Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν γνωρίζει για τις σχέσεις Ντογιάκου-κόκκινων δανείων-Καραμανλή

Την ώρα που ο Άρειος Πάγος έβαλε τη σφραγίδα του στους πλειστηριασμούς σε βάρος 700.000 δανειοληπτών, και ενώ η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με την αλήθεια για τις αιτίες της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, ο υιός του αρχιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμφανίζεται ταυτόχρονα να εργάζεται για εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων και να στέλνει κατασχετήρια σε πολίτες, αλλά και να… συμβουλεύει τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή. Άγνοια δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα ερωτήματα του documentonews.gr.

Μεγάλη έκταση στο μείζον ζήτημα των 700.000 πλειστηριασμών που φέρνει η απόφαση του Αρείου Πάγου έκανε κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που όταν ερωτήθηκε από το documentonews.gr για τη δραστηριότητα του υιού του αρχιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου σε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, την αποστολή κατασχετηρίων και την απασχόλησή του στο γραφείο του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, κρύφτηκε πίσω από την άγνοια που δήλωσε για το θέμα.

Νωρίτερα, είχε αναλώσει μεγάλο μέρος της εισήγησής του για να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης για τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που καίνε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, κατηγορώντας για μία ακόμα φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο της διακυβέρνησής του.

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, νόμο που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας Πρωθυπουργός της χώρας, έγινε η αφορμή προκειμένου να υπάρξει για μια ακόμη φορά πολιτική σπέκουλα για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών» ανέφερε μεταξύ άλλων, περιγράφοντας επιλεκτικά σημεία της ιστορίας που έφερε τις τράπεζες και τις εταιρείες τους να διασαλεύουν τον νόμο με τις πλάτες της κυβέρνησης και του σχεδίου Ηρακλής, με επιλεκτική εφαρμογή, πότε του νόμου του 2003 και πότε του 2015.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε από συνάδελφο εάν «πιστεύετε ότι οι πολίτες που αγωνιούν μήπως χάσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμούς ενδιαφέρονται εάν ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση; Γιατί δεν αλλάζετε τη νομοθεσία που έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπατε, και γιατί δεν πάτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να σταματήσετε τους πλειστηριασμούς, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές;».

«Οι πολίτες ενδιαφέρονται για το τι κάνουμε εμείς. Δημιουργήσαμε πλαίσιο που δίνει δυνατότητες στους πολίτες να ρυθμίσουν το ιδιωτικό χρέος τους και να προστατευθούν από τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο. Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει τα εργαλεία, αυτά λειτουργούν, άλλωστε και τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Όταν πάνω από 590 χιλιάδες δανειολήπτες έχουν ρυθμίσει χρέος, όταν το προηγούμενο διάστημα έχουν ολοκληρωθεί πλειστηριασμοί για 3.300 οικήματα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η τάση δεν είναι να βγαίνουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες ευάλωτων. Εχετε αμφιβολία ότι αν αυτό γινόταν, δεν θα υπήρχαν συνθήκες έντασης και κοινωνικής αναταραχής;» αναρωτήθηκε, συνεχίζοντας στη γραμμή των παραπλανητικών αναφορών και της επιλεκτικής περιγραφής της πραγματικότητας.

Κόκκινη… σιωπή για τον Ντογιάκο

Εκεί, το documentonews.gr έθεσε το ζήτημα της εμπλοκής του υιού του Ισίδωρου Ντογιάκου με εταιρεία κόκκινων δανείων και τον Κώστα Καραμανλή τον νεότερο. Εξάλλου, έγγραφα που έχει στη διάθεση του το Documento αποκαλύπτουν ότι ο υιός του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, Ευάγγελος Ισίδωρου Ντογιάκος, είναι δικηγόρος, σύμβουλος του υπουργού Κώστα Καραμανλή και εκπροσωπεί ένα από τα funds και μάλιστα ίδιος υπογράφει κατασχετήριο, που επιδόθηκε σε εγγυητή δανείου την περασμένη Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

«Πάνω στο θέμα της απόφασης του Αρείου Πάγου, ήρθε ένα δημοσίευμα που φέρνει τον υιό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Ντογιάκου, να αποστέλλει κατασχετήρια για εταιρεία κόκκινων δανείων, και να είναι και στο γραφείο του κ. Καραμανλή. Έχετε κάποιο σχόλιο;» του ζητήσαμε εξηγήσεις, με την απάντησή του να είναι ενδεικτική της ενοχής και της αποσιώπησης ενός σοβαρού ζητήματος από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Όχι δεν την ξέρω την υπόθεση. Αλλά η απόφαση του Αρείου Πάγου που βγήκε με μια συντριπτική πλειοψηφία 55 έναντι έξι, τεσσάρων, κάτι τέτοιο εν πάσει περιπτώσει…» ανέφερε αρχικά, για να τον διακόψουμε προσθέτοντας «και εντυπωσιακής ταχύτητας, επίσης…» πριν συνεχίσει, με εμφανή την προσπάθεια να διαφύγει του ερωτήματος.

«Ναι. Η Δικαιοσύνη, είπαμε ότι έχει την αυτονομία και κρίνεται και για την αυτονομία και για την ταχύτητά της σε όλα τα επίπεδα, χωρίς αμφιβολία. Αυτό που χωρίς αμφιβολία πρέπει να συμφωνήσουμε για να καταλήξουμε όλοι είναι ότι δεν πρέπει να χρονίζουν οι αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης σε μια σειρά από ζητήματα, και εμείς οι ίδιοι το έχουμε αναδείξει αυτό ως αδυναμία στο παρελθόν. Αλλά πρόκειται για μία απόφαση η οποία ήρθε να επιβεβαιώσει τον νόμο που ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εντυπώσεις που επιχειρείται να διαμορφωθούν ότι οι πλειστηριασμοί είχαν σταματήσει και μετά από αυτή την απόφαση ξαναξεκινούν είναι εντυπώσεις που δεν βοηθούν τη συζήτηση. Την αποπροσανατολίζουν, την πηγαίνουν σε άλλο μήκος κύματος. Πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την απόφαση αυτή, πλειστηριασμοί θα γίνονται και μετά. Η απόφαση αφορούσε στην ερμηνεία εξαιτίας διαφορετικών δικαστικών αποφάσεων που είχαν προέλθει σε κατώτερο επίπεδο στο επίπεδο της Δικαιοσύνης, του νόμου που ψήφισε ο κ. Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός και έδινε τη δυνατότητα σε αυτού του είδους τις εταιρείες. Εάν δεν υπήρχε ο νόμος αυτός, δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα στις εταιρείες να διενεργούν πλειστηριασμούς» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαστρέφοντας απόλυτα το ερώτημα που του θέσαμε, όπως φαίνεται και από την απάντησή του, αναγκάζοντάς μας να επιμείνουμε.

«Και ως προς τον υιό του κ. Ντογιάκου και τις σχέσεις του με το γραφείο του κ. Καραμανλή;» επανήλθαμε, με τον Γιάννη Οικονόμου να επιλέγει για μία ακόμα φορά να προσχωρήσει στη γραμμή της άγνοιας, αντί καθαρών απαντήσεων από πλευράς κυβέρνησης.

«Δεν το γνωρίζω το ζήτημα, δεν το ξέρω. Θα ενημερωθώ και θα σας πω. Δεν το ξέρω» απάντησε στο επίμονο ερώτημά μας. Οψόμεθα.