Το κέρδος για τους κλινικάρχες φέρνει λουκέτα και απαξίωση δημόσιων δομών, όπως λένε γιατροί που μιλούν στο Documento.
Τον προεκλογικό σχεδιασμό της για την πλήρη απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) μέσω της σταδιακής ιδιωτικοποίησής του διά των λεγόμενων συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) εμφανίζεται έτοιμη να υλοποιήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός, ευελπιστώντας προφανώς σε ύφεση της πανδημίας, η οποία μπλόκαρε προσωρινά τα σχέδια της κυβέρνησής του, ανήγγειλε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας σε συνέδριο της ιστοσελίδας ygeiamou.gr την πρόθεσή του να επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτά τα οποία οι γιατροί και νοσηλευτές χαρακτηρίζουν «φιλέτα», τις υπηρεσίες δηλαδή από τις οποίες μπορούν να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος.
Παράλληλα έκανε λόγο για ανασχεδιασμό περιφερειακών νοσοκομειακών δομών, περιγράφοντας ως αδιανόητο να έχουμε σήμερα προβληματικά νοσοκομεία σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων και υπονοώντας, σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας (ΠΟΕΔΗΝ), καταργήσεις και συγχωνεύσεις υγειονομικών δομών και νοσοκομείων.
Εξάλλου η δήλωσή του περί ΕΣΥ το οποίο δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να είναι κρατικό σε συνδυασμό με την εδώ και χρόνια εκπεφρασμένη από τα χείλη κορυφαίων υπουργών της «γαλάζιας» παράταξης πρόθεση για μείωση του κράτους και αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας των κυβερνητικών προθέσεων.
Παραμένουν άλλωστε αλησμόνητες οι δηλώσεις του αρμόδιου επί κυβέρνησης Σαμαρά υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ζητούσε να μην του κλέβει η τρόικα τη δόξα των απολύσεων γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και η αποστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη περί γιατρών οι οποίοι πλεόναζαν.
Καταρρίπτονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να παρέχονται στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος.
Αυτό που με άλλα λόγια προτίθεται να επιβάλει ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι οι ιδιώτες να εκμεταλλεύονται τα δημόσια νοσοκομεία με το επιχείρημα ότι αφενός θα παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες, αφετέρου οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν επιπλέον χρήματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση έχουν πληρωθεί μέσω των φόρων που καταβάλλονται.
Γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων της χώρας οι οποίοι μίλησαν στο Documento καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Κατά τον καρδιολόγο και πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» Ηλία Σιώρα, παλαιότερη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα «αφαίμαξε το νοσοκομείο και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Ο Ηλ. Σιώρας περιέγραψε συγκεκριμένα ότι ο αξονικός τομογράφος ιδιώτη που εγκαταστάθηκε στον «Ευαγγελισμό» προ ετών με τη μορφή leasing απέφερε στον επιχειρηματία χρήματα με τα οποία το νοσοκομείο θα μπορούσε να έχει αγοράσει μέχρι σήμερα τρεις τομογράφους.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αποδομήσει και τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού σύμφωνα με τον οποίο εν μέσω πανδημίας ιδιωτικά νοσοκομεία μπήκαν στις τακτικές εφημερίες του ΕΣΥ. Κατά τον Ηλ. Σιώρα, «από τα 140 ιδιωτικά θεραπευτήρια μόνο επτά δέχτηκαν ασθενείς με κορονοϊό, σχεδόν ασυμπτωματικούς, με διπλάσιο νοσήλιο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ειδικευόμενος παθολόγος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αιμίλιος Κακλαμάνος, ο οποίος εξήγησε ότι η συμβολή των ιδιωτικών κλινικών ήταν ανύπαρκτη, αφού αφενός δέχονταν με το σταγονόμετρο περιστατικά έτοιμα για εξιτήριο και αφετέρου προκειμένου να παρέχουν τη βοήθειά τους «δεν δίστασαν να ζητήσουν ακόμη και ειδικευόμενους από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία».
Τα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με πρόσφατες δηλώσεις του από το Κέντρο Υγείας Ραφήνας το οποίο είχε επισκεφθεί δημιουργούσε την ψευδαίσθηση ότι πιθανώς ο σχεδιασμός που περιλαμβάνει την εισβολή ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία ίσως και να έχει ανατραπεί.
«Απεδείχθη» δήλωνε τότε ο πρωθυπουργός «ότι αυτό το ΕΣΥ, το οποίο πολλοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν και να απαξιώσουν, στην ώρα της κρίσης έδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες, έδειξε όμως και τις αδυναμίες του, τις οποίες τώρα πρέπει να σκύψουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και να τις διορθώσουμε».
Αποδεικνύεται τελικώς ότι μιλώντας για διορθώσεις εννοούσε την επιστροφή στο δόγμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ασφαλώς ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα ότι επί των δικών του ημερών ενισχύθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία, επικαλέστηκε ότι οι κλίνες στις ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και μίλησε για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας.
Στην πραγματικότητα, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της και η ΠΟΕΔΗΝ, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμβασιούχων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή δεν θα μονιμοποιηθεί. Γεγονός είναι εξάλλου ότι 16.000 συμβάσεις λήγουν το προσεχές φθινόπωρο, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις προσεγγίζουν τις 40.000. Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, «η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής ενός μέρους των εκτάκτων με αυξημένη μοριοδότηση σε επικείμενους διαγωνισμούς».