. Στην αύξηση αυτή, όμως,  το ΤΧΣ, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, θα παραιτηθεί από τμήμα των δικαιωμάτων συμμετοχής του, προκειμένου όπως αναγνώρισε ο Χρ. Μεγάλου, να τη μειώσει από 61.3% όπου βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα κάτω του 33%.

Εκρηκτική άνοδος της μετοχής, παρά τις ζημιές του 2020

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως πριν την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων και εν αναμονή των ανακοινώσεων της διοίκησης για την επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έγινε «πάρτι» με την μετοχή της Πειραιώς, η οποία σημείωσε εκρηκτική άνοδο κατά 25% με μεγάλο όγκο συναλλαγών, γεγονός δηλωτικό της τοποθέτησης ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα της χρήσης 2020 δεν ήταν καλά αφού η τράπεζα εμφάνισε ζημιές προ φόρων 530 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 380 εκατ. ευρώ το 2019.

Μιλώντας στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας δήλωσε πως η Πειραιώς θα προχωρήσει μέσα στο 2021 σε ένα σχέδιο βασισμένο σε τρεις άξονες, που θα έχει ως στόχο την  επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς και την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση, περιλαμβάνει:

Στόχος η μείωση του δείκτη κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό  

  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών μείωσης των κόκκινων δανείων, μέσω δύο νέων τιτλοποιήσεων, με στόχο τη μείωση του δείκτη κόκκινων δανείων σε μονοψήφια επίπεδα μέσα στους επόμενους 12 μήνες
  • Την αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης, η οποία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη θα οδηγήσουν σε συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση 2,6 δισ. ευρώ.
  • Ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας με στόχο την ενίσχυση των κερδών προ προβλέψεων μέσω συντονισμένων ενεργειών ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους (δηλαδή η Πειραιώς θα διώξει κι άλλους υπαλλήλους, με εθελουσίες ή «εθελουσίες»).

Χρ. Μεγάλου: Το ΤΧΣ θα επιδιώξει μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο 33%

Αν και ο Χρ. Μεγάλου δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αύξηση κεφαλαίου – οι όποιες ανακοινώσεις πρέπει να αναμένονται μετά την συνεδρίαση του ΤΧΣ για το θέμα που θα γίνει στις 22 Μαρτίου – η από μέρους του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς αναγνώριση ότι το ΤΧΣ θα επιδιώξει τη μείωση της συμμετοχής του στο 33% δηλώνει ότι στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, το ΤΧΣ δεν θα ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων του αλλά θα λειτουργήσει ως εγγυητής της επιτυχίας της αύξησης και θα δώσει χώρο ώστε να μπει ιδιωτικό χρήμα για να γίνει η επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας, όπως ακριβώς την είχε προαναγγείλει ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΤΧΣ Μάρτιν Τσούρντα στο πρακτορείο Bloomberg πριν ένα μήνα.

Αφού όμως ο Μάρτιν Τσούρντα δεν είχε μιλήσει τότε για κάτι διαφορετικό από το κυβερνητικό σχέδιο, γιατί αποπέμφθηκε; Προφανώς γιατί μίλησε πολύ νωρίς, χαλώντας την «σούπα» της επικοινωνιακής πολιτικής του Μαξίμου που ήθελε πρώτα να περάσει τον νόμο για τις αλλαγές στο ΤΧΣ στη Βουλή – προκειμένου ο Χρ. Σταϊκούρας να τον υπερασπιστεί ως νόμο που επιδιώκει τη  διατήρηση της αξίας των συμμετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες – και μετά να γίνει γνωστή η επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, που θα οδηγήσει σε ζημιές του Δημοσίου.

Τώρα όμως που οι αλλαγές στο ΤΧΣ – οι οποίες περιλαμβάνουν και τη θέσπιση ειδικού ακαταδίωκτου για τα στελέχη του ΤΧΣ, όποια ζημιά κι αν επιφέρουν στο Δημόσιο με τις αποφάσεις τους – είναι νόμος  του κράτους, οι ανακοινώσεις για την επανιδιωτικοποίηση μπορούν να γίνουν.

Έτσι, λίγες μέρες μετά την ψήφιση ενός νόμου που κατά τον Υπουργό Οικονομικών στόχευε να προστατέψει την αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στην Πειραιώς, θα δούμε να γίνεται το ακριβώς ανάποδο: μια μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στην τράπεζα, από το σημερινό 61,3% στο 33%, που με τις παρούσες τιμές της μετοχής, θα αποκρυσταλλώσει την απώλεια του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαίων που είχε εισφέρει το Δημόσιο, με την υποχρεωτική μετατροπή των Cocos σε μετοχές της Πειραιώς, μόλις πριν τρεις μήνες.