«Ρεκόρ» αντιφατικότητας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής, «ύμνησε» την αναγκαιότητα στήριξης και διεύρυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως το κόμμα του θα… καταψηφίσει το «πρόχειρο και ανεύθυνο» ν/σ της κυβέρνησης.
Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αυτονόητη αναγκαιότητα σε ένα κράτος δικαίου τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Θύμισε, μάλιστα, ότι η ΝΔ είναι η πρώτη παράταξη που έφερε νόμο για τη διόρθωση φύλου το 1976, ενώ το 2005 νομοθέτησε την ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου και θρησκείας. «Συνεπώς, είναι κωμικό να έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού» συμπέρανε και συνέχισε στο ίδιος ύφος κατά του πρωθυπουργού: «Με πρώτο τον κ. Τσίπρα που αγόρευε στα αδειανά έδρανα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας».
«Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα για να δούμε αν θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεδηλωμένη» σχολίασε σχετικά με τη ψήφιση του άρθρου 3 που αφορά. «Είναι προφανές ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο άρον – άρον» είπε, τονίζοντας παράλληλα πως ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η ταυτότητα φύλου αφορά πολύ λίγους. «Κάνουν λάθος» τόνισε, προκαλώντας την απορία των βουλευτών της πλειοψηφίας, καθώς και βουλευτές της ΝΔ έθεσαν υπό αυτό το πρίσμα τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. «Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίες και πολίτες με λιγότερα δικαιώματα. Μας είναι αδιάφορο για το αν είναι ένας ή χιλιάδες» εξήγησε.
«Θα σας παραδώσω αυτονόητο μάθημα δημοκρατίας» είπε με τον ανάλογο τόνο και στόμφο προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι πάγια και αυτονόητη αξίωση της ΝΔ ήταν τα αυτονόητα ατομικά δικαιώματα. «Θέλω να πιστεύω -κοιτώντας προς όλα τα έδρανα- πως δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει την ανάγκη για την εκσυγχρόνιση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου» παρέθεσε, προκαλώντας εκ νέου ερωτήματα, αφού το κόμμα του θα καταψηφίσει. «Αναρωτιέμαι τι θα κερδίσουν όσοι δογματικά τάσσονται αρνητικά κατά αυτού του θέματος» σημείωσε και αναρωτήθηκε αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πάψουν να υπάρχουν διεμφυλικά άτομα ή παιδιά που δέχονται μπούλινγκ.
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου και η θέση του κόμματός του προκλήθηκε από τον επιπόλαιο τρόπο που η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο. «Αντί να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινή γνώμη και να ζητήσει τεκμηριωμένα την άποψη της επιστημονικής κοινότητας, επέλεξε το επικοινωνιακό παιχνίδι» καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης και αποκάλεσε πρόχειρο και ανεύθυνο το νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει χωρίς τις απαραίτητες συναινέσεις» ανέφερε, υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως η επιλογή αυτή προβοκάρει την εκκλησία. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός ψάχνει απελπισμένα μια παρελκυστική πραγματικότητα για την σκληρή λιτότητα που έχει επιβάλει. «Δεν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και τα διεμφυλικά άτομα για να ξεφύγετε από το αδιέξοδο που έχετε βάλει τη χώρα» πρόσθεσε.
Έπειτα, ανέπτυξε τις θέσεις της πρότασης νόμου της ΝΔ και κάλεσε την κυβέρνηση να την υπερψηφίσει, ασχέτως αν αυτή δεν γίνεται να τεθεί τώρα σε ψηφοφορία. Παρέθεσε, επίσης, και τα παραδείγματα προηγμένων χωρών -όπως Σουηδία, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία- που έχουν καταλήξει πως το επίδικο «δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά έχει και μια αδιαμφισβήτητη νομική διάσταση». Σε εκείνο το σημείο, αφηγήθηκε το παράδειγμα που του εξιστόρησε ένας ψυχίατρος και το οποίο αφορά ένα παιδί που ανέβηκε σε ένα βουνό και ένας εξωγήινος του είπε να αλλάξει φύλο, προκαλώντας θυμηδία στα έδρανα της πλειοψηφίας. Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε πως όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα διευθετήσει το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.